Piatok 26. 04. 2024 18:46:07 | Meniny má Jaroslava

Ľavákov je na svete približne 10 %. Čo všetko by ste mali vedieť o tomto Medzinárodnom dni?

Medzinárodný deň ľavákov vznikol v roku 1976 a oslavuje sa, našťastie, dodnes. Prečo našťastie? Pretože do tej doby boli vnímaní ľaváci ako menejcenní, mnohí si mysleli, že byť ľavákom je druh hendikepu a pociťovali utlačovanie. ILUSTRAČNÉ FOTO: cottonbro na Pexels.com

Radka Kostánová|13. august 2022|15:01:11


Súvisiaci článok
Medzinárodný deň mládeže: Zamyslite sa nad tým, ako môžete pomôcť dospievajúcim deťom
Čítajte viac >

Avšak, ľaváci sú skvelí ľudia. Tým, že v bežnom fungovaní používajú ľavú ruku, zapájajú pravú časť mozgu. Ešte zo základnej školy môžete vedieť, že v pravej časti mozgu je ľavá hemisféra a tá podporuje kreativitu. Títo ľudia sú šikovní, kreatívni, majú originálne myšlienky, vedia sa vcítiť do pocitov druhých ľudí a majú sklony k hudobnému nadaniu.

lavak.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Ron Lach na Pexels.com

Cieľom Medzinárodného dňa ľavákov je, aby ich ľudia považovali za rovnocenných a pristupovali k nim ako ku pravákov - s rešpektom a úctou. Hoci to tak nemusí vyzerať, ľaváci to majú vo svete pravákov ťažšie. Pomôcky a nástroje sú väčšinou určené pre pravákov, napríklad pravítka, nožnice, počítačová myš, zošity, sporáky a ďalšie. V škole to majú ťažšie najmä malé detičky, preto je nevyhnutné pomáhať im.

Medzi známych ľavákov patrí napríklad aj Barack Obama, Babe Ruth, Albert Einstein, Angelina Jolie, princ William a Mark Twain.

Ak patríte medzi ľavákov, prajeme pekný deň!


Súvisiaci článok
Medzinárodný deň mačiek: 7 faktov, ktoré vás zaručene prekvapia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť