Streda 17. 04. 2024 16:57:38 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

V župných nemocniciach v Žilinskom kraji podalo včera výpoveď 107 lekárov. V žilinskej nemocnici zatiaľ nikto

Lekárski odborári oznámili, že výpovede podáva takmer 2000 lekárov pracujúcich v nemocniciach a ďalšie pribúdajú. V nemocniciach, ktoré má v správe Žilinský samosprávny kraj, podalo včera výpovede 107 lekárov, aj z kľúčových oddelení. Ďalšie čakajú dnes. Vo FNsP Žilina dnes ráno neevidovali ani jednu výpoveď. Očakávajú ich však v priebehu dneška. ZDROJ: TASR. FOTO: FNsP Žilina

Michal Filek|30. september 2022|08:34:05


Súvisiaci článok
Celoslovenský titul TOP lekár získali až dve lekárky žilinskej nemocnice
Čítajte viac >

Lenka Záteková, hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina nám ráno po ôsmej povedala, že žiadne výpovede od lekárov ešte nedostali. „Čakáme ich dnes. Nepredpokladáme však, že ich bude toľko, aby nastal kolaps nemocnice. Na krízový scenár sme pripravení, zasadol aj krízový štáb a v sobotu zasadne znova. Situáciu budeme aktuálne operatívne riešiť,“ uviedla Záteková pre SP 21.

V priebehu dňa, keď lekári vedeniu výpovede doručia, vás budeme o situácii informovať.

Iná je situácia v župných nemocniciach. „Ku včerajšiemu dňu máme 107 výpovedí z dvoch nemocníc. A to aj na kľúčových oddeleniach. Ďalšie očakávame dnes. Situáciu riešime operatívne, teraz musíme počkať, ako sa to vykryštalizuje,“ povedala pre SP 21 dnes ráno po štvrť na deväť riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

Aj Univerzitná nemocnica Martin má pripravený krízový scenár. "Ale ťažko sa to rieši vo fiktívnej rovine. Musíme počkať do piatka, ako sa reálne situácia u nás vyvinie," skonštatovala pre TASR jej hovorkyňa Katarína Kapustová.

Výpovede včera, podľa našich informácií, podali aj lekári vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku. Presné čísla však zatiaľ nepoznáme.

Lekárske odborové združenie vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Podľa jeho šéfa Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) výzvou na zodpovednosť apeloval na lekárov, aby prehodnotili výpovede. Zdravý rozum a zodpovednosť by mali mať podľa neho navrch nad očakávaniami, že sa za krátky čas podarí vyriešiť všetky bolesti, ktorými zdravotníctvo desaťročia trpí.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) avizoval stretnutia s riaditeľmi nemocníc aj odborármi. Rezort deklaroval, že je otvorený novej požiadavke odborárov o podpísaní memoranda k plánu riešení situácie v zdravotníctve.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Pekarčíková vs. Zelník: Potrebuje zdravotníctvo reformu?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť