Utorok 23. 04. 2024 21:59:58 | Meniny má Vojtech

Štefan Zelník: Chcem, aby bola Žilina mestom pre mladých, aj skôr narodených. Miestom, kde sa oplatí pracovať a žiť

Za primátora Mesta Žilina kandiduje aj skúsený politik a manažér, dlhé roky riaditeľ polikliniky ŽILPO, lekár Štefan Zelník. Hovorili sme s ním aj o tom, prečo sa rozhodol kandidatúru prijať a čo by chcel v meste prioritne zmeniť.

Tlačová správa|21. september 2022|16:16:55


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Pekarčíková vs. Zelník: Potrebuje zdravotníctvo reformu?
Čítajte viac >

Pán doktor, priblížili by ste nám v krátkosti svoje profesionálne pôsobenie v medicíne?

  • Strednú školu som absolvoval v Žiline na Gymnáziu Horný Val. Po maturite som úspešne urobil prijímacie skúšky na LF UK v Martine, kde som absolvoval 6 ročné štúdium. Počas štúdia som bol na stáži na prestížnej univerzitnej klinike v Düsseldorfe. Po absolvovaní štátnic z chirurgie mi prednosta kliniky ponúkol pracovnú pozíciu na chirurgickej klinike FN v Martine. Ponuku ďalej sa vzdelávať a pracovať na klinike som prijal.
    Žilina bola pre mňa mestom, kde som chcel pracovať a žiť. Po druhej atestácii z chirurgie v roku 1992 som sa presťahoval do Žiliny a začal som pracovať ako vedúci oddelenia septickej časti na chirurgickom oddelení v NsP Žilina. Ešte počas práce vo FN Martin som absolvoval špecializáciu prvého a druhého stupňa v odbore chirurgia. V roku 1996 som získal špecializáciu v oblasti organizácie zdravotníctva. V roku 2013 som získal akademický titul PhD. Prešiel som viacerými riadiacimi funkciami. Mám praktické manažérske skúsenosti. Od roku 1994 do roku 1998 som zastával funkciu štátneho tajomníka na MZ SR. Vykonával som funkciu predsedu správnej rady VšZP. Od konca 90-tych rokov som bol členom mestského zastupiteľstva v Žiline, od roku 2004 poslancom ŽSK a predsedom zdravotnej komisie. V minulom volebnom období som zastával funkciu predsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Dlhodobo vykonávam funkciu riaditeľa polikliniky ŽILPO na sídlisku Vlčince. Som aktívnym chirurgom na oddelení Jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

zelnik zivot.png

Ako sa vo vás rodilo rozhodnutie kandidovať na primátora Žiliny?

  • Žilina bola a je dominantou severného Slovenska. Bohužiaľ, mesto začína chátrať a upadať. Kandidovať na primátora som pôvodne neuvažoval. Oslovovalo ma množstvo ľudí, vrátane predsedu strany ŽIVOT – národná strana Tomáša Tarabu, a chceli, aby som kandidoval na primátora.

Čo vás definitívne presvedčilo, že ste sa rozhodli kandidatúru prijať?

  • Ľudia sa sťažujú na nefungujúci úrad, rozbité cesty, chodníky. Z mostných konštrukcií trčí armatúra, ľudia nie sú spokojní ani s údržbou mesta, atď. Prijal som nomináciu strany ŽIVOT – národná strana kandidovať na primátora. Chcem, aby bola Žilina opäť perlou na Váhu. Chcem, aby bola Žilina mestom pre mladých, aj skôr narodených. Miestom, kde sa oplatí pracovať a žiť.

Ak sa stanete primátorom, čo budete chcieť zmeniť?

  • Moja posledná osobná skúsenosť s mestským úradom ma presvedčila o tom, že ľudia sa sťažujú na nefungujúci úrad právom. Úrad, ktorý má slúžiť obyvateľom Žiliny sa úspešne prepracoval k jednému byrokratickému aparátu. Mestský úrad musí slúžiť Žilinčanom, musí s občanom komunikovať a vychádzať mu v ústrety. Žilinčania tu pracujú, odvádzajú dane a vychovávajú tu svoje deti. Zaslúžia si preto úctu a kvalitné služby. Komunikácia s občanom nemôže prebiehať na úrovni podateľne.

Žilinčanom prekáža aj zanedbaný vzhľad verejných priestorov. Budete sa snažiť to zmeniť?

  • Druhá vec, ktorá ma trápi je, že mesto aj s priľahlými prímestskými časťami, postupne chátra. Obnova mesta a jeho rekonštrukcia či revitalizácia sa nedá urobiť za jedno volebné obdobie, preto treba vypracovať plán obnovy na niekoľko rokov dopredu. Začať by sa malo s rekonštrukciou Mariánskeho námestia a postupne obnovovať a rekonštruovať celé mesto až do prímestských častí.

Aký je váš odkaz pre vašich voličov?

  • Kandidujem za stranu ŽIVOT – národná strana a budem pracovať pre Žilinu a za Žilinu. Je na občanoch Žiliny a prímestských častí, komu dajú svoj hlas. Vopred ďakujem všetkým priaznivcom a voličom.

Platená politická reklama. Objednávateľ: Štefan Zelník, Veľkomoravská 8589/1, Žilina. Dodávateľ: beNOW media group a.s., Predmetská 9011/29, Žilina 010 01. IČO: 54199 441


Súvisiaci článok
Štefan Zelník sa bude uchádzať o post primátora Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť