Sobota 04. 05. 2024 07:15:08 | Meniny má Florián

Pamätáte si, koľko radosti nám za 20 rokov urobili žilinskí futbalisti? Tak prestaňte hejtovať!

Prehrať v Slovnaft cupe v Šamoríne, po obrovskej chybe hlavného rozhodcu, nie je žiadna tragédia. Ani hanba. A to z dvoch dôvodov. Jednak preto, že je to len epizódka, kvapka v oceáne úspechov, ktorý žlto-zelení v posledných dvoch dekádach na Slovensku vytvorili. A už aj preto, že Šamorín nie je hocaký druholigový klub. Je to farma Dunajskej stredy a oba góly Šošonom strelili odchovanci jej akadémie. Vedeli ste to vôbec vy, ktorí sa snažíte mladých chalanov spod Dubňa po jednom nevydarenom zápase zahrabať pod čiernu zem? FOTO: MŠK Žilina/Prvý majstrovský tím z roku 2002

Michal Filek|21. október 2022|10:03:08


Súvisiaci článok
Žilinskí Šošoni majú najmladší tím hrajúci prvú ligu na svete!
Čítajte viac >

Ak chce niekto kritizovať MŠK-u po jednom vypadnutí v pohári vo štvrtom kole, musí mať buď krátku pamäť, alebo byť príliš mladý. Alebo, naopak, patriť medzi „echt“ pamätníkov.

Pretože len pamätníci, ktorí v sebe majú spomienkový optimizmus a videli na vlastné oči hráčov – umelcov, ako boli Emil Pažický, Milan Staškovan, František Plach, Pišta Slezák, či Stano Griga, majú možno, ale naozaj len možno, právo povedať, že za ich čias by sa to nestalo. No možno nestalo. Ale nestalo sa ani to, že by Žilina získala majstrovský titul. To sa, naposledy, podarilo ešte v slovenskej súťaži v rokoch 1928 a 1929 mužstvu okolo Vojtecha Závodského. A to je už naozaj futbalový pravek.

Najkrajšie obdobie sa v Žiline začalo presne pred 20 rokmi ziskom prvého novodobého majstrovského titulu. A to už bol pri kormidle súčasný kapitán Jozef Antošík. Teda presne ten, ktorý pod Dubeň priniesol toľko futbalovej radosti, hromadu majstrovských pohárov, najlepších ligových kanonierov, reprezentantov, ba dokonca Ligu majstrov.

Mintal.png Marek Mintál - Fantóm!

Nikdy, ale naozaj nikdy nebolo v Žiline v tak krátkom časovom období také množstvo úspechov. Ba neboli tu nikdy.

A to radšej ani nespomínam, ktorí hráči vybojovali historický postup Slovenska na MS a účasť na dvoch ME. Ba, spomeniem aspoň niektorých: Pečovský, Štrba, Mucha, Šesták, Pekarík, Hubočan, Kuciak, Dúbravka, Zabavník, Škriniar...

Na a po dvoch dekádach, možno symbolicky, prišiel dátum 19. 10. 2022 a vypadnutie v pohári v Šamoríne. A všetky úspechy, všetky nádherné emócie, silné a nezabudnuteľné zážitky, sú zrazu preč. Akoby tu nikdy nevyrástol Marek Mintál, Miro Barčík, Peter Pekarík, Milan Škriniar, ktorý spolu s Denisom Vavrom tvorili svojho času najmladšiu stopérsku dvojicu na Slovensku a všetci Antošíka za to kritizovali. No a dnes? Vavro so Škriniarom hrajú v Champions League a kritici ďalej kritizujú.

Nuž tak, futbal je už raz taký. Raz si hore, raz si dole. Aj preto je taký krásny. Ale keď si hore, musíš v sebe nájsť pokoru a keď si dole, musíš si vysúkať rukávy a makať ďalej. Iba tak máš šancu sa z dna odlepiť. Tento klub to dokázal už najmenej tisíckrát. A tí, čo to nedokážu, kritizujú a hejtujú. A v živote nič nedokážu. Nuž tak!


Súvisiaci článok
Mladí Šošoni v lige majstrov proti Interu Miláno
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť