Štvrtok 18. 04. 2024 16:31:40 | Meniny má Valér

Približne 85 % ľudí na svete vedie sedavý spôsob života. Ide o vážny zdravotný problém

Nájdu sa ľudia, ktorí neustále kritizujú minulú dobu a staré časy. Áno, je pravda, že sa máme lepšie a žijeme kvalitnejší život, no všetko má svoje výhody a nevýhody. Trpkým faktom je, že ľudia a deti sa v minulosti viac hýbali a žili aktívnejšie. Sedavý životný štýl je totižto vážnym zdravotným rizikom. ILUSTRAČNÉ FOTO: SHVETS production na Pexels.com

Radka Kostánová|4. december 2022|19:40:11

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil informáciu o tom, že nedostatok aktivity je významným rizikovým faktorom vážnych chronických ochorení.

Sedavý životný štýl zvyšuje riziko predčasného úmrtia. A to nikto nechce riskovať, aspoň nie dobrovoľne. Sedavý životný štýl môžeme označiť ako životný štýl s množstvom sedenia či ležania a zriedkavým alebo žiadnym cvičením. Napríklad ak sedíte v aute cestou do práce, následne 8 hodín za stolom v kancelárii, neskôr na obede, potom opäť cestou domov a deň zakončíte na gauči, dá sa tvrdiť, že vediete sedavý spôsob života.

Na sedavom spôsobe života sa podieľajú všetky aktivity, ktoré počas dňa vykonávate v sede alebo pri ležaní. Veľmi malými zmenami sa však dá zo sedavého štýlu urobiť aktívny, a ani vás to nebude bolieť. Bude to chcieť len odhodlanie a motiváciu.

pexels-andrea-piacquadio-3884301.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Andrea Piacquadio na Pexels.com

Motiváciou by vám malo byť to, že tento lenivý štýl života môže prispieť k zhoršeniu kvality zdravia, rozvoju chronických ochorení, ako aj príčinám smrti, ktorým je možné predísť. A čím viac by ste sedeli, tým väčšie zdravotné riziká by ste si vybudovali. Dokonca to môže prísť do takéto štádia, že budete riešiť zdravotné problémy typu: obezita (čo môže byť najskôr), srdcovocievne ochorenia, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, cievna mozgová príhoda, metabolický syndróm, diabetes 2. typu, alebo dokonca rakoviny.

Najľahšou cestou, ktorou sa môžete vydať, je zaradiť do vášho denného režimu viac pešej chôdze. Zmena sedavého spôsobu života na aktívny nutne neznamená, že musíte odteraz začať cvičiť päťkrát do týždňa a zastaviť sa až v posteli. To nie je dlhodobo udržateľné, preto je ideálnym riešením chôdza, prechádzky a neskôr aj rýchla chôdza a beh.

Doma môžete vyskúšať: prácu v záhrade, schody namiesto výťahu, cvičenie s vlastnou váhou, telefonovanie v stoji alebo tancovanie počas upratovania, či varenia.

Vďaka týmto jednoduchým, ale účinným tipom, sa budete udržiavať v pohybe, zlepšíte si kondíciu a vaše zdravie sa vám odvďačí.


Súvisiaci článok
Odhady WHO preukázali, že každý štvrtý dospelý človek nevykonáva dostatočné množstvo fyzickej aktivity
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť