Utorok 23. 04. 2024 14:39:19 | Meniny má Vojtech

Obľúbený Ondrejský jarmok je späť! Varín sa po dvoch rokoch chystá na jarmočné slávnosti

Po dvojročnej pauze sa v sobotu vo Varíne uskutoční obľúbený Ondrejský jarmok. Návštevníci sa môžu tešiť na tradičné remeselné výrobky, vianočný sortiment aj na pravé jarmočné špeciality. Príďte si vychutnať predvianočnú atmosféru do Varína, kde majú jarmoky svoju tradíciu už od stredoveku. FOTO: archív OcÚ Varín

Michal Filek|25. november 2022|08:45:05

Ako vysvetľuje Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne, jarmočné práva dostal Varín od kráľa Karola Róberta už v roku 1340 a výsadu trhového mestečka v roku 1501.

„Jarmoky tu majú bohatú tradíciu. Nemali len obchodný význam, ale boli aj previerkou kvality ponúkaných výrobkov. Spomienku si zaslúžia povestné jarmoky: v januári Fabiánsky jarmok, v marci Laeteránsky – pôstny, v máji Trojičný, v júli čučoriedkový alebo Margitský, v septembri Mariánsky a v novembri/decembri adventný. Dodnes máme zachovaný Ondrejský jarmok,“ rozpráva Juraj Tichý.

Jarmoky sú neoddeliteľnou súčasťou varínskej histórie.

Pandemické „prázdniny“

Tohtoročný Ondrejský jarmok sa uskutoční v predvečer prvej adventnej nedele, v sobotu 26. novembra. Rovnako ako ďalšie podujatia podobného charakteru mal od roku 2020 pre pandémiu kovidu dvojročnú stopku.

„Najprv sme nepripúšťali, že sa jarmok neuskutoční. V novembri 2020 nakoniec ani nebola iná možnosť. O rok neskôr už platili opatrenia v rámci semaforu, ktoré sa menili podľa vývoja epidemickej situácie. Rozmýšľali sme, ako jarmok usporiadať v súlade so všetkými platnými opatreniami, no akcia väčšieho rozmeru pri dodržaní množstva komplikovaných obmedzení prakticky nemala šancu. Kľučkovať sme nechceli, práve naopak, chceli sme ísť občanom príkladom v dodržiavaní opatrení. Takže aj na základe odporúčania RÚVZ (regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pozn. redakcie) sme sa zachovali zodpovedne a jarmok neorganizovali,“ vysvetľuje Juraj Tichý.

Naposledy sa Ondrejský jarmok uskutočnil v roku 2019.

Pravá jarmočná atmosféra

Jarmok sa tradične uskutoční v priestoroch za obecným úradom – na Hrnčiarskej ulici a na Námestí sv. Floriána. Predajcovia rozkladajú stánky už do skorého rána a zostávajú podľa potreby až do večera.

„Návštevníci sa môžu tešiť na tradičnú jarmočnú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí. Z občerstvenia nebudú chýbať pečené klobásky, zemiakové placky, frgále, trdelníky, medovníky, punč, varené vínko, medovina a ďalšie jarmočné špeciality. Samozrejme, tento rok 40 stánkov ľudových remeselníkov s ich tovarom, ukážky remesiel, vianočný sortiment a desiatky stánkov s rozličným tovarom. V programe vystúpi Dychová hudba Varínčanka a Vršanská muzika. Zároveň sa budú v dome Matice slovenskej na Hrnčiarskej ulici podávať tradičné jedlá, varínska kvaková, fazuľová a kapustová polievka, posúchy, štrúdle a ďalšie.“

Pre návštevníkov budú pripravené rôzne jarmočné špeciality.

Rozdelený do dvoch zón

Podujatie sa každý rok teší bohatej návštevnosti. Prichádzajú mladí, starší, celé rodiny a partie nielen z obce, ale z celej doliny.

„Pár rokov dozadu sme sa zamerali na tradičné remeslá a teraz sa tešíme veľkému záujmu zo strany remeselníkov. Vytvorili sme im vlastnú zónu, kde majú priestor aj na ukážku tvorby a rovnako predaj výrobkov,“ hovorí Juraj Tichý.

Tohtoročný jarmok bude rozdelený nasledovne. Remeselníci budú predvádzať svoje zručnosti a ponúkať tovar na Námestí sv. Floriána, kde sa návštevníci môžu taktiež občerstviť. Stánky s voľným predajom budú rozložené na Hrnčiarskej ulici. Keďže ide o zóny, kde sa v obci najviac parkuje, obec žiada návštevníkov, aby sa týmto uliciam v čase jarmoku vyhli a parkovali svoje autá na iných miestach.

„Návštevníkov prosíme zaparkovať na priľahlých uliciach, na Ulici Alexandra Trizuljaka, za zdravotným strediskom alebo najlepšie na väčších parkoviskách pod kostolom alebo pri cintoríne. Treba brať ohľad na to, že prakticky všetky parkovacie miesta na celom námestí a Hrnčiarskej ulici budú obsadené stánkami. Netreba sa za každú cenu dostať autom priamo ku námestiu. V tomto prípade je najvýhodnejšie využiť hromadnú dopravu, človek sa zbaví starosti, kde zaparkovať a v pokoji si môže dať aj niečo na zahriatie,“ odporúča Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne.

Jarmok bude tento rok rozdelený do dvoch zón. Na námestí prevedú svoje zručnosti a výrobky remeselníci.

Príde aj Mikuláš

Predvianočný program sa jarmokom vo Varíne nekončí. Pre najmenších pripravila obec na nedeľu 4. decembra Stretnutie s Mikulášom, ktoré bude spojené s rozsvietením vianočného stromčeka a rozdávaním sladkých balíčkov pre deti. Do nálady zahrá dychovka, deti sa povozia na koči s konským záprahom, pre dospelých bude pripravený vianočný punč.

„V prvej polovici decembra nás ešte čakajú veľmi príjemné podujatia – Stretnutie s jubilujúcimi občanmi a Uvítanie detičiek do života,“ dodáva na záver Juraj Tichý.

Vianočný program bude vo Varíne pokračovať Stretnutím s Mikulášom, ktoré sa uskutoční v nedeľu 4. decembra.

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Zabudnuté horské kúpalisko nad Varínom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť