Štvrtok 18. 04. 2024 15:46:31 | Meniny má Valér

Vianočné ozdoby z Čadce vešajú na stromček rodiny po celom svete (FOTOGALÉRIA)

V spoločnosti Freedom Juniors majú dnes viac ako sto zamestnancov. Lepšie povedané, zamestnankýň – mužov by ste tu zrátali na prstoch jednej ruky. Jediným majiteľom firmy, ktorá minulý rok uzavrela s tržbami 2,29 milióna eur, je Martin Sloboda. Informoval o tom časopis Forbes Slovensko. Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

Juliana Krčulová|10. december 2022|13:42:25


Súvisiaci článok
Čo o vašej osobnosti hovorí vianočná výzdoba? Budete prekvapení
Čítajte viac >

Najviac som si musela zvykať na to, že sa stále vidím,“ uviedla jedna zo zamestnankýň spoločnosti Freedom Juniors pre časopis Forbes Slovensko pri pohľade na svoj odraz v lesklej červenej guli, ktorú maľuje tenkým štetcom. Druhá, ktorá na matnú zlatú guľu sype červený trblietavý prášok, pre časopis dodala, že majú doma Vianoce celý rok. Trblietky totiž nachádza aj na manželových montérkach.

„Vo Freedom Juniors majú dnes viac ako sto zamestnancov. Lepšie povedané, zamestnankýň – mužov by ste tu zrátali na prstoch jednej ruky. Jediným majiteľom firmy, ktorá minulý rok uzavrela s tržbami 2,29 milióna eur, je Martin Sloboda. O dennú prevádzku, ktorá tu začína už o šiestej ráno, sa však stará jeho manželka Michaela. Tá všetky zamestnankyne volá po mene,“ informoval časopis Forbes Slovensko o spoločnosti, ktorá vyrába vianočné ozdoby aj pre kráľovskú rodinu.

Snímka.JPG

Snímka2.JPG

V priestoroch prvej priemyselnej budovy v Čadci z roku 1903 ročne vyrobia asi milión vianočných ozdôb, najmä gúľ. Michaela Slobodová pre Forbes Slovensko vysvetlila, ako sa z kúska skla rodí vianočná ozdoba a aká cesta ju čaká, kým sa dostane na vianočný stromček:

„Všetko, čo robíme, je ručná práca,“ ozrejmila na úvod pre časopis Forbes Slovensko a ďalej pokračovala: „Na začiatku je priesvitná a dutá sklená tyč. Z jednej vyrobia okolo 20 gúľ a závislosti od finálnej veľkosti má sklo rôznu hrúbku. Vianočné gule majú od 6 do 12 centimetrov. Čím väčšia má guľa byť, tým hrubšie musí byť sklo, z ktorej sa vyrába. Platí aj, že vo väčších guliach je slabšie pnutie, preto sú krehkejšie. Sklený polotovar voláme telíčko. Ďalej sa spracováva tak, že sa nahreje na plynovom horáku a jeho koniec sa zataví. Tak vznikne dno gule. Potom telíčko ďalej nahrievame a rotujeme, aby vplyvom gravitácie nestieklo na stôl. Keď už vidíme, že sklo je žeravé, nafúkneme ho do tvaru gule. A na konci vždy skontrolujeme, či má guľa taký priemer, aký má mať,“ uviedla pre časopis Forbes Slovensko Michaela Slobodová, manželka zakladateľa spoločnosti Freedom Juniors.

Snímka3.JPG

Snímka4.JPG

V rozhovore časopisu Forbes Slovensko Michaela ďalej spomenula, že vo „fukárni“, ako toto miesto v Čadci volajú, je veľký hluk a teplo:

„Naše dievčatá sú zaradené do tretej rizikovej skupiny, keďže hluk tu presahuje 90 decibelov,“ vysvetlila Michaela pre časopis a upozornila, že do práce povinne nosia štuple do uší. Ďalej v rozhovore informovala, že takto voľne sa okrem gúľ fúkajú ešte zvončeky a špice na vrch stromčeka. Iné tvary sa fúkajú do šamotovej formy.

Snímka5.JPG

Snímka6.JPG

O ďalšom procese pri výrobe vianočnej gule, akým je napríklad striebrenie, alebo o tom, kam putujú ozdoby po vysušení a vyleštení, uviedla viac v rozhovore časopisu Forbes Slovensko.

Snímka7.JPG

Snímka8.JPG

Snímka9.JPG

Snímka10.JPG

Snímka11.JPG

Snímka13.JPG


Súvisiaci článok
Mýtus alebo fakt: Existuje alergia na vianočný stromček?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť