Štvrtok 18. 04. 2024 17:42:27 | Meniny má Valér

Publikácia o Hrade Sklabiňa vás prevedie stáročnými dejinami tohto mocného hradu

Najnovšia kniha spod pera Miroslava Eliáša predstavuje ucelený pohľad na bohaté dejiny jedného z najrozsiahlejších hradov Žilinského kraja, Hradu Sklabiňa. Foto: Facebook / Hrad Sklabiňa

Juliana Krčulová|28. september 2022|17:00:03


Súvisiaci článok
Severná bašta Hradu Sklabiňa je po dvoch rokoch dobrovoľníckych prác oficiálne prístupná širokej verejnosti
Čítajte viac >

Ako informuje Hrad Sklabiňa na sociálnej sieti, bývalé sídlo turčianskych županov, ktorého dejiny nikdy neskončili, je nielen pôsobivou pamiatkou s krásnymi výhľadmi, ale aj s pozoruhodnými príbehmi a osudmi hradných pánov.

308470164_2031574987029000_6786194630852522255_n.jpg

„Z bohatého obsahu spomenieme napríklad najstaršiu známu hradnú dámu Rachnu zo Stiboríc, manželku poľského šľachtica Andreja Balického, éru kráľa Mateja Korvína s výstavbou gotickej kaplnky, životopisy členov rodu Révay, i to, ako sa Sklabiňa stala predmetom smelej politickej hry pri obsadení Budína Turkami, či ako František Révay zo Sklabine organizoval ofenzívu proti lúpežnému Rafaelovi Podmanickému, prípady väzňov a čarodejníc v župnej väznici, osudy hradnej knižnice a hradného múzea až po vypálenie hradu nacistami v roku 1944. Prepisy dobových listov nás vtiahnu aj do sféry každodenného života, hradnej kuchyne, hospodárstva, unikátne sú aj prísahy a inštrukcie pre kastelánov zo 17. storočia,“ prezradili vo svojom príspevku „hradní“ zo Sklabine.

Maroš Draskóczy Mačuha.jpg Foto: Facebook / Maroš Draskóczy Mačuha

Veľká reprezentatívna kniha má 308 strán a obsahuje 430 obrázkov, ktoré zahŕňajú portréty, erby, listiny, genealogické schémy, ale aj veľké množstvo historických a súčasných fotografií hradu a nálezov. V prípade, že by ste mali o knihu záujem, môžete si ju kúpiť priamo v hradnej predajni počas každého dňa v roku, alebo si ju objednať - svoju objednávku s adresou dodania môžete napísať do súkromnej správy na Facebookovej stránke Hrad Sklabiňa, alebo napísať mail na sklabinahrad@gmail.com, kde Vám budú poskytnuté všetky potrebné inštrukcie k platbe.


Súvisiaci článok
Správca Hradu Sklabiňa, Michal Svateník: Dvanásť rokov ničnerobenia zanechalo na hrade desivé stopy. Snažíme sa ich odstrániť (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť