Piatok 29. 03. 2024 11:26:33 | Meniny má Miroslav

Ako sa zbaviť roztočov? 8 tipov, ako účinne bojovať proti alergii na roztoče

Niektoré alergie sú sezónne, napríklad alergia na peľ, ale niektoré vedia ľudský organizmus trápiť po celý rok. Medzi ne sa radí aj alergia na prach, ktorú spôsobujú roztoče. V tomto článku sa dočítate, ako proti nim bojovať. ILUSTRAČNÉ FOTO: Kinga Cichewicz na Unsplash.com

Radka Kostánová|24. november 2022|17:30:44

Obľúbený Instagramový profil alergológov a imunológov sa podelil o užitočné rady, ktorými sa zbavíte prachu, vytvoríte pre roztoče nehostinné prostredie a bude sa vám lepšie dýchať.

Každodenné vetranie

Čerstvý vzduch je prvá pomoc proti roztočom a alergiám. Vďaka tomu, že budete každý deň vetrať, avšak nie dlho, sa roztočom nepodarí prežiť. Určite ich nenájdete na studených a čistých miestach.

Vyvetrať aj posteľ

Každé ráno po zobudení by ste taktiež mali vyvetrať posteľ, natriasť perinu, vankúš a nechať ich pri otvorenom okne. Počas spánku sa človek potí a pot sa kumuluje do obliečok a matracu, čo je hotový raj pre tieto zvieratká.

pexels-alena-shekhovtcova-7036531.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Alena Shekhovtcova na Pexels.com

Kvalitné obliečky

Pri alergii na roztoče je odporúčané, aby si ľudia kupovali špeciálne obliečky. Netýka sa to však len obliečok, ale aj perín a vankúšov. Kúpte také, ktoré zabránia prenikaniu roztočov dovnútra a pravidelne ich perte aspoň na 55 stupňov.

Matrac je nutné prať

Taktiež je nutné prať aj matrac. Pri danej alergii by ste si mali kúpiť taký, ktorý sa dá ľahko oprať na 55 stupňov a pamätajte na to, že je dobré ho prať aspoň raz mesačne. Vďaka tomu budete mať istotu, že váš spánok nenaruší nepozvaný hosť. Ak matrac, ktorý sa dá prať, nezoženiete, dbajte na to, aby sa raz týždenne prevetral a otočil na druhú stranu.

Tiež aj vysávať

Prať a otáčať ho však nestačí. Dôležité je matrac aj povysávať, aby sa roztoče nezdržiavali na povrchu. Vysávajte podľa potreby, no malo by to byť aspoň raz týždenne a s vysávačom, ktorý má HEPA filter.

Koberce sú zbytočné

Kobercom povedzte jednoznačné nie. Aj keď môže byť vďaka nim teplo a izba pôsobí útulným dojmom, sú to tí najväčší zachytávači roztočov, prachu a smetí. V dnešnej dobe sa namiesto kobercov odporúča podlahové kúrenie.

Alergológovia a imunológovia taktiež odporúčajú nemať žiadne domáce zvieratá a zaujímať sa o alergénovú imunoterapiu. Avšak, tieto dva body sú o tom, ako sa konkrétna osoba rozhodne, tie vyššie spomenuté by mali byť dodržiavané vždy.


Súvisiaci článok
Najčastejšia potravinová alergia postihuje približne 1 % populácie. Máte ju aj vy?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť