Nedeľa 28. 04. 2024 18:02:21 | Meniny má Jarmila

4 dôvody, prečo v noci nemôžete zaspať

Spánok je v živote potrebný. Keď ho máme nedostatok a trpíme jeho deficitom, trpí celé naše telo. Aby sme boli kvalitne vyspatí a oddýchnutí, mali by sme spať minimálne 7-8 hodín počas noci. Efektivitu vie posilniť aj polhodinový spánok počas dňa, no naozaj nesmie prekročiť viac, než 30 minút. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|25. apríl 2022|20:20:09

Pre tieto 4 dôvody pravdepodobne neviete zaspať a mali by ste to zmeniť. Keď negatívne vplyvy zo svojho života odstránite, bude sa vám spať lepšie.

Používanie elektroniky pred spaním

Mali by ste si zapamätať, že do postele patrí iba kniha a partner. Mobil, notebook alebo televízia v spálni by nemali mať miesto. Určite už viete, že pred spaním by ste elektroniku nemali používať minimálne 30 minút až hodinu. Ak to teda nerobíte, no skôr naopak - do poslednej minúty držíte smartfón v ruke, nečudujte sa, že nemôžete zaspať. Vaše telo potrebuje zdravý biorytmus a táto činnosť mu prekáža, preto by ste sa jej mali snažiť zbaviť.

Negatívne myšlienky v mysli a premýšľanie

Keď pred spaním príliš veľa premýšľate, zaspať vám môže robiť problémy. Do postele by ste mali ísť s čistou hlavou, aby ste rýchlo zaspali a regenerovali telo. Nemali by ste sa sústrediť na negatívne myšlienky, lebo tie vás môžu ešte viac rozhodiť a oči by ste do rána nezažmúrili. Odporúčame vám, aby ste problémy riešili počas dňa. Taktiež si môžete pred spaním všetky negatívne myšlienky zapísať a zbaviť sa ich.

Jedenie ťažkého jedla pred spaním

V minulom článku sme vám prezradili, že po ťažkom jedle počas dňa, máte menej energie a môžete sa cítiť ospalý. Napriek tomu môže ťažké jedlo pred spaním pôsobiť opačne. Ak budete konzumovať niečo vyprážané, nezdravé a objemné, samozrejme, že budete aj bdieť. Tak, ako sa neodporúča ísť spať hladný, neodporúča sa ani prepchať jedlom. Pokiaľ chcete pokojný spánok, jesť by ste mali s mierou.

Zmena hormónov

Kolísavé hladiny hormónov môžu tiež prispievať k tomu, že v noci nedokážete zaspať. Ako však prídete na to, že je to práve tento dôvod? Jedným z najčastejších znakov, ako môžete zmenu hormónov spoznať, sú návaly tepla. Práve s týmto pocitom súvisí problém so zaspávaním. Na zlepšenie situácie by ste sa nemali stresovať, ale pravidelne cvičiť, dýchať a pred spaním vždy v miestnosti vyvetrať, aby bola chladnejšia a vám nebolo horúco.


Súvisiaci článok
7 efektívnych tipov ako premôcť jarnú únavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť