Štvrtok 18. 04. 2024 17:26:59 | Meniny má Valér

V bytčianskej synagóge si v piatok pripomenú susedov, ktorých deportovali do koncentračných táborov

V mnohých mestách na Slovensku si pripomínajú pamiatku obetí holokaustu čítaním mien tých, ktorých deportovali do koncentračných táborov. Spomienky sa konajú každoročne buď pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu 27. januára, alebo pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia 9. septembra.

Erika Filekova|5. september 2022|11:16:16


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Synagóga Bytča (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

V roku 2021 sa prvýkrát uskutočnila celoslovenská spomienková tryzna „Nezabudnutí susedia“. Zapojilo sa do nej 64 miest a obcí, ktoré si pripomenuli nielen tých, ktorí boli deportovaní a už sa z koncentračných táborov nevrátili, ale aj záchrancov Židov, známych ako Spravodlivý medzi národmi.

Pripomenuli si aj smutné 80. výročie prijatia Židovského kódexu, ktorým fašistický Slovenský štát položil základ pre deportácie Židov zo Slovenska. Počas druhej svetovej vojny bolo vyvezených do likvidačných táborov alebo inak zabitých viac ako 70 000 židovských občanov – žien, mužov, detí, starých ľudí. Iniciátorom tohto spomienkového podujatia bol Jozef Klement, dlhoročný organizátor spomienkových akcií vo Zvolene, iniciátor vybudovania Parku Ušľachtilých duší vo Zvolene ako aj ďalších podujatí.

Pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia sa 9. septembra 2022 o 10:00 hod. v bytčianskej synagóge uskutoční pietna spomienka na našich spoluobčanov, ktorí boli v koncentračných táboroch zbavení akejkoľvek ľudskej dôstojnosti a ich mená boli zamenené za čísla.

Čítaním z deportačných listov, kedy nahlas čítame mená a vek obetí, im symbolicky vraciame identitu a dôstojnosť - našich rovnocenných spoluobčanov.

Pridajte sa k našej spomienke.

1 strana do textu.jpeg 2 strana do textu.jpeg


Súvisiaci článok
Poľský komorný súbor rozozvučal bytčiansku synagógu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť