Štvrtok 25. 04. 2024 09:10:54 | Meniny má Marek

V žilinskom hniezde záchrany našli doteraz osem detí. Najznámejší je prvý Tonko. Zariadenia majú teraz prejsť zmenami

Hniezdo záchrany v žilinskej nemocnici je jedným z prvých, ktoré boli otvorené na Slovensku v roku 2004. Odvtedy v ňom našli a zachránili celkovo už osem detí. Po tom, ako v apríli v Bratislave našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca, majú prejsť všetky takéto zariadenia na Slovensku zmenami. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|12. august 2022|11:10:48

Nepretržite sa má kontrolovať výstup z alarmu. Má byť umiestnený na mieste, kde sa nepretržite nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál. Nové opatrenia oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Bežnú kontrolu hniezda treba vykonať minimálne jedenkrát za 24 hodín, vyplýva z usmernenia zverejneného vo vestníku ministerstva. Počas nej treba skontrolovať funkčnosť vonkajšej žalúzie a inkubátora. "Osobnú kontrolu môže vykonať sestra, praktická sestra – asistent, sanitár alebo iný poverený pracovník," informovalo MZ. Potrebné je vykonať aj bezpečnostnú kontrolu minimálne jedenkrát za mesiac a neoznámenú jedenkrát ročne.

Nepretržite sa má tiež kontrolovať výstup z alarmu. Má byť umiestnený na mieste, kde sa nepretržite nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál. "Výstup z kamery, ktorá je umiestnená v hniezde záchrany, musí byť nepretržite zobrazený na monitore v priestoroch, kde sa neustále nachádza zdravotnícky pracovník alebo službukonajúci personál," doplnil rezort.

Za dodržiavanie pracovného postupu v rozsahu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti po novom zodpovedá primár a vedúca sestra. Za postup v súvislosti s technickou prevádzkou zodpovedá zase vedúci zamestnanec technického úseku.

Rezort zdravotníctva ozrejmil, že novú legislatívu vypracoval v spolupráci s občianskym združením Šanca pre nechcených a zdravotníckymi zariadeniami.

xIMG_8093.jpg FOTO: zilina-gallery

V Žilinskom hniezde záchrany, od jeho vzniku, našli už 8 detí. Najviac mediálne známe je azda hneď to prvé, ktoré sa tam objavilo 3. septembra 2005. Stal sa ním malý Tonko, o ktorého sa však onedlho mama prihlásila. Trvalo to iba 52 hodín. Takže hniezdo záchrany splnilo svoj účel na 100%.

„Keď sa objavila, veľmi ma to potešilo," povedala vtedy pre MY Žilinské noviny lekárka Mária Stančíková, ktorá mala práve službu a dodáva: "Ak je možnosť, aby sa dieťa dostalo do matkinho náručia, je to najlepšie, čo sa môže pre bábätko stať. Aj keď sme si ho obľúbili, predsa len sa tu oňho staralo množstvo ľudí a to nie je dobre."

Žena, ktorá dieťa najskôr odložila v Hniezde záchrany a o dva dni si ho vyzdvihla, zrejme musela prežívať veľmi ťažké chvíle. „Je to veľmi vážne rozhodnutie a žena musí byť do značnej miery zúfalá, keď siahne k takémuto počinu. Mám však dojem, že v tom mohli byť sociálne faktory," komentoval primár novorodeneckého oddelenia Michal Jánoš.

Tonkova mama mala aj šťastie, pretože pri ňom v hniezde záchrany nechala aj dokumentáciu. Zrejme počítala s možnosťou, že sa preňho vráti. Keby tak nespravila, Tonka by jej hneď nevrátili. Musela by absolvovať kolotoč zisťovaní a overovaní totožnosti a rozhodnúť by musel až súd.


Súvisiaci článok
Kuriózna „krádež“ podpredsedu parlamentu Laurenčíka z Terchovej: Zabudol vraj zaplatiť takmer 40 centov!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť