Piatok 26. 04. 2024 04:18:58 | Meniny má Jaroslava

Najčastejšia potravinová alergia postihuje približne 1 % populácie. Máte ju aj vy?

Potravinové alergie sú rôzne. Vyvíjajú sa už v ranom detstve, preto je ťažké ich v dospelosti ignorovať. Najčastejšia potravinová alergia sa prejavuje svrbením či pálením úst, hrdla, jazyka, kože, opuchom pier alebo spomínaného jazyka. ILUSTRAČNÉ FOTO: Anna Tarazevich na Pexels.com

Radka Kostánová|15. november 2022|19:50:01


Súvisiaci článok
Poznáte záhadného Turka, ktorý neprehral žiadnu šachovú hru?
Čítajte viac >

Je to, samozrejme, alergia na orechy. Pokiaľ sa nedrží táto alergia pod kontrolou, u niektorých ľudí môže vyústiť až do nebezpečnej anafylaktickej reakcie. Na Instagramovom profile priniesli alergológovia a imunológovia viac informácií.

Vedeli ste, že závažnosť alergickej reakcie na orechy súvisí s druhom alergénu z konkrétneho orechu, na ktorý je pacient alergický? „Niektoré alergény sú skrížene reagujúce s peľovými alergénmi, a preto nevedú k závažným reakciám. Iné druhy alergénov sú stabilné voči tepelnej úprave a môžu viesť k anafylaxii. Túto rizikovosť môže odhaliť laboratórne vyšetrenie nazývané komponentová diagnostika. Akokoľvek, pri chýbaní klinickej reaktivity sa "preventívne" vyšetrovanie neodporúča,“ vysvetľujú odborníci.

Ďalej prezradili to, že medzi najčastejšie alergény patria arašidy a para orechy. Pravdepodobne až 30 % ľudí, ktorí sú alergickí práve na arašidy, sú s istotou alergickí aj na ostatné druhy orechov. Avšak, tento zaujímavý fakt neplatí naopak. Keď sú ľudia alergickí napríklad na mandle, kešu alebo pekanové orechy, nemusia byť alergickí automaticky na všetky druhy orechov.

314493406_1148142129140475_1672649942228724670_n.jpg FOTO: Instagram/alergologovia_a_imunologovia

Taktiež je skvelou správou, že ľudia alergickí na orechy sa nemusia orechov vzdať úplne. Pri tejto alergii sa stále môžu konzumovať píniové a makadamové orechy. Oni, totižto, nie sú orechmi v pravom slova zmysle. Patria medzi semená, sú ako slnečnicové alebo ľanové, preto sú neškodné.


Súvisiaci článok
November je mesiacom zdravia mužov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť