Streda 27. 03. 2024 11:44:44 | Meniny má Alena

Lekári výpovede nesťahujú, rokuje krízový štáb. Županka Jurinová spomína výnimočný stav

K 1. 10. podalo v žilinskej nemocnici výpovede 43 lekárov. Ďalších 107 výpovedí zaznamenal odbor zdravotníctva žilinskej župy vo svojich nemocniciach. Dvojmesačná výpovedná lehota im uplynie v stredu 30. novembra. Na celom Slovensku je vraj vo výpovednej lehote 2 100 lekárov z 31 nemocníc. Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský dnes pred rokovaním vlády avizoval, že ich lekári nesťahujú. Štát totiž nevyriešil ich základné požiadavky. Županka Erika Jurinová si myslí, že ak lekári skutočne odídu, bude jediným východiskom vyhlásenie núdzového stavu a ochota tých, ktorí zostanú, pracovať za tých, ktorí odídu. FOTO: Facebook Eriky Jurinovej

Michal Filek|21. november 2022|13:45:03


Súvisiaci článok
V kraji dalo výpoveď minimálne 150 lekárov. Župa: „Znefunkční sa systém poskytovania zdravotnej starostlivosti“
Čítajte viac >

Visolajský dnes uviedol, že lekári výpovede nesťahujú. „Práve naopak, po tlačovkách ministra financií nás oslovujú ďalší lekári, že sa chcú pridať s výpoveďami," citovala jeho slová televízia TA3.

Dnes od 10.00 rokovala o situácii vláda za účasti lekárov. Na poludnie mal zasadnúť krízový štáb. Po jeho skončení má vláda s lekármi v rokovaní pokračovať.

Naposledy spolu vláda so zástupcami lekárskych odborov rokovali v stredu. Lekári avizovali ústupok ohľadne platov, avšak žiadali, aby vláda započítala koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom a tiež predstavila návrh na riešenie ďalších siedmych požiadaviek.

Minister financií Igor Matovič to odmietol s tým, že návrh, ktorý im predložil v stredu, je konečný.

Dnes mal krízový štáb rokovať o pláne B, ak lekári skutočne odídu. Podľa Visolajského však žiadny plán B nie je. „Sme zvedaví, čo je ten plán B, ktorý spomína pán minister. Podľa nás plán B neexistuje. Bez lekárov slovenské nemocnice nemôžu fungovať," povedal Visolajský pre TA3.

Županka Erika Jurinová, pod ktorú spadajú nemocnice v Trstenej, Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne a v Čadci avizovala, že zdravotná starostlivosť v Žilinskom kraji bude zabezpečená v maximálnej možnej miere aj v prípade platnosti lekárskych výpovedí.

„Plne si uvedomujeme závažnosť a kritickosť celej situácie. Nakoľko by v takomto prípade došlo k vyhláseniu núdzového stavu, čiže zastaveniu plánovaných výkonov, utlmeniu onkoopertívy a k predĺženiu dojazdových časov transportu pacientov,“ uviedla Jurinová.

V prípade vyhlásenia núdzového stavu by mohli lekárov prácu nariadiť.


Súvisiaci článok
Aktuálna situácia súvisiaca s výpoveďami lekárov je podľa zástupcov nemocníc veľmi kritická
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť