Streda 24. 04. 2024 23:04:40 | Meniny má Juraj

V Bytči-Hliníku opravujú Popperovu hrobku a židovský cintorín

V Bytči – Hliníku opravujú židovský cintorín a hrobku baróna Poppera. Revitalizáciu zabezpečuje Židovská náboženská obec v Žiline. FOTO: babele.sk

Michal Filek|17. november 2022|11:00:34

Informáciu priniesol Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku prostredníctvom internetovej stránky babele.sk.

„Od vlaňajška prebiehajú práce na rekonštrukcii hrobky baróna Poppera a revitalizácii cintorína v Bytči - Hliníku. Prvou časťou prác na jar roku 2021 bolo odstránenie desiatok náletových drevín a kríkov z plochy cintorína,“ píše ŽNO Žilina, ktorej predsedá Pavel Frankl.

V lete tohto roku sa im podarilo ukončiť práce na stabilizácii základov hrobky.

popper_dobra.jpg

„Celú hrobku sme odkopali a zabezpečili jej statiku podzemným betónovým ochranným múrom. Mramorové stupne okolo hrobky boli opäť uložené na pôvodné miesto na novom betónovom základe a chýbajúce mramorové stupne boli nahradené betónovými. Vyčistili sme odpadkami totálne zasypanú pohrebnú komoru a nanovo ju omietli. V budúcom roku musíme ešte zabezpečiť statiku stropu hrobky, ktorá je narušená a na tieto práce čakajú na projekt od renomovaného statika,“ informuje Fankl.

Podarilo sa im aj nájsť a nanovo postaviť 30 náhrobných kameňov. Cintorín tým dostal nový vzhľad. Torzá polámaných náhrobkov, ktoré už nebolo možné postaviť nad hroby, uložili na súvislú plochu, ktorá má približne 16 m2.

„Vďaka patrí aj mestu Bytča, ktoré na svoje náklady zabezpečilo trinásťkrát odvoz kontajnerov s rôznym odpadom a zeminou zo staveniska.“

Pôvodne bol tento židovský cintorín, ktorý patril náboženskej obci z Hliníka nad Váhom, dvakrát väčší. V polovici minulého storočia však polovicu zničili pri výstavbe vážskeho kanála.

popper hrobka_dobra.jpg

Popperovci a ich hrobka

Dominantou židovského cintorína v Bytči je monumentálna hrobka rodu Popperovcov.

Popri Turzovcoch, Esterházyovcoch, Popperovci patrili k najvýznamnejším rodom, ktorý sa zaslúžil o rozmach Bytče a regiónu. K obrovskému majetku sa dostali prostredníctvom obchodu s drevom. Barón Leopold Popper (1821-1886) bol povýšený do šľachtického stavu.

Okrem toho, že podporovali židovské náboženské obce a darovali pozemok na synagógu a cintorín v Bytči, boli aj patrónmi katolíckych kostolov na svojich panstvách. Patrilo im Považské Podhradie, panstvo Strečno s hradom, zámok vo Viedni a taktiež veľké množstvo pôdy a lesov v Poľsku i Maďarsku.

Neoklasicistická hrobka baróna Leopolda Poppera patrí medzi zaujímavé architektonické diela. Je to veľký, vyše štyroch metrov vysoký panteón.

cintorin Bytca_dobra.jpg


Súvisiaci článok
V bytčianskej synagóge si po prvýkrát pripomenuli židovských spoluobčanov, ktorí zahynuli počas holokaustu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť