Piatok 26. 04. 2024 21:55:23 | Meniny má Jaroslava

Rekonštrukcia úradu v Čadci je plná pochybností. Pochybenia vidia pamiatkari, aj dizajnérka. Primátor zase politiku

Na „nevhodnú“ rekonštrukciu objektu Mestského úradu v Čadci upozornila na sociálnej sieti dizajnérka Silvia Holeščáková. Zateplenie polystyrénom na historickej budove, plastové okná namiesto drevených a zmena farby strechy sú najväčšie prešľapy, ktoré jej vyčíta. Súhlasí s ňou aj riaditeľ žilinských pamiatkarov Miloš Dudáš. Aj keď zároveň dodáva, že budova nie je pamiatkovo chránená. Primátor Milan Gura v kritike rekonštrukcie tri mesiace pred komunálnymi voľbami vidí politiku. FOTO: Silvia Holeščáková, Mesto Čadca

Michal Filek|5. august 2022|11:00:37


Súvisiaci článok
VIDEO Stavali tunel Višňové, nedostali zaplatené. V Dubnej skale dnes protestovali
Čítajte viac >

Informatívnu správu o priebehu rekonštrukcie prerokuje v stredu Mestské zastupiteľstvo v Čadci. Podľa primátora tam pochybnosti vysvetlia tvorcovia projektu a architekti. V čom sú teda tie zásadné výhrady?

Nevhodné zateplenie, okná, aj farba strechy

Silvia Holeščáková na svojom Facebooku informuje, že zámerom rekonštrukcie je zníženie energetickej náročnosti, no podľa nej sa realizuje technologicky nesprávne vzhľadom na zachovanie pôvodnej architektúry. Tým sa vraj dehonestuje jej architektonická hodnota.

„Prvý zásadný problém je v zatepleni. Pokryť fasádu polystyrénom je úplný nezmysel. Pri takto architektonicky významných stavbách sa to realizuje sanačným omietkami, kde vieme zachovať pôvodný vzhľad a zároveň dosiahnuť energetickú efektívnosť,“ tvrdí Holeščáková.

Stačí vraj zájsť do Žiliny a našli by ste množstvo krásnych rekonštrukcií. Takýmto zásahom totiž zostanú okná utopené.

„Druhým veľmi zásadným problémom sú okná. Ak by sa rekonštrukcia robila správne, tak okná musia korešpondovať so stavbou a majú byť drevené a nie biele plastové. Tretím zásadným problémom je zmena farby strechy. Úprimne som dúfala, že keď už nič iné, tak aspoň toto na meste pochopia a uznajú, že antracitová strecha je úplne v rozpore nie len s dotknutou stavbou, ale i s celkovým vzhľadom centra mesta, kde ešte je zopár uvedomelých majiteľov budov, ktorí zachovali pôvodnú farbu striech. Takže naše aktuálne vedenie mesta mení pôvodnú červenú strechu na absolútne nehodiacu sa antracitovú. Vznikne tak monolit a stratí sa už nenávratne krása tejto poslednej jedinečnej stavby v meste,“ vymenúva zoznam prešľapov čadčianskej radnice Holeščáková.

Pamiatkar: Takto by som to neodporučil

Za pravdu jej dal aj šéf Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Jeho list, takisto, zverejnila na svojom Facebooku Holeščáková. Trojpodlažná polyfunkčná budova so sedlovou strechou, so stredným rizalitom s podlubím, prevýšeným o dve podlažia, ktorý je ukončený hodinovou vežou, bola postavená v roku 1932 žilinským architektom Žigmundom Wertheimerom.

„Objekt mestského úradu nie je národnou kultúrnou pamiatkou a nie je situovaný v pamiatkovom území. Pamiatkové územie sa v meste Čadca nenachádza. Na základe uvedeného Krajský pamiatkový úrad Žilina nemá kompetencie zasahovať do stavebného zámeru vlastníka,“ vysvetľuje Dudáš, ale...

Krajský pamiatkový úrad Žilina by, podľa slov svojho riaditeľa, neodporúčal vonkajšie zateplenie objektu polystyrénom, alebo akýmkoľvek materiálom, a to predovšetkým s ohľadom na nezvratnú stratu pôvodnej omietkovej vrstvy funkcionalistického objektu.

„Novou tepelno-izolačnou vrstvou sa okrem iného zväčší hrúbka múrov, čo spôsobí, že okenné výplne budú „utopené“ v okennom otvore a tak sa vo veľkej miere zmení architektonický výraz objektu a jeho celkové estetické vnímanie. Problém môže nastať aj s novým materiálom vonkajšej omietky a jej finálnou farebnosťou. Omietky na vonkajšie zatepľovacie systémy sú obvykle hrubozrnné s výrazne nevhodnou štruktúrou, ktorá má za následok rýchle a stále znečistenie fasád, spolu s tvorbou plesní, rias a húb, ktoré dážď neodstráni,“ zhodnotil Miloš Dudáš.

A ešte dodal: „Na základe uvedeného konštatujeme, že realizáciou vonkajšieho zateplenia sa významným spôsobom môže devalvovať architektonický výraz predmetného objektu a jeho architektonické a estetické kvality.“

295995800_5231107466942724_5616951460163992524_n.jpg

Primátor vidí antikampaň

„Tri mesiace pred voľbami sa objavujú aj prvé antikampane. Jednou z tém je prebiehajúca rekonštrukcia budovy MsÚ. Preto dávam priestor na vysvetlenie a diskusiu už na najbližšom plánovanom zastupiteľstve dňa 19. 8. 2022,“ napísal na svojom Facebooku primátor Milan Gura. Nakoniec však zastupiteľstvo zvolal už na 10. augusta, a hlavným bodom programu bude práve „Rekonštrukcia obecného domu“.

Na oficiálnej webovej stránke Mesta Čadca, sa v článku o začatej rekonštrukcii úradu primátor vyjadril takto:

"Boli sme úspešní so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok na zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu už v roku 2015. A po všetkých možných a nemožných administratívnych úkonoch a byrokracie okolo eurofondov môžeme začať práce realizovať. Pôjde o náročnú rekonštrukciu nakoľko sa bude realizovať za plnej prevádzky budovy MsÚ a v rušnom centre mesta. Rekonštrukciou dôjde k zlepšeniu tepelno-technických vlastností konštrukcií, a to zateplením obvodového plášťa, rekonštrukciou strechy budovy, výmenou presklených otvorových konštrukcií. Chcem preto požiadať občanov a návštevníkov mesta o strpenie a porozumenie pri vybavovaní úradných záležitostí."

Navýšenie práce, aj pochybenia pri obstarávaní

Stránka www.cadca.sk v článku z 21. apríla tohto roku tiež informuje, že: „Budovu obnovíme s finančnou podporou Európskej únie, ktorá pokryje prevažnú časť nákladov. Rekonštrukciou radnica usporí značné množstvo energie a prispeje sa ku atraktívnosti samotného objektu, ktorý je pýchou centra mesta. Pôvodný plášť ostane zachovaný.“

Podľa informácií, ktoré uverejnil portál aktuality.sk, dostala Čadca na stavebné prác súvisiace so zatepľovaním budovy nenávratný finančný príspevok z eurofondov a štátneho rozpočtu vo výške 760-tisíc eur. Štyridsaťtisíc eur mala financovať z vlastného rozpočtu.

Nakoniec sa však so zhotoviteľom mesto dohodlo na navýšení ceny na súčasných 996-tisíc eur. Takže spolufinancovanie z rozpočtu mesta bude vo výške 236 000 eur.

Ako však ďalej informujú aktuality, Úrad pre verejné obstarávanie udelil mestu Čadca pokutu vo výške 5 000 eur. Mesto totiž malo postupovať pri verejnej súťaži na výber zhotoviteľa tejto rekonštrukcie, v rozpore so zákonom.

Takže sa rekonštrukcia úradu pre občanov predraží o ďalších 5 000 eur.

Vysvetlenia by malo priniesť rokovania Mestského zastupiteľstva v Čadci v stredu 10. augusta, so začiatkom o 8.30, priamo na mieste, v budove Mestského úradu.


Súvisiaci článok
Kysuce ponúkajú krásnu prírodu aj mnoho zaujímavostí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť