Utorok 23. 04. 2024 13:27:08 | Meniny má Vojtech

Ako bojovať proti jesennej únave? Alergológovia a imunológovia majú na to jasný názor

Jeseň je ročné obdobie, kedy sa telo musí vyrovnať s rýchlou zmenou počasia. Teplé dni vystriedajú tie chladné, počas ktorých sa objavuje viac príznakov únavy, vyčerpania, nachladnutia a chrípky. ILUSTRAČNÉ FOTO: Andrea Piacquadio na Pexels.com

Radka Kostánová|28. september 2022|15:30:09


Súvisiaci článok
6 krokov, ako sa starať o svoje zdravie (svetový deň zdravia)
Čítajte viac >

Alergológovia a imunológovia sa na svojom Instagramovom profile podelili o to, ako jednoducho a efektívne bojovať proti únave. Dbajte na tieto body aj vy a žiadna jesenná melanchólia vás neprepadne.

Vitamín D

V našom minulom článku ste sa už mohli dočítať o tom, že vitamín D vám pomôže posilniť imunitu. Taktiež je to vitamín, ktorý vám pomôže prekonať únavu a vďaka jeho dostatočnej dávke nebudete pociťovať malátnosť a ospalosť. Pomôže vám lepšie sa sústrediť a zostať aktívnou osobou.

Zdravá strava

Veľmi dôležitým bodom je aj dodržiavanie zdravej stravy. Pre dostatok energie potrebuje ľudský organizmus konzumovať všetky živiny (bielkoviny, sacharidy, tuky) vyvážene a pravidelne. Počas jesene a zimy by ste mali konzumovať na dennej báze aj ovocie a zeleninu.

Fyzický pohyb

Možno si myslíte, že budete mať viac energie vtedy, ak zostanete oddychovať doma a nebudete nič robiť. Opak je však pravdou. Prechádzka na čerstvom vzduchu alebo krátke cvičenie do vášho tela vyplatí hormóny šťastia a vďaka pohybu budete pociťovať aj nával energie.

pexels-vlada-karpovich-9968456.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Vlada Karpovich na Pexels.com

Dostatok oddychu

Ale oddych je taktiež veľmi potrebný. Počas jesenných mesiacov by ste mali dbať aspoň na 7-hodinový (a pravidelný) spánkový režim, inak sa môže stať, že budete cez deň podráždení, vyčerpaní a unavení. Pravidelnosť v spánku vám pomôže zvýšiť imunitu organizmu. Nemyslite si, že ste nočná sova - telo veľmi dobre vie, kedy má odpočítať a kedy má byť aktívne.

Vitamín C

A posledným bojovníkom proti únave je starý známy vitamín C. Ak cítite vo svojom živote veľa stresu, nechuť k povinnostiam a máte potrebu stále zívať, je to jasný znak toho, že vám vitamín C chýba. Pravidelným dopĺňaním predídete takzvanej chronickej únave a budete mať väčšiu chuť do života.


Súvisiaci článok
Viete, kedy je najlepší čas na pitie kávy? O 7 ráno to nie je...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť