Streda 24. 04. 2024 15:54:57 | Meniny má Juraj

Štyria chlapi a Adela, Noc výskumníkov a Židia v 1. ČSR. Aj tieto kultúrne podujatia sa uskutočnia tento týždeň

Posledný septembrový týždeň bude plný prekvapení. Sú pre vás pripravené skvelé kultúrne podujatia, ktoré by ste nemali zmeškať. O tých najlepších v Žilinskom kraji sa dočítate v tomto článku. FOTO: Facebook/Hory a mesto Liptovský Mikuláš a Stanica Žilina-Záriečie

Radka Kostánová|26. september 2022|10:40:02


Súvisiaci článok
Martinčania môžu šálkou kávy podporiť predčasne narodené deti
Čítajte viac >

Akcia: Mixability – fokusové skupiny, 26.09.2022 o 08:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Pondelok otvárajú fokusové skupiny z projektu Mixability. Témou týchto skupín je otváranie kultúrnych inštitúcii pre čo najširšiu komunitu ľudí. Na stretnutí si budete môcť vypočuť názory ľudí, ktorí čelia v živote rôznym limitom a prekážkam – napr. zdravotné postihnutie, náročná životná situácia, extrémna chudoba alebo vysoký vek, a sú spoločensky vylučovaní.

mixability, zdroj = nova synagoga zilina.png FOTO: Facebook/Nová synagóga Žilina

Podujatie pre deti: Expedícia Budatínsky hrad, 26.09.2022 o 09:00 hod. v Budatínskom hrade, Žilina

Budatínsky hrad hneď na začiatku týždňa pozýva opäť triedne kolektívy a žiakov na netradičnú prehliadku. Jej hlavnou témou bude odievanie, na ktorej sa žiaci dozvedia, ako sa obliekali hradní páni v minulosti. Taktiež sa dozvedia, ako sa volajú rôzne druhy odevov a budú mať možnosť vyrobiť si milú dekoráciu z drôtu. Podujatie je vhodné pre ZŠ od 1. do 7. ročníka - max. 20 detí. Cena na jedno dieťa je 5,00 €.

Podujatie pre deti: Storytime, 26.09.2022 o 10:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Máte malé dieťa a chcete, až si rozvíja anglický jazyk? V pondelok sa môže naučiť hravou formou jednoduché slovíčka, ktoré využije neskôr. Krajská knižnica preto pozýva všetkých rodičov a ich detičky vo veku od 2 do 5 rokov na stretnutie Storytime klubu, kde si budú čítať a recitovať básničky v anglickom jazyku.

storytime, zdroj = krajska knižnica zilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Tradičné inšpirácie v súčasnom dizajne + finisáž výstavy Remeslo má modré dno, 27.09.2022 o 10:00 hod. v Sobášnom paláci, Bytča

V našom minulom článku sme vám priniesli informáciu, že výstava Remeslo má modré dno bude končiť. Tento týždeň máte šancu zažiť poslednýkrát spolu s odborným seminárom o tradičných inšpiráciách v modernom svete. Rozprávať bude módna žurnalistka Dana Lapšanská. Vstup je voľný.

tradične inšpiracie v sucasnom dizajne, zdroj = facebook:uluv.jpg FOTO: Facebook/ULUV

Workshop: Psychomotorický tréning pre seniorov, 27.09.2022 o 13:00 hod. v Liptovskej knižnici, Liptovský Mikuláš

Už od utorka môžu seniori navštevovať psychomotorické lekcie, ktoré im pomôžu rozširovať pamäťovú kapacitu. Využijú pri tom rôzne mnemotechnické pomôcky, vďaka čomu si na veci dokážu rýchlejšie spomenúť a viac si toho zapamätať. V utorok bude prebiehať úvodná lekcia, inak bude kurz prebiehať od konca septembra do novembra 2022. Vstupné je 10,00 €.

Kino na Stanici: Krásne bytosti, 27.09.2022 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Mali ste niekedy pocit, že ste outsider? Možno nie, no ak áno, s týmto filmom sa úplne stotožníte. Je o mladom štrnásťročnom chlapcovi Balli, ktorý pochádza z rozvrátenej rodiny a spoločnosť ho vníma ako outsidera. Márne hľadá nejakú oporu, skôr je to naopak, stáva sa obeťou šikany. Tento film rozpráva o vzťahoch, ktoré vznikajú počas dospievania, sú krehké a často nás môžu meniť. Premieta sa v islandskom jazyku s CZ titulkami. Lístok stojí 5,00 €.

nadherne bytosti, zdroj = stanica .png FOTO: Facebook/Stanica Žilina-Záriečie

Tvorivá dielňa: Famíliart - domáci dizajn, 28.09.2022 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

V Ružomberku sa bude tento týždeň konať prvá jesenná tvorivá dielňa. O 15:00 hod. bude v Galérii Ľ. Fullu pripravený tvorivý program pre rodiny s deťmi od 4 do 7 rokov. Kreatívci sa budú zameriavať na pestovanie vkusu a nevkusu. Taktiež sa budú môcť porozprávať o téme dizajnu a o tom, aké dizajnérske kúsky majú doma.

Prednáška: Cestovanie o piatej, 28.09.2022 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Už túto stredu sa môžete zúčastniť cestovateľskej besedy, na ktorej sa vyberiete do obce Mierovo (Sklenárovo). Vedeli ste, že bola kedysi pomenovaná po historikovi a učiteľovi Jurajovi Sklenárovi? Toto a veľa ďalších informácií sa môžete dozvedieť, ak prídete.

cestovanie o piatej, zdroj = krajska knižnica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Diskusia: Tri mesiace na fronte v Charkove - diskusia Fedora Blaščáka s Pavlom Pekarčíkom, 28.09.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Košický kameraman, Pavol Pekarčík, chodieval na frontovú líniu na Donbase už od roku 2016. Po vypuknutí útoku na Ukrajinu sa snažil zabezpečiť prevoz tisícov detských kníh pre ukrajinské deti na Slovensku. O tomto, no aj o rôznych iných veciach, príde diskutovať na Stanicu. Vstupné na diskusiu stojí 5,00 € - nemali by ste to premeškať.

tri mesiace na fronte, zdroj = stanica .png FOTO: Facebook/Stanica Žilina-Záriečie

Premietanie: Lumiére, 28.09.2022 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V Rosenfeldovom paláci sa tento týždeň môžete tešiť na kolekciu zreštaurovaných filmov bratov Lumiérovcov, ktorá vás prenesie do doby, kedy neexistovali žiadne špeciálne efekty. Napriek tomu, že filmy nie sú nijak upravované (len pre dnešnú techniku) určite zažijete rovnaký úžas, ako aj pri nejakom náročnom filme, ktorý si vyžaduje zelené plátno a tučný rozpočet. Vstup stojí 3,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.

Divadlo: Triky, fet a makači, 28.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Chýbala vám táto divadelná hra? Možno ste si už zvykli na to, že gangsterská komédia Triky, fet a makači, je stálicou v Mestskom divadle. Inscenácia o priateľstve, zúfalých časoch a honbou za peniazmi, vo vás zanechá veselú náladu a naladíte sa pozitívne na víkend. Lístok stojí 10,00 € pre jednu osobu.

Predstavenie: Štyria chlapi a Adela, 28.09.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Na našom Facebooku a Instagrame ste mohli zaregistrovať, že prebieha súťaž o lístky na predstavenie Štyria chlapi a Adela. Tento týždeň konečne nadíde deň D a vy sa ho môžete zúčastniť. Ide o zábavnú talkshow, počas ktorej bude Adela klásť otázky a 4 príťažliví muži odpovedať. Budete prekvapení, čo všetko o nich neviete. Vstup stojí 20,00 €.

styria chlapi a adela, zdroj = facebook:dom odborov .png FOTO: Facebook/Dom odborov, spol. s r.o.

Prednáška: Ste medzi nami, 29.09.2022 o 11:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Mestské divadlo Žilina nebude tento týždeň len hrať, ale aj prednášať. Budete sa môcť zúčastniť prednášky samozvaného odborníka Andreja v oblasti katarakty. „Autorská inscenácia divadla Zrakáč je kolážou na prvý pohľad banálnych životných situácií. Rôzne pohľady na svoje „špecifikulum“ sa herci pokúšajú vyjadriť výstupmi inšpirovanými skutočnými udalosťami, no s nadhľadom a s dávkou humoru. Skupina nevidiacich a slabozrakých tvorcov sa rozhodla vydať na cestu tvorivej metódy autorského divadla,“ približuje Mestské divadlo. Vstup stojí 5,00 €.

ste medzi nami, zdroj = mestské divadlo zilina.jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Vernisáž výstav: Ján Triaška - Doplnky k revolúcii a Katarína Hládeková - Pustatina, 29.09.2022 o 16:30 hod. v Liptovskej galérii, Liptovský Mikuláš

Liptovská galéria vás pozýva na dve vernisáže výstav. Prvá je rodáka z Nového Sadu, Jána, ktorý maľbu aj študoval v Bratislave. Jeho obrazy a práca reflektuje aktuálne otázky spoločnosti. Druhá je od Kataríny, ktorá len pokračuje vo svojom dlhoročnom projekte o skúmaní Matreny Makovickej. Vstupné je bezplatné.

Prednáška: Židia v 1. ČSR - politické ambície a sklamania, 29.09.2022 o 16:30 hod. v Nadácii POLIS, Žilina

Čo si myslíte, ako boli vnímaní Židia pred rozpadom monarchie? Neodpovedajte. Všetky dôležité informácie sa dozviete na diskusii v Nadácii POLIS. Hosťami budú: Katarína Mešková Hradská, historička, SAV, autorka knihy Židia v 1. ČSR Politické ambície a sklamania, Peter Frankl, bývalý novinár, spoluautor knihy Židia v Žiline, autor knihy Židia v Žiline (osobnosti) a Peter Švorc, profesor histórie, Prešovská univerzita, autor kníh Zakliata krajina a Podkarpatská Rus 1918 – 1946, Budapest or Prague? Jews in Eastern Slovakia and Subcarpathian Rus´at the turn of the 20th century.

zidia, zdroj = nadacia polis .jpg FOTO: Facebook/Nadácia POLIS

Workshop: Dialogické jednanie s vnútorným partnerom, 29.09.2022 o 17:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Stanica v Žiline si pre vás pripravila workshop, na ktorom sa dozviete, ako máte pracovať s verejnosťou a ako vystupovať tak, aby ste nemali trému, ale pôsobili sebavedomo. Nezľaknite sa, workshop nie je určený len pre hercov a divadelníkov, ale je pre kohokoľvek, kto túži po tom, aby sa v tejto oblasti zlepšil. Bude trvať od 90 do 120 minút. Po workshope bude nasledovať Scénické čítanie - Zrození dvojice. Lístok na workshop stojí 10,00 € a na čítanie 5,00 €.

Diskusia: Genius loci - DPMŽ, 29.09.2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Vo štvrtok sa opäť uskutoční moderovaná diskusia Genius loci. Tento týždeň budete môcť počuť hlasy 3 mužov: Ondrej Malicher, Marián Ciesarik a Miroslav Kmecz. V roku 1949 bol založený Dopravný podnik mesta Žilina, ktorý najprv fungoval pod menom Dopravný komunálny podnik Žilina. Na stretnutí sa dozviete viac zaujímavých informácií. Vstup je zadarmo, preto ak chcete obohatiť svoje vedomosti, neváhajte ani sekundu.

Festival: Európska noc výskumníkov, 30.09.2022 v Žiline

V piatok sa v Žiline uskutoční festival vedy, ako ho ešte nepoznáte. V OC Mirage, Artforum a v Rosenfeldovom paláci budete môcť zažiť skvelé súťaže, prednášky, kvízy, besedy, vedecké stánky a aj premietanie filmu. Kompletný program nájdete na oficiálnej stránke podujatia tu. Vstup je voľný.

festival vedy, zdroj = nocvyskumnikov.jpg FOTO: Noc výskumníkov

Beseda: Deň otvorených dverí s Jozefom Banášom, 30.09.2022 o 15:00 hod. v Rázusovie dome, Liptovský Mikuláš

Tento týždeň na vás čaká aj deň otvorených dverí Rázusovieho domu. Na nej máte možnosť zažiť besedu so spisovateľom Jozefom Banášom.

Workshop: Workshop s Martinom Smatanom, 30.09.2022 o 16:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

V minulom článku ste sa mohli dočítať niečo viac o projekte Rok dobrých správ. Tento týždeň sa môžete stretnúť s autorom tohto projektu a vyskúšať si s ním tvorbu textilnej ilustrácie. Workshop je vhodný pre malých účastníkov (10+), aj pre dospelých.

Festival: Hory a mesto Liptovský Mikuláš, 30.09.2022 - 02.10.2022 v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Mali ste možnosť zažiť ho aj v Žiline, no ak ste ho nestihli, prísť môžete aj do Liptovského Mikuláša. Už tento piatok sa začne 2. ročník festivalu horského filmu a dobrodružstva. Počas troch dní vás čakajú filmy, ktoré sa nepremietajú v kinách, no zaslúžia si svoje zásluhy. Vstupné stojí 6,00 € na jeden deň. Celý program festivalu nájdete na oficiálnej stránke podujatia tu.

hory a mesto, zdroj = mesto liptovsky mikulas .jpg FOTO: Facebook/Hory a mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Vedľajšie účinky, 30.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 10,00 €.

Koncert: Island Mint, 30.09. 2022 o 20:00 hod. v Ladovni, Bytča

Jesennú sezónu v Bytči otvorí kapela ISLAND MINT. Môžete sa tešiť na ľahkú a mierne nostalgickú hudbu a atmosféru, ktorá vás dokonale naladí na jesenné obdobie. Zároveň však budete mať možnosť počuť bohatú zvukovú paletu, ktorá vám otvorí dvere do ríše snov. Lístok stojí 4,00 €.

island mint, zdroj = facebook KC hviezdne noci .jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Podujatie: Men4queen delight tour 2022, 30.09.2022 o 20:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Dámy, zbystrite pozornosť. Scandal agency vás pozýva na celovečernú horúcu show pánskej skupiny MEN4QUEEN. V Dome odborov o 20:00 hod. budete cítiť napätie, energiu, vzrušenie a aj miernu vášeň. Čaká na vás dvojhodinové predstavenie, počas ktorého uvidíte zvodných mužov, profesionálne tancovanie, svetelné efekty a aj moderné akrobacie. Štandardná vstupenka stojí 18,90 € a VIP 36,90 €.

Vernisáž výstavy: Fotoforum Ružomberok 2022, 01.10.2022 o 10:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Ďalšiu vernisáž výstavy si môžete vychutnať cez víkend v Liptovskom múzeu. Občianske združenie Fotoforum Ružomberok vás pozýva už na 54. ročník výstavy medzinárodného salónu umeleckej fotografie. Výstava potrvá do konca októbra.

fotoforum, zdroj = ružomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie: Drotárske hodové slávnosti, 01.10.2022 - 02.10.2022 o 16:00 hod. vo Veľkom Rovnom

Tradičné hody vo Veľkom Rovnom sú tu. Celú sobotu a nedeľu sa môžete tešiť na folklórne vystúpenia, koncerty, príde dokonca aj skupina AYA a zahrajú aj heligonkári Michal Majtán a Tarabíkovci. Čakajú na vás stánky, bohaté občerstvenie, kolotoče a medovinka.

hody velke rovne, zdroj = velke rovne .jpg FOTO: Obec Veľké Rovné

Workshop: Zaži dejiny umenia - obrazne povedané, 01.10.2022 o 14:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Taktiež sa v sobotu uskutoční kreatívny workshop pre všetkých nadšencov nad 15 rokov. Deti sa dozvedia niečo viac o slovenských vizuálnych umelcoch, ktorí pracujú s textom. V rámci workshopu budú môcť návštevníci vytvoriť kompozíciu obsahujúcu písmo technikou koláže a maľby. Vstupné je 4,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.


Súvisiaci článok
Krajský pamiatkový úrad Žilina objavil zaujímavý archeologický nález s pekným príbehom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť