Štvrtok 02. 05. 2024 22:47:49 | Meniny má Žigmund

Kultúra tento týždeň: Môžete sa tešiť na festivaly aj letné čítanie v záhrade

Prvý augustový týždeň bude poriadne nabitý kultúrnymi podujatiami. Aj keď nič neprekoná Jánošíkove dni, veríme, že aj tento týždeň si prídete na svoje a aspoň jeden večer vyrazíte do ulíc. ILUSTRAČNÉ FOTO: Darya Sannikova na Pexels.com

Radka Kostánová|1. august 2022|09:30:06


Súvisiaci článok
Bábkač v záhrade 2022: Bábkové divadlo bude v Žiline pod holým nebom
Čítajte viac >

Výstava: Perly Rumunska & Nespútané krásy Bosny a Hercegoviny, 01.08.2022 o 09:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tento kultúrny týždeň otvára výstava. Od 1. augusta bude v Krajskej knižnici v Žiline sprístupnená výstava o Bosne a Hercegovine a pripojí sa aj Rumunsko. Na fotografiách od autorov Laja Kupkoviča a Pavla Mikoláša tak budete môcť vidieť nespútané krásy, ktoré tieto miesta skrývajú. Hoci sú menej známe, oplatí sa ich vidieť. Keď nie na vlastné oči, aspoň na fotografiách.

Výstava, Zdroj = Krajská knižnica Žilina .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Akcia pre deti: Čítanie v záhrade - Klára v Afrike, 01.08.2022 o 10:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V poradí druhé podujatie bude primárne pre deti. Tí najmenší sa môžu tešiť na autorské čítanie v záhrade paláca. Petra Nagyová-Džerengová je autorkou ženských románov. Séria knižiek o Kláre je jej najnovšia. Vstup na toto podujatie je zadarmo, ale odporúčame si miesta rezervovať.

294773095_2830759250551896_7078674903014941458_n.jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Detský tábor: Prázdniny s Lacim, 01.08.2022 - 05.08.2022 v Tvrdošíne

Počas nasledujúcich dní sa teda deti nemusia báť, že by sa na ne zabudlo. Tento týždeň ich v Tvrdošíne čaká detský letný a tanečný tábor - Prázdniny s Lacim. Osnova a choreografia je tvorená samotným Lacim Strikeom, preto sa mládež môže tešiť na energetické prvky a rozhýbanie celého tela. Zábava je zaručená počas každého dňa. Tábor stojí 160,00 €.

Letné kino: Kandidát, 01.08.2022 o 21:00 hod. v parku Š. N. Hýroša, Ružomberok

Tento týždeň usporadúva letné kino mesto Ružomberok. Môžete sa tešiť na celovečerný film Kandidát. Dej filmu je situovaný na Slovensku a radí sa k cynickým thrillerom. V hlavných úlohách vystupujú: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Kubovčík, Michal Dlouhý, Roman Luknár a ďalší. Vstup je zadarmo, preto to neváhajte využiť.

Tvorivá dielňa: Tvor ako starý majster, 02.08.2022 o 09:30 hod. v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Tvor ako starý majster je tvorivá dielňa, ktorá je inšpirovaná novou výstavou Pôvod maľby. Počas fungovania tvorivých dielní si budete môcť vyskúšať rôzne techniky maľby, kresby a vyskúšate aj niečo tvoriť a vyrábať maliarske potreby. Sú určené pre všetkých od veku 6 rokov. Vstupné je 3,00 € pre každého.

Výstava: Deň po tom, ako zapadlo slnko, 02.08.2022 o 13:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Od 2. augusta do 4. septembra bude v Novej synagóge sprístupnená výstava Kristíny Kandrikovej. Kristína vo svojej tvorbe využíva odrazy farby a svetla, intenzitu slnečného svetla a maliarske vrstvy. Divák bude mať pocit, že sa na maľbu nedíva, ale že sa v nej rovno ocitol. Vstupné na výstavu stojí 5,00 €.

Výstava Deň po tom, Zdroj = Facebook:Nová synagóga Žilina .png FOTO: Nová synagóga Žilina

Workshop: Klub ručných prác, 02.08.2022 o 15:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Len prednedávnom vznikol nový Klub ručných prác a mal by si dať počas leta pauzu? Neexistuje. Pokračuje aj cez prázdniny, preto neváhajte a zúčastňujte sa na klubových stretnutiach každý utorok. Doneste si svoju rozpracovanú výšivku alebo začnite niečo nové a zapojte sa do konverzácie. Príjemne strávite čas a zoznámite sa s novými ľuďmi.

Akcia: Posedenie pri gramofóne, 02.08.2022 o 17:00 hod. pri fontáne Metamorfózy, Liptovský Mikuláš

Opäť ďalšie podujatie zo série Posedenie pri gramofóne. Tento týždeň si budete môcť vychutnať tie najkrajšie a najznámejšie slovenské love songy. Vstupné sa neplatí, preto si môžete prísť k fontáne oddýchnuť.

Leto v múzeu: Handrové bábiky, 03.08.2022 o 10:00 hod. v Etnografickom múzeu, Martin

Minulý týždeň šperkovanie, teraz niečo úplne iné. V Etnografickou múzeu budete mať možnosť zažiť workshop, na ktorom sa naučíte ušiť handrovú bábiku. Tvorivá dielňa je určená pre jednotlivcov a vstupné stojí 4,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov, či seniorov.

Festival: ArtWife - Sesterstvo, 03.08.2022 - 06.08.2022 v Kultúrnom centre Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

Tento týždeň sa uskutoční už piaty ročník festivalu ArtWife. Témou je SESTERSTVO. Počas troch dní sa budú rozoberať témy, čo znamená, keď niekto povie „si mi ako sestra“. Sú sestry iba ženy alebo sa dá do sesterstva zahrnúť aj iný rod? Ako si vedia sestry navzájom pomáhať? Na tieto otázky a mnoho ďalšieho tam budete hľadať odpovede. Permanentky sa predávajú po 15, 20, 25 a 30,00 €.

Artwife, Zdroj = Facebook:Diera do sveta .jpg FOTO: Facebook/Diera do sveta

Workshop: Chyby v texte, 03.08.2022 o 16:00 hod. v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého, Liptovský Mikuláš

Radi píšete texty, poviedky alebo niečo úplne iné? Jednoducho neviete pustiť pero z ruky? Táto literárna dielňa je organizovaná pre začínajúcich autorov pod vedením Matheja Thomku. Naučíte sa, čo je to chyba v texte, ako ju môžete odhaliť, napraviť a ako sa nebáť robiť chyby. Veď tie predsa patria k životu. Vstupné je zadarmo.

Chyby v texte, Zdroj = Facebook:Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši .png FOTO: Facebook/Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši

Koncert: Spektrum, 03.08.2022 o 17:00 hod. pri fontáne Metamorfózy, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa môžete tešiť aj na domácu kapelu Spektrum. V stredu vám zahrajú známe slovenské, české a svetové hity. Príďte si užiť hudobné popoludnie a kultúrne sa vyžiť.

Festival: OPEN AIR cestovateľský festival Cestou necestou, 04.08.2022 - 05.08.2022 v Stanici Žilina - Záriečie

Pokiaľ poznáte cestovateľský festival Cestou necestou, tento týždeň vás pozýva na podujatie pod holým nebom. V kine pod Rondlom v Žiline sa môžete tešiť na dva večery plné besied so skvelými prezentujúcimi zo Slovenska a Česka. Budete môcť aspoň takto „virtuálne“ navštíviť Thajsko, Dominikánsku republiku, Portoriko, ale aj Černobyľ. Vstupenka iba na jeden deň stojí 8,00 € a na oba dni 15,00 €.

Cestou necestou, Zdroj = Facebook:OZ Cestou necestou.jpg FOTO: Facebook/OZ Cestou necestou

Vernisáž výstavy: Všetky moje krajiny, 04.08.2022 o 17:30 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Maliari cestovatelia alebo cestovatelia maliari? To nik nevie. Daniela a Michal Helienekovci vám prišli odprezentovať svoje diela. Radi navštevujú krajiny, cestujú po rôznych kútoch sveta a maľujú, fotia. Každý z nich prežíva zážitky inak a práve ich prežívanie dávajú na plátno a fotku. Príďte si pozrieť ich diela, ktoré budú vystavené v Rosenfeldovom paláci od 4. augusta do 1. septembra 2022.

Všetky moje krajiny, Zdroj = Facebook:Rosenfeldov palác.jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Workshop: Pod obraz boží, 04.08.2022 o 18:00 hod. v Kultúrnom priestore Hory Doly, Liptovský Mikuláš

Originálny koncept workshopu „do jednej ruky víno, do druhej štetec“ sa uskutoční v kultúrnom priestore Hory Doly. Cena lístka je 4,00 €, ale je v nej zahrnutý aj pohár vína. Príďte si pomaľovať plátno, nakresliť po čom vaša duša túži, pokecať si s ostatnými ľuďmi a hlavne sa dobre zabaviť.

Pod obraz boží, Zdroj = Facebook:Hory Doly.jpg FOTO: Facebook/Hory Doly

Workshop: Písačky - Mathej Thomka, 04.08.2022 o 16:00 hod. v Mestskej knižnici, Ružomberok

A opäť ďalšie písačky. Téma tohto týždňového stretnutia je „Stavebné kamene príbehu“. Stretnutie bude prebiehať s Mathejom Thomkom, ktorý sa s vami aj rád porozpráva. Možno práve vďaka rozhovoru v sebe objavíte múzu a doma budete písať o sto šesť.

Akcia pre deti: Rozprávkový večer v knižnici, 04.08.2022 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ak máte deti vo veku od 5 do 10 rokov, zbystrite pozornosť. Vo štvrtok večer usporadúva Krajská knižnica večerné stretnutie v Literárnom parku. Deti budú môcť spoznať rozprávkové postavičky, založiť si vydavateľstvo, vyrobiť si vlastnú knihu a pohľadnicu a na koniec ich čaká divadelné predstavenie. Účasť je podmienené prihlásením sa na email. Rozprávkový večer v knižnici, Zdroj = Krajská knižnica Žilina .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Mlado až do staroby s Pavlom Malovičom, 05.08.2022 o 17:00 hod. v Nadácii Polis, Žilina

Tento týždeň to ožije aj v Nadácii Polis. V piatok večer budete spoločne s hosťom Pavlom Malovičom hľadať odpovede na otázky: Ako si udržať zdravie, mladosť a spomaliť starnutie? Čo dnes radí svetová veda? Aký je ideálny šport a strava pre deti, dospelých, seniorov? A ktoré sú nevhodné športové aktivity pre deti, dospelých, seniorov? Táto prednáška bude nabitá zaujímavými a užitočnými informáciami, nenechajte si ju ujsť.

Koncert: Rock Beskyd Fest, 05.08.2022 o 18:00 hod. v Amfiteátri, Turzovka

Po dvojročnej pauze môžete opäť navštíviť najlepší a najstarší festival na Kysuciach - Rock Beskyd Fest. Je pre vás pripravená poriadna dávka rocku a metalu, preto odporúčame vstup len na vlastné nebezpečie (smiech). Pokiaľ ste milovníkom tejto hudby, nepochybujte o tom, že si festival užijete. To je jasné. Lístok stojí 12,00 € pre každého.

Koncert: Marlett & The Minority, 05.08.2022 o 19:30 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Ďalší koncert sa uskutoční v Liptovskom Mikuláši. Marlett je kapela z Banskej Bystrice, ktorá sa zameriava na pivný rock. The Minority je zase kapela s nádychom kalifornského rocku. Ich piesne sa pravidelne hrajú v slovenských aj českých rádiách. Vstupné je zadarmo.

Vernisáž výstavy: 47. výstava členov zväzu slovenských fotografov, 06.08.2022 o 10:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Zväz slovenských fotografov vás pozýva na svoju 47. výstavu umeleckých fotografií členov tohto zväzu. Na výstave budete mať možnosť vidieť tvorbu autorov, ich cítenie, názory, myšlienky, prostredie, v ktorom žijeme ich očami a krajinu v celej jej šírke. Vystavovanie fotografií potrvá do 24.08.2022.

Koncert: Koncert k Vrba Wetzler Memorial 2022: Michal Matejčík, 06.08.2022 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Aj v sobotu je pre vás pripravený koncert. Predstaví sa vám harfista Michal Matejčík, ktorý je žilinský rodák, ale momentálne pôsobí vo Viedni. Počas vystúpenia zaznejú diela J. S. Bacha, F. J. Nadermanna, G. Donizettiho, A. Hasselmansa a ďalších klasikov.

Koncert k Vrba, Zdroj = Facebook:Nová synagóga Žilina .png FOTO: Nová synagóga Žilina

Podujatie: Remeslo má zlaté dno - hrnčiar, 06.08.2022 - 07.08.2022 o 10:00 hod. v dome UNESCO, Vlkolínec

Už ste sa nemohli dočkať, čo? Tento víkend je pre vás v dome UNESCO vo Vlkolínci pripravené remeslo hrnčiara. Budete mať možnosť spoznať jeho prácu, umenie a výrobky. Prezentácia týchto remesiel prebieha s myšlienkou #ObjavUdržateľnéSlovensko.

Koncert: Peter Lipa Band, 06.08.2022 o 18:00 hod. v Kaštieli v Čičmanoch

Skvelý Peter Lipa v Čičmanoch. Už túto sobotu sa uskutoční koncert na podporu a zachovanie jedinečného kultúrneho a prírodného dedičstva obce Čičmany. Vstupné na koncert je dobrovoľné, tak by ste tam nemali chýbať.

PL-plagatA4.jpg FOTO: Usporiadateľ akcie

Rodinná akcia: Hradné hry Žofie Bosniakovej, 07.08.2022 o 9:00 hod. na hrade Strečno

Letná sezóna na hradoch je už v plnom prúde a svoje o tom vie aj Strečno. Už túto nedeľu môžete prísť na Hradné hry Žofie Bosniakovej, počas ktorých sú pre vás pripravené ukážky rôznych remesiel, dobových tancov, historického šermu a ďalších zaujímavých vecí. Pre oddaných návštevníkov bude pripravené aj občerstvenie. Hrad bude prístupný od deviatej do piatej poobede. Hradné hry, Zdroj = Facebook:Hrad Strečno - expozícia PMZA.jpg FOTO: Facebook/Hrad Strečno - expozícia PMZA

Akcia: Performatívna rezidencia Petra Tilajčíka a Lýdie Ondrušovej, 07.08.2022 o 13:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

A víkend môžete ukončiť na performatívnej rezidencii Petra Tilajčíka a Lýdie Ondrušovej. Hlavnou témou ich diania je bolesť. Tá vyviera z mnohých zdrojov, často jej ľudia nerozumejú a niekedy prichádza do života nečakane. Návštevníci ich počas dňa môžu sledovať pri ich tvorivom procese, pretože hlavná sála sa stane ich skúšobňou, ateliérom a javiskom.


Súvisiaci článok
Demänovská Dolina: Natur creative festival sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť