Streda 27. 03. 2024 02:20:04 | Meniny má Alena

Viete, kedy by ste mali ísť do postele? O polnoci to nie je...

Keď slnko zapadá a vonku sa začína stmievať, je ideálny čas na spanie. Mnohí ľudia to nedodržiavajú a chodia spávať neskôr. Aj sa hovorí, že nám pred očami rastie generácia chronicky nevyspatých detí. Viete, kedy je ten najlepší čas na spánok? Zistite to tu. ILUSTRAČNÉ FOTO: Acharaporn Kamornboonyarush na Pexels.com

Radka Kostánová|8. október 2022|20:03:50


Súvisiaci článok
5 krokov k tomu, ako zaspať do 2 minút: Dáte tomu šancu?
Čítajte viac >

Štúdia, ktorá bola hlbšie rozoberaná na portáli Clevelandclinic, hovorí, že dôležitejšia, než nejaký čas, je konzistencia. To znamená, že keď budete chodiť spávať v rovnakom čase každý deň, pomôže vám to lepšie zaspať a počas dňa budete pociťovať viac energie. Avšak, štúdia taktiež hovorí, že ideálny čas na spánok je okolo 22:00 hod., pretože mozog vníma, že je vonku tma a pripravuje organizmus na spánok. Sami na sebe môžete spozorovať, že približne v takom čase je vaša koncentrácia na bode mrazu, začínajú vás bolieť oči, zívate a nemáte chuť robiť niečo aktívne.

Dospelým sa odporúča spať 7-8 hodín počas noci, preto ak máte budík nastavený na 05:00 - 06:00 hod., o desiatej večer by ste mali byť v posteli. Pokiaľ vaše telo dostane dostatočné množstvo spánku, ktoré má, dokážete z neho vyťažiť počas dňa oveľa viac, ako keby ste išli spať o polnoci, či nebodaj nad ránom.

pexels-ivan-oboleninov-935777.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Ivan Oboleninov na Pexels.com

Ako môžete zlepšiť váš spánok?

  • vyskúšajte jesť večeru v rovnakom čase. Pravidelnosť vám pomôže nastaviť si cykly, počas ktorých vaše telo bude vedieť, čo bude nasledovať. Mali by ste sa taktiež snažiť vylúčiť malé snacky tesne pred spaním, inak môžete mať problém so zaspaním.
  • vaše spánky a rituály pred ním si zapisujte. Keď sa na ne neskôr pozriete, možno si uvedomíte, čo by ste mali zlepšiť/zmeniť na to, aby ste zaspali rýchlejšie.
  • zrušte „šlofíky“ počas dňa. Áno, hovorí sa, že ak ste príliš unavení, 30-minútové zdriemnutie môže pomôcť, no potom nečakajte, že zaspíte okamžite, ako si ľahnete do postele. Pre bezproblémový spánok je lepšie nespať počas dňa.
  • pred spaním obmedzte alkohol, kávu a kofeín všeobecne. Ak chcete nerušene zaspať, poslednú kávu a niečo alkoholické by ste si mali dopriať do 17:00 hod., inak sa môže vaša večierka posunúť.

Súvisiaci článok
4 dôvody, prečo v noci nemôžete zaspať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť