Streda 24. 04. 2024 10:51:18 | Meniny má Juraj

Zdá sa, že koalícia Randu, Talapku a nezaradených nie je ešte tak istá, ako ju prezentovali

Ešte je len pár dní po ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Žiline a už sa črtajú politické boje o to, kto bude mať väčšinu a teda aj moc. Uchopiť ju do svojich rúk sa snaží bývalý zástupca staronového primátora Petra Fiabáne Vladimír Randa, spoločne s klubom za ZA Františka Talapku. Tí včera avizovali, že medzi poslancami našli väčšinu, teda 16 hlasov a pracujú na programovom vyhlásení. Jeho vytvorenie však už deň po voľbách avizoval aj Fiabáne. Prienik v jeho prioritách chcel nájsť so všetkými 31 poslancami. FOTO: Mesto Žilina

Michal Filek|24. november 2022|14:30:29

S primátorom, aj proti nemu?

Zdá sa však, že avizovaná šestnástka, ktorú predstavili Randa s Talapkom, nemusí byť úplne reálna. Jej súčasťou sú totiž, okrem iného, aj piati nezaradení poslanci a dokonca aj najbližší politický spolupracovník Petra Fiabáne, ktorý by sa mal stať prvým viceprimátorom, Ján Ničík. Je otázne, či Ničík dokáže spolupracovať s Fiabáneho opozíciou, ktorej súčasťou budú poslanci klubu za ZA, ktorí štyri roky blokovali jeho návrhy a tiež Peter Cibulka, ktorý je primátorovým najväčším kritikom, a zároveň aj so samotným Fiabáne.

viceprimator.jpg Budúci prvý viceprimátor Ján Ničík.

V skutočnosti to vyzerá byť len ako zbožné želanie Randu s Talapkom. Keď sme sa na to chceli spýtať samotného Ničíka, povedal nám: „Nebudem sa teraz k tomu vyjadrovať. No comment!“

Ani Peter Fiabáne sa dnes pre SP 21 k tejto téme nevyjadril s odôvodnením, že sa o tlačovej správe dozvedel len pred malou chvíľou.

DSC00485.jpg

Kto pripraví programové vyhlásenie?

Rovnako vyznieva prinajmenšom čudne, ak táto koalícia avizuje prípravu programového vyhlásenia.

„Aby poslanecký zbor spolu s vedením mesta mohol dobre kooperovať a správnym smerom nasadil energiu v službe obyvateľom Žiliny, myslíme si, že je dôležité sformulovať programové vyhlásenie mestského zastupiteľstva a primátora mesta, kde budú občanom verejne stanovené programové priority. Zároveň musí byť zabezpečené ich krytie v rozpočte mesta. V našom koaličnom bloku už na návrhu takého dokumentu pracujeme a sme rozhodnutí pozvať všetkých kolegov do spolupráce,“ uviedlo zoskupenie v tlačovej správe.

Primátor Fiabáne totiž takúto myšlienku prezentuje už dlhodobo a novinárom ju predstavil hneď na druhý deň ráno po voľbách.

„Chcem urobiť prienik svojho volebného programu s programami poslancov a politických zoskupení na pôde MZ a vytvoriť programové vyhlásenie, pod ktoré by sme sa všetci podpísali. Mohlo by to vytvoriť priestor, aby sme v Žiline štyri roky išli za konkrétnymi cieľmi. Programové vyhlásenie by mohlo obsahovať napr. rekonštrukciu historickej časti mesta, rekonštrukciu Bulváru, chodníky, cesty, šport, kultúru, zelenú agendu, atď. čiže konkrétne kroky, realizovateľné ciele,“ povedal pred kamerami 30. októbra ráno.


Súvisiaci článok
VIDEO: Peter Fiabáne predstavil svoje priority a naznačil koho si vyberie za viceprimátorov
Čítajte viac >

Kam sa zaradia nezaradení?

Ďalším veľkým otáznikom novozloženej koalície je stabilná podpora piatich poslancov, ktorí nie sú súčasťou týchto dvoch poslaneckých klubov a avizujú, že chcú pôsobiť ako nezaradení.

„Predstavujeme Vám koalíciu dvoch poslaneckých klubov ZA naše mesto a Klubu za ZA spolu s nezaradenými poslancami, ktorá má aktuálne 16 členov a v tomto bloku je rozhodnutá pracovať aktuálne volebné obdobie,“ uviedli v tlačovej správe Randa s Talapkom.

SP 21 sa snažil zistiť podrobnosti u štyroch z piatich nezaradených poslancov. Na piateho sme nezískali kontakt.

Poslaneckí nováčikovia Ján Rzeszoto a Peter Čerňan nám poslali navlas rovnaké stanovisko, z čoho vyplýva, že spolu úzko kooperujú. Tu je jeho plné znenie: „Po voľbách sme spolu so zvolenými poslancami z klubu Za naše mesto, zaZa a viacerými nezávislými poslancami sedeli viackrát, a našli prieniky vo veľa témach, či už na sídliskovej (Vlčince) alebo celomestskej úrovni. Dohodli sme sa na určitej ďalšej forme spolupráce do budúcna. V súčasnosti nie som členom žiadneho poslaneckého klubu, zostávam ako nezaradený.“

Ľuboš Plešinger je ostrieľaný poslanecký harcovník. Jeho odpoveď tak bola diplomatická.

„Som nezaradený. Ale dá sa povedať, že som sympatizant klubu zaZa, ktorý mi je hodnotovo najbližší... No hlavne som v klube so zdravým rozumom a morálnymi hodnotami a podporím, všetky dobré a zdravé návrhy od hociktorého poslaneckého klubu.“

Peter Cibulka je tiež skúsený poslanec a kontakty s klubmi snažiacimi sa o väčšinu, nezaprel.

„Ja som s nimi komunikoval o rozpočte tak, aby sme presadili 120 000 eur na rozvoj sídlisk a mestských častí každý rok. Ako nezaradený poslanec musím veľa komunikovať,“ uviedol pre SP 21.

Všetko by sa tak malo vyjasniť 13. decembra na riadnom zastupiteľstve. Tam by mal každý poslanec jasne deklarovať príslušnosť k politickému zoskupeniu.

DSC00746.jpg Poslanecký novic Peter Steinhübel.

Viceprimátori

Prvým viceprimátorom by sa mal stať Ján Ničík. To už je viac menej isté. Meno druhého však známe nie je. O tom, kto to bude, oznámi samotný primátor. Na to nepotrebuje väčšinu v zastupiteľstve.

„V otázke druhého viceprimátora Peter Fiabáne avizoval, že vzíde zo strany zástupcov najsilnejšieho zoskupenia. Z našej strany ako najsilnejšieho bloku sme preto pánovi primátorovi navrhli na túto pozíciu človeka, ktorý je takisto nezávislý od lobistických skupín a spĺňa podmienku odbornosti. Konečné rozhodnutie je samozrejme na primátorovi a budeme ho rešpektovať. Rovnako prijmeme i možnosť, ak sa primátor rozhodne menovať len jedného svojho zástupcu,“ uviedli Randa s Talapkom.

Meno však neprezradili. Nedozvedeli sme sa ho ani z vedenia mesta.

V kuloároch sa však šepká, že by za viceprimátora chceli Petra Steinhübla známeho zo spoločnosti Slovensko digital.


Súvisiaci článok
VIDEO: V žilinskom zastupiteľstve vznikla koalícia dvoch klubov a nezávislých poslancov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť