Piatok 19. 04. 2024 16:44:53 | Meniny má Jela

Kto je zodpovedný za nevyplatené peniaze stavebným firmám v tuneli Višňové? Zodpovednosť si prehadzujú, rodiny slovenských zamestnancov trpia...

Včera sme vám priniesli reportáž z tichého protestu firiem v Dubnej Skale, ktoré pracovali na stavbe tunela Višňové, ale nedostali zaplatené. Ide asi o 15 subjektov, ktorým nevyplatili asi 10 miliónov eur. Kto je však za to zodpovedný, je stále nejasné. Štát vraj všetko zaplatil, zodpovednosť by mala byť preto v rukách dodávateľských firiem. Tie si však zodpovednosť posúvajú medzi sebou. FOTO: autor

Michal Filek|5. august 2022|15:00:07


Súvisiaci článok
VIDEO Stavali tunel Višňové, nedostali zaplatené. V Dubnej skale dnes protestovali
Čítajte viac >

Štát má vraj všetko vysporiadané. Tvrdí to poradca ministra dopravy a zároveň jeho riaditeľ komunikácie.

„Štát, respektíve NDS, majú všetky záväzky voči zmluvnému partnerovi, teda spoločnosti Skanska, uhradené do posledného centu. Pán Juhás a aj ostatní drobní živnostníci majú problém s tým, že im nezaplatila firma, ktorá je v subdodávateľskom reťazci, teda nie štát, ani NDS. Odporúčame poškodeným živnostníkom, aby sa obrátili na súd, respektíve na orgány činné v trestnom konaní, pretože existuje podozrenie z toho, že by mohlo ísť o špekulatívne podvodné konanie," vysvetľuje Rudolf.

V reťazci dodávateľov a subdodávateľov sú ako prvé spoločnosti Skanska SK a PORR, s.r.o. Práve tieto sú, podľa protestujúcich, zodpovedné za ich nevyplatené peniaze.

Podpredsedníčka predstavenstva Skanska SK Magdaléna Dobišová pre TASR uviedla, že spoločnosť si plní a uhrádza všetky záväzky k svojim partnerom a subdodávateľom. "Často nad rámec zmluvných povinností. A to i napriek mimoriadne nepriaznivej situácii okolo ceny stavebných materiálov, bezprecedentného zdražovania a nepredvídateľnej situácii na trhu ako takom. To, na čo máme zmluvne dosah, aktívne riešime, sprostredkovávame komunikáciu, ako aj navrhujeme riešenia na vysporiadanie predmetných dlhov. Stavba ide kontinuálne ďalej, pracuje sa na všetkých cestných a mostných objektoch. V tuneli sa pracuje 24 hodín denne sedem dní v týždni," priblížila.

Podľa Ivany Svobodovej z komunikačného oddelenia spoločnosti PORR, má ich firma všetky záväzky uhradené.

„Naďalej platí naše skoršie vyjadrenie, že subdodávateľmi spoločnosti PORR boli na tejto stavbe spoločnosti Tubau a Cestné stavby Liptovský Mikuláš, voči ktorým sme naše záväzky plnili a plníme riadne a včas – teda vrátane vyplácania faktúr. Náš zmluvný vzťah s Tubau a CSLM sme už ukončili kvôli neplneniu zmluvných záväzkov. Ale po dobu trvania zmlúv sme firmám vychádzali maximálne v ústrety a poskytovali sme im finančnú, logistickú, prevádzkovú aj právnu podporu aj nad rámec našich zmluvných povinností,“ uviedla Svobodová.

Na konci reťazca tak zostala spoločnosť Tubau. To SP 21 oslovil so žiadosťou o stanovisko. Predseda predstavenstva firmy Tubau Vladimír Odriš včera pre TA3 slová predstaviteľov spoločnosti SKANSKA a PORR nepotvrdil.

„My evidujeme približne 10 miliónov eur nezaplatených faktúr od týchto spoločností, teda našim hlavným obchodným partnerom je PORR, aj keď nejaké drobné pohľadávky máme aj na spoločnosť SKANSKA,“ povedal v reportáži TA3.

Pre SP 21 dnes priamo obvinil firmu POOR z trestnej činnosti: "Zástupcovia spoločnosti PORR klamú. Ak by totiž povedali pravdu, znamenlo by to priznanie sa k trestnej činnosti, ktorej sa v spolupráci so spoločnosťou Skanska dopúšťajú. Ich konanie je predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní," povedal Ondriš.

Ako celý prípad nevyplatených peňazí pre drobné slovenské firmy dopadne, sa môžeme len domnievať. Ich predstavitelia žiadajú stretnutie najneskôr do 12. augusta. Ak sa tak nestane, začnú väčšími protestami. Obávajú sa totiž toho, že, podobne ako v prípade kauzy Váhostav, sa svojich peňazí nedočkajú a mnohí z nich skrachujú.


Súvisiaci článok
Nechajte sa pozvať diaľničiarmi na výlet do tunela Višňové prostredníctvom najnovšieho videa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť