Štvrtok 19. 09. 2024 19:45:09 | Meniny má Konštantín

Počas Európskeho týždňa mobility môžete bezplatne cestovať alebo si vybaviť dopravnú kartu SAD

Rovnako, ako aj po minulé roky, aj tento rok sa SAD Žilina v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom, zapája od 16. do 22. septembra do Európskeho týždňa mobility. Počas tohto týždňa máme pripravenú pre všetkých cestujúcich ponuku bezplatného vybavenia novej dopravnej karty SAD Žilina a bezplatné cestovanie prímestskou autobusovou dopravou v Žilinskom kraji 22. septembra počas Svetového dňa bez áut. TEXT: Eva Lacová, hovorkyňa ŽSK. FOTO: sadza.sk

Tlačová správa|13. september 2022|11:30:01


Súvisiaci článok
Vo Vrútkach žiakom predstavili možnosti štúdia dopravy a poštových služieb
Čítajte viac >

Vzhľadom k neľahkému obdobiu, ktoré sme dlhšiu dobu zažívali všetci, témou Európskeho týždňa mobility na tento rok je „Lepšia dostupnosť“. Poukazuje na túžbu jednotlivcov v rámci celej Európy, znovu nadviazať vzájomné kontakty po mesiacoch izolácie, rôznych obmedzení a limitov. To znamená, že po vzájomnom stretnutí sa ľudí na námestiach, na kultúrnych podujatiach, v úradoch či v školách, môžu naďalej zostať v spojení prostredníctvom verejnej dopravy.

Cieľom je opäť navzájom spájať ľudí a motivovať ich k tomu, aby využívali čoraz viac na svoju cestu do práce, k lekárovi či do školy iné dopravné prostriedky, ako osobné automobily. Autobusy sú nielen bezpečnejšie, ale aj šetrnejšie k životnému prostrediu, ktoré je opäť viac znečisťované v dôsledku narastajúceho počtu automobilov na cestách, po postupnom uvoľňovaní opatrení. Naďalej zabezpečujeme aj zvýšenú dezinfekciu priestorov autobusov.

Bezplatné vybavenie novej dopravnej karty

V týždni od 16. do 22. septembra chceme, viac ako inokedy, motivovať všetkých, aby na svoj presun do práce, školy, k lekárovi, za rodinou, zábavou a kamkoľvek potrebujú, využívali prednostne verejnú dopravu. A pre to umožníme všetkým, vybaviť si novú dopravnú kartu, bez zaplatenia manipulačného poplatku vo všetkých klientskych centrách SAD Žilina.

Ak cestujúci nemá so sebou fotografiu potrebnú na vybavenie dopravnej karty, pracovníčky v klientskom centre mu ju vyhotovia okamžite a bezplatne. Všetky náklady spojené s vydaním novej dopravnej karty SAD Žilina uhrádza Žilinský samosprávny kraj.

Benefit cestovania na dopravnú kartu, umožní cestujúcim, využívať nižšiu cenu cestovného a aj možnosť, kúpiť si nový časový IDS cestovný lístok. Ak by cestujúci dlhší čas necestoval autobusom, o nabitý kredit na dopravnej karte sa nemusí báť, nemá žiadne časové ohraničenie. Naša dopravná karta je naozajstnou virtuálnu peňaženkou. Cestujúcich však upozorňujeme, že bezplatné vybavenie dopravnej karty SAD Žilina NEPLATÍ, v prípade online vybavenia dopravnej karty.

Využitie dopravnej karty SAD Žilina pri cestovaní vlakom alebo MHD v rámci integrovaného územia – Rajecká dolina, mesto Žilina a územia Kysúc po Čadcu

Dopravnú kartu SAD Žilina môžete v súčasnosti využiť nielen pri cestovaní prímestskými autobusmi, ale aj pri cestovaní vlakom alebo MHD Žilina v rámci integrovaného územia. Zavedením Integrovaného dopravného systému v Žilinskom kraji, došlo k vzájomnej akceptácií dopravných kariet zúčastnených dopravcov.

To znamená, že pri cestovaní v rámci integrovaného územia, vám už bude postačovať iba jedna dopravná karta a je na vašom rozhodnutí, ktorú dopravnú kartu sa rozhodnete používať. Lepšie prepojená doprava znamená aj lepšie prepojenie miesta aj ľudí.

Bezplatné cestovanie autobusmi počas Svetového dňa bez áut

Dvadsiaty druhý september 2022 je označený ako Svetový deň bez áut. Žilinský samosprávny kraj prostredníctvom SAD Žilina umožní, počas tohto dňa, všetkým cestujúcim cestovať prímestskou autobusovou dopravou v Žilinskom kraji BEZPLATNE.

Cieľom je podporiť využívanie ekologických foriem dopravy, ako je napr. cyklistická, pešia a verejná doprava, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu a znižujú negatívne dopady na ľudské zdravie. Chceme motivovať cestujúcich k využívaniu verejnej dopravy a poukázať na význam verejnej osobnej dopravy, ako trvalo udržateľného dopravného systému. Cestujúcim počas tohto dňa nebude vydané Základné cestovné, ale na svojom cestovnom lístku nájdu tarifu ,,Dieťa do dovŕšenia 6. roku veku “, ktorá má nulovú hodnotu.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: "Žilinský samosprávny kraj spustil počas leta do prevádzky na Kysuciach, v Žiline a Rajeckej doline Integrovaný dopravný systém, ktorý zjednodušil a zlacnil cestovanie tým, ktorí pravidelne využívajú vlaky, prímestské autobusy alebo mestskú hromadnú dopravu. Našim cieľom je motivovať verejnosť k využívaniu hromadnej dopravy, ktorá je v porovnaní s niektorými inými spôsobmi dopravy ekologickejšia a bezpečnejšia.

Cestovanie hromadnou dopravou je pohodlné, lacné a zároveň je to príležitosť k tomu, aby sme malými krokmi prispeli k zlepšeniu stavu nášho životného prostredia, ovzdušia a všetkého čo s tým súvisí. Snažíme sa ponúkať verejnosti rôzne iniciatívy a aktivity pre podporu udržateľnej mobility a každoročne sa zapájame do organizovania Európskeho týždňa mobility. Verím, že našu ponuku využijú obyvatelia Žilinského kraja aj tento rok."

305291797_5129109693879014_2201159819542117681_n.jpg FOTO: ŽSK


Súvisiaci článok
„Pozor na zlodejov!“ varuje obec Konská svojich obyvateľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť