Streda 24. 04. 2024 06:36:01 | Meniny má Juraj

Zdesenie, hnev a smútok! Z potoka na Rosinkách odvážajú tony odpadu (FOTO + VIDEO)

Zdesenie, hnev a smútok! Takýmito slovami by sa dalo najvýstižnejšie opísať pocity Mareka Kováča, Ivety Martinkovej a Jozefa Juriša, keď uvideli skládku odpadu v potoku na Rosinkách. Poslanci okamžite zalarmovali Slovenský vodohospodársky podnik, aj Mesto Žilina a spoločnými silami sa pustili do upratovania. Len za prvé dva dni vyviezli 11 Tatroviek „bordelu“. „Nerozumiem ľuďom, ktorí vôbec neuvažujú, ako sa vysporiadajú budúce generácie s tým marazmom, čo im tu celkom systematicky pripravujeme,“ hovorí poslankyňa Iveta Martinková. FOTO A VIDEO: Marek Kováč

Michal Filek|23. september 2022|12:40:00

Potok na Rosinkách bagruje jeho správca, Slovenský vodohospodársky podnik.

„Včera ma oslovil občan nášho mesta Marek Kováč s prosbou o pomoc ohľadom odhalenej skládky pri bagrovaní okolia potoka na Rosinkách. Súčasne mi poslal video a fotografie. Bola som zhrozená zo stavu, aký som videla a hneď som kontaktovala kolegu Jozefa Juriša, ktorý na miesto okamžite išiel,“ hovorí pre SP 21 Iveta Martinková.

Poslankyňa a občianska aktivistka, ktorá sa venuje najmä ekologickým problémom, sa pri svojej práci často stretáva s podobnými situáciami. A aj keď už odpratala, alebo dala odpratať veľké množstvo odpadu v rôznych častiach Žiliny, toto ju vždy dokáže rozhodiť.

„Toto si už vážne nemôžeme dovoliť ani dovoľovať! Nerozumiem ľuďom, ktorí vôbec neuvažujú, ako sa vysporiadajú budúce generácie s tým marazmom, čo im tu celkom systematicky pripravujeme. Veď takmer všetci máme deti, vnúčatá. Tiež nerozumiem hlúpemu ľudskému uvažovaniu hádzať odpad k potokom a riekam. Akože to má voda odplaviť!“ hovorí.

Osobne ju, na druhej strane potešilo, že ju Marek Kováč kontaktoval a prosil o vyriešenie situácie.

„Som veľmi rád, že ste sa toho ujali, spoločne s pánom Jurišom, s takou rýchlosťou blesku. A hlavne, že to pomôže kvalite miestnej vody. A že sa tu vrátia raky, ryby, ktoré budem môcť ukázať svojim deťom, ako to mne ukazoval starý otec,“ poďakoval sa Martinkovej Kováč.

Tá je rada, že sa občan zachoval takto a že mu záleží na životnom prostredí. Bodaj by sa všetci zachovali tak, ako on.

„Väčšina našich potokov má na prameňoch pitnú vodu. A čo robíme my? Hádžeme odpad, vypúšťame žumpy, a potom začneme tvrdiť, že tie potoky sú akési smradľavé stoky. Kedy si už konečne začneme vážiť to, čo nám naša Zem úplne nezištne dáva?“ uzavrela Martinková.

307314288_469580628547197_119463608899280756_n.jpg

V riešení problému sa okamžite začal angažovať aj poslanec Jozef Juriš, do ktorého obvodu Rosinky patria.

„Bol som sa na mieste pozrieť a videl som, že tam objavili smetisko. Urobili sme tam kontrolný deň a dohodli sme sa, že mesto Žilina a SVP sa budú podieľať na odstraňovaní skládky. Len za prvé dva dni sa odtiaľ vyviezlo 11 tatroviek dopadu,“ uzavrel Juriš.


Súvisiaci článok
Predné brzdové svetlá? Projekt ich zavedenia odvčera testuje Žilinská univerzita
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť