Piatok 19. 04. 2024 17:17:36 | Meniny má Jela

V Martine sa postarali už o 10-tisíc chorých novorodencov

„Za uplynulých 20 rokov existencie klinického pracoviska sme sa postarali o viac ako 10 000 chorých novorodencov, z toho niekoľko tisíc bolo kriticky chorých,“ uviedol Mirko Zibolen, prednosta neonatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin. FOTO: UNM Martin

Erika Filekova|15. august 2022|14:00:02

Informácie priniesla klinika na Facebookovej stránke Univerzitnej nemocnice prostredníctvom videa.

„Prišli sme na to, že práve v starostlivosti rozhoduje tisíc maličkostí, a keď sa poskladajú, vytvoria želanú mozaiku. Tam kde je spokojná matka, tam je spokojné dieťa, preto sa snažíme vytvárať všetky podmienky na zmiernenie stresu, ktorý každá mamička prežíva po predčasnom narodení svojho dieťatka,“ doplnila zástupkyňa prednostu kliniky pre liečebno-preventívnu starostlivosť Katarína Maťašová.

Ako uvádzajú predstavitelia, na klinike sú schopní sa starať aj o deti, ktoré sa narodia skôr ako je uznaná hranica životaschopnosti na Slovensku. Rovnako zabezpečujú aj starostlivosť o deti s vývojovými vadami, ktoré si vyžadujú intervenciu chirurga, neurochirurga, alebo intervenčného rádiológa.

„Tým, že detičky u nás zostávajú niekoľko týždňov, mnohokrát mesiacov, tak sa stávajú súčasťou našich životov, citová väzba ku nim sa musí zákonite vytvoriť,“ prezradila zástupkyňa prednostu kliniky.

Neonatologická klinika v tesnej spolupráci s Gynekologicko pôrodníckou klinikou tvoria perinatologické centrum Univerzitnej nemocnice. Poskytuje štandardnú zdravotnú starostlivosť na vysokej úrovni fyziologickým novorodencom a ako jediné vysokošpecializované pracovisko na severnom Slovensku zabezpečuje starostlivosť pre kriticky chorých novorodencov. Ide predovšetkým o nezrelých a extrémne nezrelých novorodencov, novorodencov s perinatálnou asfyxiou, infekčnými ochoreniami a inými zdravotnými komplikáciami, ktoré vznikajú v perinatálnom období.

„Na čo som najviac hrdý, je rozhodne ľudský potenciál. To znamená kvalita lekárov a sestier, ktorí na tomto pracovisku pracujú a bez práce ktorých by sa nám určite tie stovky až tisícky pacientov zachrániť nepodarilo,“ uzatvoril Zibolen.


Súvisiaci článok
V žilinskom hniezde záchrany našli doteraz osem detí. Najznámejší je prvý Tonko. Zariadenia majú teraz prejsť zmenami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť