Piatok 26. 04. 2024 18:06:40 | Meniny má Jaroslava

V kraji dalo výpoveď minimálne 150 lekárov. Župa: „Znefunkční sa systém poskytovania zdravotnej starostlivosti“

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline podalo, podľa hovorkyňe Lenky Zátekovej, výpovede 43 lekárov. V nemocniciach, ktoré má v správe Žilinský samosprávny kraj, sa k nim k včerajšku pridalo 107 lekárov. Informovala nás hovorkyňa župy Eva Lacová. Zdravotná starostlivosť by akútne ohrozená byť nemala. ILUSTRAČNÉ FOTO: FNsP Žilina

Michal Filek|5. október 2022|14:10:04

Viac ako štyri desiatky lekárov, ktorí sa rozhodli v rámci celoslovenskej odborárskej akcie podať výpovede v žilinskej nemocnici, pochádza z ôsmich oddelení. Podľa hovorkyne je tak v dvojmesačnej výpovednej dobe 12% zo všetkých doktorov zamestnaných v tejto štátnej nemocnici.

Najviac výpovedí je z neurochirurgických oddelení. Naopak, k hromadným výpovediam sa nepridali žiadni anesteziológovia.

„Zdravotná starostlivosť pre pacientov je naďalej zabezpečená. Veríme, že sa odborári s rezortom zdravotníctva dohodnú, no predbežne máme pripravený aj krízový plán, ak by k odchodu uvedených lekárov k 1. decembru 2022 skutočne došlo,“ uviedla pre médiá Záteková.

V kraji sa rozhodlo skončiť 107 lekárov

V nemocniciach patriacich žilinskej župe podalo k včerajšiemu dňu výpovede 107 lekárov. Spravodajský portál SP 21 o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Podľa jej slov lekári pochádzajú aj z kľúčových oddelení, ako je Oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny, ale rovnako aj z interného, neurologického, aj chirurgického oddelenia.

Lacová uvádza, že aktuálne župa zosumarizovala počty výpovedí a riaditelia dotknutých nemocníc komunikujú so zamestnancami. Súčasne aj ako zriaďovateľ nemocníc si plne uvedomujú vážnosť situácie a budú aktívne spoločne hľadať riešenia.

„Nateraz sme schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť v rovnakej miere, na mimoriadnych gremiálnych poradách sme začali komunikovať s vedením aj so samotnými lekármi o ich požiadavkách. Krízové plány od našich nemocníc požadovalo MZSR ku 23. 9. 2022. Podľa všetkých nemocníc krízový plán B po výpovediach neexistuje, nakoľko pri výpovediach lekárov na kľúčových oddeleniach sa znefunkční systém poskytovanie zdravotnej starostlivosti a rovnako nebude možné zabezpečiť ani zástup v iných zdravotníckych zariadeniach na úrovni ŽSK, pokiaľ sa výpovede dotknú všetkých nemocníc. Spolu s ostatnými nemocnicami v ŽSK urobíme všetko preto, aby nedošlo k ohrozeniu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov nášho kraja,“ uviedla pre SP 21 Lacová.


Súvisiaci článok
V župných nemocniciach v Žilinskom kraji podalo včera výpoveď 107 lekárov. V žilinskej nemocnici zatiaľ nikto
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť