Štvrtok 28. 03. 2024 04:31:06 | Meniny má Soňa

Na kaštieli v Krasňanoch menia ďalšiu časť strechy

Národná kultúrna pamiatka, ktorá cez rok žije bohatým spoločenským životom, si už roky žiada výmenu strechy. Tá je v rekonštrukcii od roku 2018. V rámci tretej etapy, s ktorou sa začalo v týchto dňoch, sa mení strecha na spojovacom krídle. Ak počasie dovolí, do Vianoc by mohla byť dokončená. FOTO: Redakcia SP21, K. Martinko

Michal Filek|30. november 2022|11:00:10


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Tri kríže pri Belej (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

História kaštieľa v Krasňanoch siaha do 15. storočia, kedy na tomto mieste stal vodný hrad s priekopou. Neskôr majiteľ sídla, rod Pongráczovcov, dal objekt prestavať na renesančný kaštieľ. Podoba kaštieľa, ako ho poznáme dnes, pochádza z prelomu 17. a 18. storočia. Poslednými väčšími opravami prešiel objekt v druhej polovici 20. storočia. Od momentu (r. 1995), ako z neho odišlo Považské múzeum v Žiline, začal chátrať. V roku 2004 odkúpil kaštieľ gróf z Talianska, ktorý sa pustil do jeho postupnej obnovy.

Krasňanský kaštieľ bol pôvodne vodný hrad, neskôr ho Pongráczovci prestavali na renesančný kaštieľ.

Opotrebovaná strecha

Kaštieľ, o ktorý sa po odchode múzea prakticky nik nestaral, bol v zúfalom stave. Nový majiteľ sa v prvom rade zameral na obnovu interiéru. Opustené a zanedbané priestory dal prerobiť na apartmány, z bývalej divadelnej sály vznikla rozľahlá spoločenská miestnosť na organizovanie spoločenských udalosti. Od roku 2019 kaštieľ disponuje vlastnou kuchyňou a vlani na jeho prízemí otvorili útulnú kaviareň zariadenú v historickom štýle.

Poslednou väčšou rekonštrukciou prešiel kaštieľ v 70. a 80. rokoch.

Vo veľmi zlom technickom stave bola od začiatku strecha, do ktorej zatekalo, čo spôsobovalo nemalé problémy a škody. A preto jednou z hlavných priorít nového vlastníka bolo strechu opraviť. Keďže ide o rozsiahlu plochu, rekonštrukcia bola rozdelená do niekoľkých etáp, konkrétne do štyroch.

„S výmenou strechy sme začali v roku 2018. Ako prvá sa opravovala strecha na novšej časti kaštieľa, ktorá bola v najhoršom stave, keďže na ňu celý deň svieti slnko. Počas druhej etapy sme vymenili strechu na vnútornej strane nádvoria. Momentálne sme začali s treťou etapou, ktorá zahŕňa spojovacie krídlo medzi starým, pôvodným kaštieľom a novou časťou. Štvrtá fáza je na pláne v roku 2024. Pôjde o výmenu strechy na troch vežičkách a dokončenie strechy na západnej strane kaštieľa. Čo sa týka starého hradu, ten nie je pokrytý dreveným šindľom, ale meďou a podľa sond by mala táto strecha vydržať minimálne 10 až 15 rokov,“ hovorí kastelán kaštieľa v Krasňanoch Karol Martinko.

Kastelán Karol Martinko je spätý s kaštieľom od roku 2008. Ako hovorí, verí, že ho nová strecha prežije.

Ekologická výmena

Počas tretej etapy vymenia dokopy 860 m2 strešnej krytiny. „Pre vašu predstavu to je, akoby sme menili strechu na štyroch rodinných domoch. Pokiaľ by to časovo vyšlo a počasie nám dovolí, práce by sme mohli ukončiť okolo 15. až 20. decembra. Starý - pôvodný drevený šindeľ sa zhadzuje, trámy, ktoré nie sú poškodené, zostávajú, nahnité sa menia za nové. Následne sa priestor očistí, položia sa kontraláty, parofólia a na koniec drevený šindeľ schválený krajským pamiatkovým úradom ešte v roku 2018,“ opisuje priebeh prác kastelán kaštieľa. Ako ďalej prezradil, starý šindeľ plánujú spracovať na drevoštiepku, s ktorou budú po oprave komínov vykurovať kaštieľ.

Ak pôjde všetko podľa plánov, strecha by mohla byť dokončená pred Vianocami. Starý šindeľ spracujú na drievoštiepku, ktorá poslúži na vykurovanie kaštieľa.

Po streche fasáda

Kým pri prvej a druhej etape financovali výmenu strechy výlučne z vlastných zdrojov, na túto časť sa im podarilo získať príspevok od štátu. „Minulý rok sme sa zúčastnili výzvy Obnov si svoj dom, kde nám ministerstvo kultúry schválilo dotáciu vo výške 25-tisíc eur. Je to síce len 10 percent z celkových nákladov, ale samozrejme sme vďační aj za to a chceme sa skúsiť zapojiť do ďalších výziev.“

Po oprave strechy by sa radi zamerali na fasádu. „Ak bude vhodné počasie, tak okolo apríla by sme sa chceli pustiť do omietky. Chceme ju vrátiť do pôvodného stavu, čiže mala by byť vápencová, ale to musíme najprv odkonzultovať s pamiatkarmi. Nechceme kaštieľ naťahovať do nejakej farebnej omietky, naším cieľom je zachovať ho v čo najvernejšej pôvodnej podobe. Po obnove omietky chceme na nádvorie kaštieľa vrátiť slnečné hodiny ešte z čias druhej svetovej vojny,“ podotkol Karol Martinko.

Pri rekonštrukcii strechy prešiel celý kaštieľ optickým káblom pre skvalitnenie služieb. Na jar by sa chceli pustiť do opravy a čistenia fasády.

Reštaurácia s denným menu

Kaštieľ Krasňany patrí v súčasnosti medzi najvyťaženejšie národné kultúrne pamiatky v regióne. Počas tohtoročnej sezóny, ktorá trvala od apríla do októbra, sa tu uskutočnilo cez 137 podujatí. Celkovo sa tu „premlelo“ okolo 12 500 ľudí.

„Budúci rok plánujeme dole na prízemí otvoriť reštauráciu, ktorá bude variť 7 dní v týždni a ľudia tu kedykoľvek budú môcť prísť na denné menu. Zároveň by sme chceli pokračovať aj vo štvrtkových kinách v parku,“ prezradil k budúcoročným plánom kastelán kaštieľa.

Súčasťou rozľahlého parku kaštieľa je aj jazierko, ktoré je momentálne vypustené. Na jar ho opäť plánujú zaplniť vodou aj rybami.

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Na návšteve u Opustenej Heleny (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť