Piatok 29. 03. 2024 10:18:42 | Meniny má Miroslav

ÚĽUV pozýva na odborný seminár pod názvom TRADIČNÉ INŠPIRÁCIE V SÚČASNOM DIZAJNE

Považské múzeum vystavuje v Sobášnom paláci v Bytči výstavu Remeslo má modré dno, ktorá bude čoskoro končiť. Pri príležitosti jej finisáže si Ústredie ľudovej umeleckej výroby pripravilo seminár s názvom „Tradičné inšpirácie v súčasnom dizajne“. FOTO: Považské múzeum

Radka Kostánová|21. september 2022|19:30:38


Súvisiaci článok
Žilinský literárny festival, Pavol Hammel a aj Cestovanie v čase. Aké podujatia vás tento týždeň čakajú?
Čítajte viac >

Seminár sa uskutoční 27. septembra o 10:00 hodine. Prebiehať bude s módnou žurnalistkou, historičkou a pedagogičkou Danou Lapšanskou, ktorá bude diskutovať s textilnými a odevnými dizajnérmi z výstavného projektu TRADÍCIA V DIZAJNE – odev so všitou tradíciou Marcel Holubec W atelier de création, Lubica Poncik, Henrieta Tholt a tiež textilným dizajnérom zaoberajúcim sa výrobou modrotlače - Matej Rabada.

„Stredná a mladšia generácia autorov pôsobiacich v oblasti textilnej a odevnej tvorby prináša novú dynamiku i spôsob kreatívneho uvažovania o móde inšpirovanej tradičnými remeslami. Z ich tvorby je citeľný návrat k prírode, prírodným materiálom a udržateľnosti, ktorý je dnes význačným trendom aj vo svete. Diskutujúci autori sa zamerajú aj na predstavenie výstavného projektu Tradícia v dizajne – odev so všitou tradíciou, ktorý sa zrodil z potreby dialógu s našou minulosťou, našimi koreňmi. V rámci neho vytvorili dizajnéri viaceré modely osobitne pre ÚĽUV. A hoci má každý autor rozpoznateľný a originálny rukopis, všetkých spája inovatívna väzba na tradičné remeslo, tradičné technológie i motívy. Spoločnou tendenciou je aj návrat k poctivosti remesla a úcta k stáročia pretrvávajúcim hodnotám,“ informuje Magdaléna Lacková, marketingová pracovníčka a hovorkyňa Považského múzea.

Program dňa bude nasledovný:

Od 10:00 - 11:30 bude prebiehať odborný seminár a od 12:00 - 12:45 bude prebiehať komentovaná prehliadka výstavy Remeslo má zlaté dno.

e_PozvankaBytca_upr.jpg

Účasť je nutné nahlásiť do 26.09.2022 na email: alena.pastorkova@uluv.sk. Vstup je voľný.

Pokiaľ tento seminár nestíhate, môžete si ho vypočuť aj na finisáži o 15:00 hod., kde bude prebiehať opäť komentovaná prehliadka s autorkou výstavy.

„Považské múzeum prezentuje v Sobášnom paláci v Bytči výstavu Remeslo má modré dno. Je to jedna z najúspešnejších výstav Východoslovenského múzea v Košiciach, ktorá sa venuje vývoju a prehľadu remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia. Okrem pestrej škály modrotlačovej tvorby z východného a stredného Slovenska, návštevníci majú možnosť vidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú pestrými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri ukážke modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z vybraných slovenských regiónov. Súčasťou výstavy sú aj súčasné moderné látky modrotlačiarov Petra Trnku a Mateja Rabadu a taktiež tvorba módnych dizajnérok Jany Gavalcovej a Mišeny Juhász. Návštevníci si budú môcť odniesť nielen estetický zážitok z výstavy, ale i hodnotný suvenír vo forme módnych doplnkov, šperkov, brošní či keramických výrobkov navrhnutých špeciálne k výstave,“ hodnotí Magdaléna Lacková, marketingová pracovníčka a hovorkyňa Považského múzea.


Súvisiaci článok
Neznáme zákutia Liptova priblížia diskusiou a premietaním dokumentov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť