Utorok 07. 05. 2024 23:01:46 | Meniny má Monika

Oravská lesná železnica nepremáva, dôvodom je plánovaná oprava trate

Oravská lesná železnica je od tohto týždňa dočasne zatvorená pre verejnosť. Dôvodom je dlhodobo plánovaná oprava trate. Pre TASR to v utorok potvrdila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková. FOTO: Facebook / Oravská lesná železnica

TASR|25. október 2022|15:00:06


Súvisiaci článok
Na mieste zhorenej drevenice pri Oravskej lesnej železnici otvorili nový objekt
Čítajte viac >

"Každý rok múzeum investuje finančné prostriedky z vlastných príjmov do údržby a opravy trate z dôvodu bezpečnosti. Práce prebiehajú po skončení sa hlavnej letnej turistickej sezóny. Po dôslednej obhliadke trate nezávislými odborníkmi si Oravské múzeum naplánovalo kompletnú výmenu zvršku trate v hornom úseku pri stanici Sedlo Beskyd," vysvetlila riaditeľka.

Na úseku dlhom 190 metrov odstránia opotrebované koľajnice a podvaly. Vymenia štrkové lôžko, do ktorého sa osadia nové koľajnice a podvaly. Súčasťou prác je aj úprava a vyčistenie odvodňovacích priepustov.

Ako dodala riaditeľka, pri prácach je nevyhnutné spĺňať požadované stavebné, technické a bezpečnostné normy, ktoré sú dôležité pri prevádzke železničnej dráhy. "Oprava trate na úzkorozchodnej železnici bude trvať jeden mesiac za normálnych klimatických podmienok," povedala Jagnešáková s tým, že práce ich vyjdú bezmála na 100 000 bez DPH.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná.

309599382_1760995690951577_320713079152357640_n.png


Súvisiaci článok
Návštevnosť Oravského hradu stúpla, chodia najmä Slováci a Poliaci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť