Piatok 03. 05. 2024 15:36:19 | Meniny má Galina, Timea

Poslanci v Žiline zakázali hazard do 500 metrov od škôl. Počas štátnych sviatkov však môžu byť herne otvorené

Prevádzkovanie hazardných hier v okruhu 500 metrov od škôl, školských a výchovných zariadení bude v Žiline zakázané. Ich prevádzkovanie počas štátnych sviatkov však úplne zakázané nebude. Rozhodli o tom včera poslanci mestského zastupiteľstva.

Michal Filek|20. september 2022|10:40:01


Súvisiaci článok
V pondelok sa poslanci opäť pokúsia obmedziť hazard v Žiline
Čítajte viac >

„S cieľom ochrany detí a mládeže pred nežiadúcim vplyvom hazardných hier a využívajúc kompetencie vyhradené samosprávam zákonom navrhujeme úpravu všeobecne záväzného nariadenia č. 14/2019 tak, aby herne v meste Žilina nesmeli byť umiestnené bližšie ako 500 m ku školám, školským zariadeniam, zariadeniam sociálnych služieb, zariadeniam sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadeniam pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže,“ uviedli v návrhu všetobene-záväzného nariadenia jeho predkladatelia Vladimír Randa a Marek Richter.

Podľa druhého menovaného má regulácia hazardu v blízkostí školských zariadení význam aj preto, že podľa výskumu až polovica hráčov udáva prvú skúsenosť s hazardom do 20-teho roku života.

„Dnes máme herne v blízkosti škôl. Množstvo herní je naozaj enormné, keď sme jednotkou medzi krajskými mestami v počet herní, aj automatov. Máme jeden automat na 150 obyvateľov a jednu herňu na 2 800 obyvateľov,“ uviedol Richter.

Bez názvu1.png Dominika Lukáčová

Lukáčová: Nepomôžete nikomu, len pripravíte ľudí o prácu a mesto o peniaze

Na rokovaní vystúpila aj hovorkyňa Asociácie zábavy a hier na Slovensku Dominika Lukáčová. Podľa nej znamená návrh prakticky úplný zákaz hazardu v meste, pretože vhodné priestory, ktoré sa nachádzajú nad 500 metrov od regulovaných zariadení, v Žiline vôbec neexistujú. Navyše, prevádzkovanie hazardných hier tento rok mali mestu priniesť 440-tisíc eur, o ktoré teraz príde.

Nie je podľa nej ani pravda, že kamenný hazard je najväčšie zlo a zarába najviac.

Alarmujúce čísla sú tie, o ktorých sa nehovorí. Ako začali podnikať online kasína, ich zisky rapídne rastú. Tam sú tie isté automaty, ako v kamenných herniach, a nemusíte ani opustiť domov. Počet herní naopak klesá, a aj zisky týchto spoločností. Aj v meste Žilina je už len 29 herní. Týmto návrhom zlikvidujete jediný druh hazardu, ktorý je najviac regulovaný, najviac kontrolovaný a zaznamenáva najvýraznejší úbytok. Nepomôžete nikomu, akurát pripravíte ľudí o prácu, priestory o nájomníkov a mestskú kasu o peniaze,“ argumentovala Lukáčová.

Podľa nej herne garantujú dodržiavanie zoznamu vylúčených osôb z hrania, na ktorom je asi 100-tisíc ľudí a tiež dôsledne dodržiavajú, že do nich nemôžu ani len vstúpiť osoby mladšie ako 18 rokov. To všetko je ale v anonymite internetu dostupné.

Šuteková: Chránime deti!

Miriam Šuteková uviedla, že mesto takto len využíva svoju právomoc a snaží sa chrániť deti a mládež, ktorí patria k ohrozeným a rizikovým skupinám.

Oponoval jej však Jozef Juriš, ktorý tvrdí, že mladí do 18 rokov do herní vôbec nechodia a tak ich týmto materiálom nijako neochránia.

„Môžeme si dovoliť výpadok 470-tisíc eur? Práve z týchto peňazí môžeme pomôcť tej mládeži. Ale chceme sa ich dobrovoľne vzdať. Pokiaľ má zrušiť všetok hazard na území mesta, tak ten online hazard je ďaleko horší. Nech poslanci NR SR regulujú tento hazard. Dostupnosť je dnes mobil a tablet a ten dnes majú aj deti a mladí, ktorých chcete chrániť. Ja súhlasím, že hazard je zlý, ale všetok. Nesústreďme sa na ten regulovaný, kde je register tých, ktorí tam ísť nemôžu a nemôžu tam ísť ani deti a mladí do 18 rokov,“ argumentoval Juriš.

Bez názvu.png Marek Richter

Do debaty sa zapojil aj primátor Peter Fiabáne.

„Keby som hlasoval, hlasoval by som za prijatie návrhu. Trápi ma však to, že čiastkovo vyriešime jednu z možností, ako sa dostať k hazardu, ale neriešime množstvo ďalších závislostí, ktoré majú dopad na rodiny. Či už je to alkohol, drogy, násilie v rodinách. Jedinou cestou je, aby ľudia boli zodpovední za svoje životy. Množstvo ľudí čaká, že sa o nich štát, krajina, mesto postará. Každý by mal vychovávať svoje deti tak, aby neboli náchylné na hazard, nemali dôvod byť tak slabé, aby podľahli hazardu,“ uviedol.

Poslanci nakoniec trojpätinovou väčšinou návrh VZN schválili. Avšak dostatočnú podporu nemal návrh na úplný zákaz hazardných hier na území mesta počas štátnych sviatkov.


Súvisiaci článok
Dueal SP 21: O hazarde v Žiline debatovali Marek Richter a Jozef Juriš (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť