Štvrtok 25. 04. 2024 00:44:35 | Meniny má Marek

Kultúra tento týždeň: Užiť si môžete hradné slávnosti, letné kino a aj koncerty

Polovica augusta je za nami a deti sa pomaly pripravujú na návrat do škôl, dospelí na návrat do práce a do kolobehu povinností z dovoleniek. Ešte predtým si však vychutnajte kultúru v jej plnej kráse. Tento týždeň môžete navštíviť rozmanité kultúrne podujatia, o ktorých vám prezradíme bližšie informácie. ILUSTRAČNÉ FOTO: Matheus Bertelli na Pexels.com

Radka Kostánová|15. august 2022|10:30:22


Súvisiaci článok
Turistický pochod KRÍŽOM KRÁŽOM OSADAMI sa uskutoční už o pár dní
Čítajte viac >

Denný tábor: Letný art tábor - recy veci, 15.08.2022 - 19.08.2022 v Liptovskej galérii P.M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Týždeň otvára denný tábor. Aj tento rok môžu vaše deti navštevovať denný tábor zameraný na recykláciu. V auguste sa budú lektori táborov zameriavať na staršie deti a témou denných stretnutí bude recyklácia a upcyklácia. Taktiež sa naučia, ako sa dajú zálohovať plastové fľaše a čo robíme s tými sklenenými. Budú si vyrábať, pretvárať, šiť, lepiť, tlačiť a maľovať. Tábor je vhodný pre deti od 8 do 17 rokov a prebiehať bude v časoch od 08:00 - 15:00 hod. Cena je 80,00 € na týždeň.

Podujatie pre najmenších: Prázdninové objavovanie sveta a prečítané leto, 16.08.2022 o 09:30 hod. v záhrade Bratskej Jednoty Baptistov, Ružomberok

V polovici augusta sa môžu tešiť aj malé batoľatá. Materské centrum Nevedko v Ružomberku pozýva všetkých rodičov a deti na Objavovanie detského sveta s prvkami Montessori výchovy, ktorá je zameraná na zmyslové vnímanie, jemnú motoriku a sústredenie. Počas podujatia bude zabezpečené aj mini občerstvenie.

Prázdninové objavovanie sveta, zdroj= Facebook:Nevedko - Materské centrum Ružomberok.jpg FOTO: Facebook/Nevedko - Materské centrum Ružomberok

Akcia pre deti: Piknik v parku - Papier a jeho podoby, 16.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalší piknik v parku sa tiež uskutoční tento týždeň. Už v utorok sa môžu deti od 5 rokov naučiť, ako sa vyrába papier a ako sa dá recyklovať. Taktiež si môžu malé detičky vyskúšať tvorivú prácu s papierovou hmotou a naučia sa poskladať papierové zvieratko (pre malých bojovníkov) alebo nejaký šperk (pre malé parádnice).

Workshop: Klub ručných prác, 16.08.2022 o 15:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Len pred začiatkom prázdnin vznikol Klub ručných prác a mal by si dať počas leta pauzu? Neexistuje. Pokračuje aj cez prázdniny, preto neváhajte a zúčastňujte sa na klubových stretnutiach každý utorok. Doneste si svoju rozpracovanú výšivku alebo začnite niečo nové a zapojte sa do konverzácie. Príjemne strávite čas a zoznámite sa s novými ľuďmi.

Hudba: Posedenie pri gramofóne, 16.08.2022 o 17:00 hod. pri fontáne Metamorfózy, Liptovský Mikuláš

Opäť ďalšie predstavenie z cyklu Posedenie pri gramofóne. Tentokrát si budete môcť vypočuť piesne a skladby zo série TO BOL VÁŠ HIT. Ste srdečne vítaní u fontány Metamorfózy.

Letné kino: Pulp Fiction, 16.08.2022 o 20:30 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Letné kino v Stanici Žilina - Záriečie bude tento týždeň premietať film Pulp Fiction. Hovorí sa o ňom, že je to najkultovejší film 90. rokov. Quentin Tarantino si za neho odniesol Oscara za najlepší scenár. Upozorňujeme však, že film je v anglickom jazyku so slovenskými titulkami. Lístok stojí 5,00 €.

pulp fiction, zdroj = Facebook:Stanica Žilina - Záriečie .jpg FOTO: Facebook/Stanica Žilina - Záriečie

Workshop: Leto v múzeu - šnúrky a tkanice, 17.08.2022 o 10:00 hod. v Etnografickom múzeu, Martin

Ďalšia akcia z cyklu Leto v múzeu sa bude zaoberať drobnosťami zo šnúrok. Vyskúšate si tak zručnosť šiť a tkať. Kto vie, možno budú vaše výrobky dobré na prvýkrát a zoberiete si niečo pekné domov. Vstupné stojí pre dospelých 4,00 €, deti, študenti a seniori platia 2,00 € a deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Workshop: Workshop s Martinom Smatanom, 17.08.2022 o 16:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

V tomto článku ste sa mohli dočítať niečo viac o projekte Rok dobrých správ. Tento týždeň sa môžete stretnúť s autorom tohto projektu a vyskúšať si s ním tvorbu textilnej ilustrácie. Workshop je vhodný pre malých účastníkov (10+), aj pre dospelých.

rok dobrých správ, Zdroj = Facebook:Galéria Ľudovíta Fullu.jpg FOTO: Facebook/Galéria Ľudovíta Fullu

Pohyb: Leto s tancom, 17.08.2022 o 18:00 hod. v Štúdiu tanca a hudby Orientalico, Ružomberok

Ďalšia hodina tanca vás v stredu naladí na pozitívnu vlnu, aby ste sa tešili na blížiaci sa koniec týždňa a víkend. Príďte si zatancovať, zasmiať sa, naučiť sa nové tanečné kroky a spoznať nových ľudí, ktorí tiež inklinujú k umeniu tanca a pohybu. Rozhodne zažijete skvelý večer, za ktorý zaplatíte len 5,00 €.

Koncert: Mince vo fontáne, 17.08.2022 o 17:00 hod. pri fontáne Metamorfózy, Liptovský Mikuláš

Hudobná skupina Mince vo fontáne vznikla ešte v roku 1999. Najprv sa zameriavala čisto na folk, ale neskôr sa museli posúvať s dobou. Do svojej hudby tak zapracovali prvky country, rocku a popu. Tešiť sa na nich môžete, ako inak, pri fontáne Metamorfózy.

Akcia: Básnenie, 17.08.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Na tomto podujatí sa stretnú Marek Raček, ktorý je pesničkár a tvorca originálnych mini, mikro a nano básní, Lukáš Krč-Turba (srdiečkar s poéziou „zo života“), Ema Cintulová, ktorá je dáma, romanticky nesúc sa po rieke, Filip Bednár, ktorý je pocestný s gitarou a zápisníkom a Milan Tarina, ktorý sa okrem básní predstaví aj s hudobnou performance. Môžete prísť a stretnúť sa v príjemnom priestore so skvelými ľuďmi, ktorí zmýšľajú podobne ako vy. Vstupné je dobrovoľné, zberať sa bude takzvane „do klobúka“.

Básnenie, Zdroj = Facebook:Stanica Žilina - Záriečie .png FOTO: Facebook/Stanica Žilina - Záriečie

Koncert: Bahroma (UA), 17.08.2022 o 20:00 hod. v Kultúrnom centre Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

Nie je to každého šálka kávy, ale tento týždeň budete mať možnosť vypočuť si ukrajinskú kapelu Bahroma. Pokiaľ vás zaujíma ich kultúra a štýl hudby, rozhodne svoju účasť na tomto koncerte neoľutujete.

Workshop: Text-il stredná mäkká plastika, 18.08.2022 o 09:30 hod. v Galérii Rozeta, Ružomberok

Galéria Rozeta pozýva všetkých nadšencov textílií na workshop z danej oblasti. Tvorivá dielňa je určená pre deti i dospelých, naučia sa na nej všetky potrebné zručnosti - od základov techník až po originálny výsledok. Tentoraz bude workshop zameraný na „Mäkká plastika - osnova“ s výtvarníčkou Martou Bošelovou. Vstupné je dobrovoľné.

Akcia pre seniorov: Seniori programujú v knižnici - Mboty, 18.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ani tento týždeň sa nezabúda na seniorov a ich programovacie kurzy. Tento týždeň budú s pomocou edukačného robota mBot2 trénovať logické zmýšľanie a tvorivosť. Pokiaľ nemajú seniori kde nechať svoje vnúčatá, deti vo veku od 7 do 12 rokov môžu zobrať so sebou a zabaviť ich tam.

Prednáška: Afrodiziaká v kuchyni, 18.08.2022 o 16:00 hod. v Mestskej knižnici, Ružomberok

Známa etnologička Katarína Nádaská príde do Mestskej knižnice v Ružomberku rozprávať o afrodiziakách v kuchyni. Na prednáške budete mať možnosť dozvedieť sa o tom, aká je ich história, ktoré afrodiziaká sa používali na Slovensku a aké môžeme využívať v kuchyni aj teraz. Jednoducho sa dozviete úplne všetko - od minulosti až po súčasnosť.

afrodiziaka v kuchyni, Zdroj = Mesto Ružomberok.jpg FOTO: Facebook/Mestská knižnica Ružomberok

Výstava: Komentovaná prehliadka výstavy Všetky moje krajiny, 18.08.2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V minulom článku sme vás informovali o tom, že môžete navštíviť výstavu Všetky moje krajiny. Tento týždeň sa môžete zúčastniť jej komentovanej verzie v Rosenfeldovom paláci. Na výstave máte možnosť vidieť diela autorov Helienkovcov, ktorí sa narodili v Žiline.

Beseda: Šesť cudzincov, 18.08.2022 o 18:00 hod. v Kultúrnom centre Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

V kultúrnom centre Diera do sveta sa môžete tešiť na autorskú besedu so spisovateľom Marekom Vadasom o jeho knihe Šesť cudzincov. Po diskusii, počas ktorej môžete klásť autorovi otázky, bude nasledovať koncert rock’n’rollovej kapely ÔK.

Prednáška: Večer najväčších filmových chýb a omylov s Petrom Konečným, 18.08.2022 o 20:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Filmová prednáška, ktorá sa uskutoční so šéfredaktorom portálu kinema.sk Petrom Konečným, bude v prípade dobrého počasia vonku pod Rondlom. Na besede sa pozriete na skriptové, faktické, technické i iné vtipné chyby známych filmov, ktoré ste si mohli všimnúť aj vy doma. Po nej budete vidieť svet kinematografie úplne inak. Vstupné na prednášku stojí 6,00 € pre jednu osobu.

večer najväčších filmových chýb, Zdroj = Facebook:Stanica - Žilina Záriečie .png FOTO: Facebook/Stanica Žilina - Záriečie

Koncert: Davová psychóza - 35 Rokov tour 2022, 18.08.2022 v Smer Klub 77 - Music Club, Žilina

Populárna kapela Davová psychóza vyráža po pár rokoch opäť na turné. Pri príležitosti 35. výročia sa rozhodli, že vám zahrajú tie najlepšie a najpopulárnejšie skladby zo svojho zoznamu. Zahrajú v podniku Smer Klub 77, hosť bude kapela Prach.

Koncert: DESmod, 18.08.2022 o 19:00 hod. v Amfiku, Martin

Poriadny koncert zažijete aj v Martine. V piatok v Amfiku môžete očakávať od 19:00 do 20:00 hod. Ervín Olešňan, potom DESmod od 20:30 do 21:30 hod. a Elán Revival MT od 22:00 hod. do 23:30 hod. Lístok na koncert stojí 8,00 € pre jednu osobu.

Podujatie: Kráčame za zdravím, 19.08.2022 o 17:00 hod. v Nadácii Polis, Žilina

V nadácii POLIS to tentokrát ožije pohybom. V piatok budete môcť prísť na prednášku Kráčame za zdravím, na ktorej sa bude rozoberať pohyb a jeho vplyv na zdravie jednotlivca a spoločnosti, a tiež na výšku IQ jednotlivca a spoločnosti. Hostia budú: Lucia Okoličányová, prezidentka a spoluzakladateľka Slovenskej asociácie Nordic Walking a Norbert Uhnák, klinický psychológ a psychoterapeut, supervízor, predseda Slovenskej spoločnosti pre koncentratívnu pohybovú terapiu. Vstup je voľný.

kráčame za zdravím, Zdroj = Facebook:Nadácia POLIS.jpg FOTO: Facebook/Nadácia POLIS

Koncert: Flasho&Band a Niečo Navyše, 19.08.2022 o 19:30 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Na námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši to ožije. Keď prídete, budete môcť zažiť koncert 2 rockových kapiel - Flash&Band a Niečo Navyše. Vstupné je bezplatné, preto neváhajte a poctite slovenské kapely svojou prítomnosťou.

Koncert: Alf Carlsson a Jiří Kotača, 19.08.2022 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

V Novej synagóge si zase užijete spoločný projekt švédskeho gitaristu Alfa Carlssona a českého trubkára Jiřího Kotaču. Koncert týchto dvoch muzikantov plánujú v Novej synagóge ako open air na terase kaviarne, ale ak bude príliš nepriaznivé počasie, uskutoční sa vnútri. Lístok stojí 7,00 €.

koncert v novej synagoge, Zdroj = Facebook:Nová synagóga Žilina .png FOTO: Facebook/Nová synagóga Žilina

Akcia pre deti: Sobotný piknik v parku, 20.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V sobotu, v čase od 10:00 do 12:00 hod., si pre vás Krajská knižnica v Žiline pripravila pestrý program vonku. Keď sa zúčastníte sobotného pikniku, budete mať možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní, súťaží, športových a spoločenských hier. Jedinou podmienkou je vypnutý telefón a dobrá nálada.

Podujatie: Remeslo má zlaté dno - drotárka, 20.08.2022 o 10:00 hod. v Dome UNESCO, Vlkolínec

V stredovekej dedine Vlkolínec ste si mohli už zvyknúť na to, že každý víkend prebieha prezentácia ľudových remesiel. Tento týždeň sa vám predstaví drotárka a budete mať možnosť spoznať výrobky z drôtu. Podujatie prebieha s myšlienkou #ObjavUdržateľnéSlovensko.

Podujatie: Memoriál Karola Škvarnu, 20.08.2022 o 10:00 hod. v areáli futbalového ihriska, Rosina

V areáli futbalového ihriska Rosina sa uskutoční tento víkend súťaž v hasičskom športe a vo varení gulášu. Účastníci podujatia sa môžu tešiť na tombolu, Hudbu z Marsu, Arzén, Duchoňovcov, občerstvenie a mnoho iného. Všetci sú srdečne vítaní.

memorial, zdroj = Obec rosina .jpg FOTO: Obec Rosina

Slávnosť: Sklabinsko - blatnické hradné slávnosti, 20.08.2022 o 13:00 hod. na hrade Sklabiňa

Hrad Sklabiňa pozýva všetkých záujemcov na Sklabinsko - blatnické hradné slávnosti, ktoré začnú v sobotu o 13:00 hod. ceremoniálnym otvorením hradnej brány. Budete mať možnosť zažiť krst knihy Hrad Sklabiňa, hudobný program, stáročný príbeh lásky, školu renesančného tanca a ďalšie zaujímavé aktivity. Slávnosti skončia v nedeľu záverečnými salvami. Vstupné na jeden deň je 5,00 €.

hradne slavonosti, zdroj = Facebook:Hrad Sklabiňa .jpg FOTO: Facebook/Hrad Sklabiňa

Podujatie: Nočná prehliadka s palatínom, 20.08. 2022 o 18:00 hod. v Sobášnom paláci, Bytča

Už túto sobotu sa môžete tešiť na ďalšiu nočnú prehliadku Sobášneho paláca v Bytči. Takéto podujatie organizuje Považské múzeum po prvýkrát, no keďže sú na hrade Strečno veľmi obľúbené, vyskúša ich aj v paláci. Počas večera sa tak môžete tešiť na špeciálnu prehliadku v historických kostýmoch v sprievode Juraja Turza a jeho manželky, ktorí prezradia mnoho zaujímavostí zo svojho života. Vstup pre jednu osobu je 5,00 €.

nočná prehliadka, Zdroj = pmza.sk.jpg FOTO: Facebook/Sobášny palác v Bytči

Prednáška: Priblíženie dielne, 21.08.2022 o 16:00 hod. v Kostole sv. Petra z Alkantary, Liptovský Mikuláš

Aj v Liptovskom Mikuláši budete mať možnosť vidieť niečo z našej minulosti. V sprievodnom podujatí Priblíženie dielne sa môžete tešiť na Majstra z Okoličného a jeho gotické umenie okolo roku 1500. Hoci tento majster patril v našich končinách k tým najlepším maliarom, pre verejnosť nebol až taký známy. Na tejto akcii ho spoznáte bližšie.

Koncert: Nate Wood - fOUR, 21.08.2022 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Žilina má rada inovatívne veci, aj vy? Originálny bubeník Nate Wood prichádza do synagógy s úspešným projektom fOUR, v ktorom je na pódiu úplne sám a hrá na všetky hudobné nástoje naraz - na analógové syntetizátory, bicie, basgitaru a vokály. Vstupné stojí 7,00 €.

Nate Wood, Zdroj = Facebook:Nová synagóga Žilina .png FOTO: Facebook/Nová synagóga Žilina


Súvisiaci článok
Ďalšia maľba zo série Identity ulíc tentoraz pribudla na Kukučínovej v Kysuckom Novom Meste (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť