Štvrtok 18. 04. 2024 11:14:31 | Meniny má Valér

Kultúrne podujatia tento týždeň: Získajú si vás Biele Vianoce alebo Filip Jančík?

Pred nami je prelomový týždeň, ktorý nás prenesie do posledného mesiaca v roku. Tešíte sa? Vianočné trhy už začali, no to nie je jediné kultúrne podujatie, na ktoré sa môžete tešiť. V tomto článku sa dočítate o tých najlepších spoločenských akciách, ktoré sa konajú v Žilinskom kraji od 28. novembra do 4. decembra. FOTO: Stanica Žilina-Záriečie a Liptovský Mikuláš

Radka Kostánová|28. november 2022|08:30:19


Súvisiaci článok
Vianočné trhy v Žiline už začali. Poďte sa pozrieť, čo vás tento rok čaká
Čítajte viac >

Workshop: Keramický workshop s Norou Onysko, 28.11.2022 o 17:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Stanica Žilina - Záriečie vám prináša 4-dielny keramický workshop, ktorý je určený pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Bude sa konať každý pondelok od 28.11. až do 19. decembra. Kurz povedie Nora Onysko, ktorá má vyštudované úžitkové umenie a keramiku. Môžete si byť teda istí, že sa budete učiť od tej najlepšej. Poplatok za celý kurz je 50,00 €.

keramicky workshop, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert pre deti: Vianočné turné Mira Jaroša, 28.11.2022 o 17:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Pondelok praje najmä deťom. Tie sa budú môcť zúčastniť vianočného koncertu Mira Jaroša, ktorý si pre nich pripravil turné s kapelou. V Ružomberku budete môcť počuť známe hity ako Vo vianočnej pekárni, Príde Mikuláš, Nech už nasneží a veľa ďalších. Deti bude čakať aj prekvapenie z klobúka, z ktorého si pesničku vytiahnu tí najmenší a tiež špeciálny hosť. Koncert sa odporúča deťom starším ako 3 roky, pretože hudba bude veľmi hlasná. Lístok stojí 14,00 €.

koncert pre deti miro jaros, zdroj = ružomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Znovuzjednotenie Kóreí, 28.11.2022 o 19:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Bodku za pondelkom môže dať aj divadelné predstavenie o ne/všedných vzťahoch Znovuzjednotenie Kóreí. „Divadelná hra súčasného francúzskeho dramatika a režiséra Joëla Pommerata je aj o najrôznejších formách ne/lásky, v ktorých bojujeme za svoje šťastie,“ opisuje divadelnú inscenáciu mesto Ružomberok.

Divadlo: 3T v Divadle, 28.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tri tvorivé tvory prídu opäť do Žiliny. Divadelná improvizačná hra vás rozosmeje natoľko, že úplne zabudnete na to, aký je deň v týždni. Naladí vás na tú správnu vlnu a vaše myšlienky sa budú sústreďovať aj na niečo iné, než prácu a povinnosti. Ak budete mať čas, určite príďte, lebo každá jedna divadelná hra 3T je originál, čiže to je zároveň jej premiéra a aj derniéra. Lístok stojí 10,00 €.

Koncert: Bílé Vánoce Lucie Bílé, 28.11.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

V Dome odborov v Žiline sa v pondelok uskutoční krásny a jemný koncert Lucie Bílé. Určite nám dáte za pravdu, ak budeme tvrdiť, že Lucie patrí už niekoľko rokov k veľmi populárnym speváckym osobnostiam a jej zameranie je naozaj široké. Na koncerte o Vianociach bude mať Lucie aj klavírny doprovod od Petra Maláska. Lístok stojí 49,00 € a 59,00 €.

Pokiaľ koncert nestihnete v Žiline, uskutoční sa aj v Ružomberku 02. decembra v Dome kultúry o 19:00 hodine.

koncert lucie bile, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Workshop: Text-il stredne mäkká plastika - osnova, 29.11.2022 o 14:00 hod. v Galérii Rozeta, Ružomberok

Workshop s témou „Stredne mäkká plastika - osnova“ je súčasťou 4 cyklov tvorivých dielní pre deti a dospelých. S výtvarníčkou Martou Bošelovou a jej hosťami si budete môcť vyrobiť výrobky z textilu.

Druhý workshop v tomto týždni sa uskutoční hneď na druhý deň, 30. novembra o 09:30 hod. v Galérii Rozeta.

Vernisáž výstavy: Jan Hála, 29.11.2022 o 16:30 hod. v Galérii Kolomana Sokola, Liptovský Mikuláš

V obci Važec žil a tvoril Jan Hála. V utorok sa uskutoční vernisáž výstavy, na ktorej budete môcť obdivovať jeho obrazy. V Galérii Kolomana Sokola sa od 16:30 hod. na vás budú tešiť jeho obrazy a taktiež budú predstavené diela nielen zo zbierky Liptovskej galérie P. M. Bohúňa, ale aj iné výtvarné umenie. Vstupné je bezplatné.

vernisaz vystavy, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Prednáška: Bližšie k umeniu - Ikonografia v stredovekom umení, 29.11.2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

S pedagogičkou a kunsthistoričkou Darinou Arce sa môžete stretnúť v Rosenfeldovom paláci už tento týždeň. Bude prednášať na tému Ikonografia v stredovekom umení. Rosenfeldov palác, ako kultúrna a umelecká inštitúcia, sa rozhodol uskutočniť pár prednášok na tému Bližšie k umeniu. Príďte na túto a dozviete sa niečo viac o ikonách v umení. Vstup je zadarmo.

Akcia: Medzinárodná prehliadka dokumentárnych filmov Kinedok - Vtedy za mlada + Námorník, 29.11.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

KineDok 2022 je tradičné filmové podujatie, jedinečná platforma pre filmové vzdelávanie a spôsob alternatívnej distribúcie, ktoré spája priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. Funguje od roku 2014 a teraz máte jedinečnú príležitosť vidieť ho v Žiline. V utorok na vás čakajú dva filmy, ktorých spoločná téma je Sloboda. O 18:00 hod. sa bude premietať Vtedy za mlada a o 19:30 hod. Námorník. Skvelou správou je, že vďaka organizácii Kinedok je vstupné dobrovoľné.

kinedok, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Prednáška: Best of na Pionieri a Jawe, 30.11.2022 o 19:00 hod. v Smer Klub 77 - Music Club, Žilina

Radíte sa k milovníkom cestovania? Potom môžete navštíviť prednášku Best of na Pionieri. Ide o cestovateľské prezentácie Mareka Slobodníka, ktorý absolvoval všetky svoje cesty na Pionieri a Jawe 250. Počas tejto prezentácie sa budete môcť previesť Afrikou, Áziou, Južnou Amerikou, Austráliou a Indonézoiu. Vstupné v predpredaji stojí 7,00 € a na mieste 9,00 €.

Divadlo: Deň, keď som ja už viac nebol ja, 30.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V Mestskom divadle sa tento týždeň môžete tešiť na inscenáciu o magickej každodennosti, stereotype a túžbe, ktorú v rutine každý ukrývame. Aj v bežnej situácii, ako sú raňajky otca so synom, sa môže nájsť niečo zvláštne. Ak ste zvedaví, čo také sa môže stať, príďte si vychutnať predstavenie. Lístok stojí 10,00 €.


Súvisiaci článok
V Ružomberku spoznali najlepšie slovenské tanečné páry za tento rok
Čítajte viac >

Akcia: 80 rokov od prvého transportu - prezentácie z projektu žiakov ZŠ Lichardova, 01.12.2022 o 09:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Art VAMO je občianske združenie, ktoré sa okrem autorskej divadelnej tvorby venuje aj práci s mládežou. Na Stanici Žilina - Záriečie si tak budete môcť pozrieť prezentácie žiakov ZŠ a jeden film. Vo štvrtok prebehne Otvorenie výstavy žiackych posterov, ktorá potrvá do piatku. A v piatok večer sa uskutoční aj premietanie krátkeho amatérskeho filmu 1942.

výstava žiakov, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Mikulášsky jarmok, 01.12.2022 o 10:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa bude už tradične konať Mikulášsky jarmok s jedinečnou atmosférou Vianoc. Vo štvrtok vás bude čakať v centre mesta klasický jarmočný predaj od 10:00 hod., v piatok sa môžete tešiť na DFS Ďumbier, Slovak Tango, Elán tribute, Heľenine oči a U2 revival. V sobotu bude opať jarmočný predaj a vystúpi Spektrum, The Minority a Le Payaco.

Koncert: Filip Jančík Vianočné turné 2022, 01.12.2022 o 18:30 hod. v Dome odborov, Žilina

V dome odborov sa tento týždeň uskutoční aj Vianočné Turné Filipa Jančíka. Po mimoriadnom úspechu koncertu na Dunaji, sa rozhodol Filip vyraziť na tretie kolo akustického filmového turné po Slovensku, tentokrát sa však bude niesť v znamení prichádzajúcich Vianoc. Lístok stojí od 24,90 € do 59,90 €.

filip jancik, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Podujatie: Večerný SWAP oblečenia, 02.12.2022 o 16:00 hod. v KC Hviezdne noci, Bytča

Netradičný swap oblečenia sa uskutoční 2. decembra večer o 16:00 hod. Vďaka swapu môžete jednoducho a ekologicky obnoviť svoj šatník. Stačí, aby ste nenosené oblečenie doniesli oprané a môžete ho vymeniť za iné. Nie je nutné vymeniť rovnaké kusy, môžete pokojne aj doplnky, kabelky, tašky, detské oblečenie a nenosené topánky. Jedinou výnimkou, čo sa nevymieňa, je spodná bielizeň. Vstup stojí 2,00 €.

swap oblečenia, zdroj facebook:KC hviezdne noci.jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Predstavenie: SEN, 02.12.2022 o 17:00 hod. v Kine Strojár, Martin

Pokračujeme v atmosfére Vianoc. Detský folklórny súbor Turiec si pripravil výročný program, ktorý je venovaný širokej verejnosti. Tie najmenšie detičky tak vzdajú vďaku tým, ktorí ich podporujú a prejavujú im priazeň počas pôsobenia na folklórnej scéne.

Koncert: Vianočný galakoncert Gioia, 02.12.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Operné zoskupenie Petra Ševčíka, Mateja Vaníka a Martina Vetráka si budete môcť vychutnať v Dome odborov už tento piatok. GIOIA v preklade znamená radosť. A práve s radosťou, temperamentom a vášňou prichádza GIOIA, aby ponúkla nevšedný a na hudobnej scéne jedinečný hudobný zážitok. Vstupenka stojí 17,00 €.

gioia, zdroj = dom odborov.png FOTO: Dom odborov

Koncert: Martin Geišberg & Richard Autner Band, 02.12.2022 o 20:00 hod. v Barmuseum, Martin

Koncert bude aj v Martine, nebojte! Môžete sa tešiť na Martina Geišberga a Richarda Autnera. Táto spolupráca visela vo vzduchu už dlhšie, ale je to tu, dočkali sme sa. Martin má vďaka vystupovaniu verné publikum fanúšikov naprieč celým Slovenskom. Avšak, na druhej strane je Richard, ktorý na scénu vstupuje v podstate ako „hudobný nováčik" a svoje publikum si ako hudobník ešte len nachádza. Podporích ich?

Koncert: Adventný koncert, 03.12. 2022 o 15:00 hod. na Nádvorí Čierneho Orla, Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš vás pozýva v poradí na druhý adventný koncert. Na Nádvorí Čierneho Orla vystúpi folklórna skupiny Tepličan z Liptovskej Tepličky a folklórna skupina Šuňava zo Šuňavy. Vstupné sa neplatí, príďte načerpať atmosféru Vianoc ešte pred pracovným týždňom.

adventny koncert, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Kino v Ladovni: Adam Ondra - Posunúť hranice, 03.12.2022 o 19:00 hod. v Ladovni, Bytča

Tentokrát budete mať šancu zažiť kino aj v Ladovni. Premietať sa bude aktuálny dokument zachytávajúci cestu lezeckej ikony - Adama Ondru. Adam dosahuje fenomenálne športové výkony, preto si zaslúži špeciálne premietanie. Vstup na film stojí 5,00 € a zľavnené 4,00 €.

adam ondra, zdroj = kc hviezdne noci.jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Predstavenie pre deti: Hanička a Murko, 04.12.2022 o 15:30 hod. v Dome kultúry, Čadca

V nedeľu bude predstavenie aj v Čadci. Deťmi sme začínali, deťmi aj končíme. Hanička a Murko je detský zimný muzikál, v ktorom zaznejú pesničky z ich nového vianočného CD. Tie najmenšie ratolesti sa stretnú s kráľovnou Vločkou, ktorá pomôže Haničke a Murkovi prežiť krásny Zimný príbeh. Bude to predstavenie plné spevu, tanca a úžasných hostí.

hanička a murko, zdroj = facebook:hanička a murko.jpg FOTO: Facebook/Hanička a Murko

Koncert: The Music of Hans Zimmer, 04.12.2022 o 19:00 hod. v Dom odborov Strojár, Martin

The Music od Hans Zimmer je nový program orchestra novej generácia LORDS OD THE MUSIC. Avšak, nečakajte len taký obyčajný koncert a dirigenta. Je to naozajstná šou, ktorá vás prenesie do inej dimenzie. V Martine budete počuť melódie z filmov "Spider-Man 2", "Temný rytier", "Osamelý jazdec", "Interstellar", "Sherlock Holmes", "Muž z ocele", "Pearl Harbor", "Gladiátor", "Počiatok", "Piráti z Karibiku", "Duch", "Duna", "Wonder Woman", "Leví kráľ".

koncert orchestra, zdroj = ticket online .jpg FOTO: Ticket online


Súvisiaci článok
Prezidentka vníma advent ako obdobie na prehĺbenie lásky k blížnemu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť