Pondelok 29. 04. 2024 01:09:38 | Meniny má Lea

Tešili sa na dovolenku, zmenila sa na peklo

Klára a Peter z Liptova sa celý rok tešili na pobyt u rodiny v Chorvátsku. Spoločne s dvomi deťmi cestovali autom a čakali ich krásne dva týždne oddychu. No ich dovolenka sa v sekunde premenila doslova na peklo. FOTO: Facebook/Miriam Pribanič

D U|14. júl 2022|13:43:37


Súvisiaci článok
5 knižných tipov na letnú dovolenku
Čítajte viac >

S rodinou, ktorá žije v obci Zaton sa stretli po dvoch rokoch, všetci sa veľmi tešili. „Dva roky sme neboli v Chorvátsku, inak chodíme každý rok. Ubytovanie máme u rodiny, aj sa o nás vždy postarajú, a dovolenka nás tak stojí iba cestu,“ hovorí Klára.

Spoločne si však užili iba tri dni, keď svoj pobyt u rodiny museli predčasne ukončiť. „Vedeli sme, že blízko sú požiare, pretože sme videli obrovské dymové oblaky, ale dúfali sme, že to majú pod kontrolou. Žiaľ, nebolo to tak. Doobeda sme dostali pokyn, že nás evakuujú. Nedalo sa nič robiť,“ opisuje Peter.

Rodina sa teda musela rýchlo zbaliť. „Balila som veci a plakala som, pretože som nevedela, čo nás čaká, či to stihneme a čo bude so starkými. Všade bol dym a padal popolček. Ale všetko dopadlo dobre, aj keď cesta odtiaľ bola veľmi zlá,“ opisuje Klára. „Teta s ujom a so psíkom išli k rodine do Splitu. My sme sa rozhodli, že ideme domov,“ hovorí Peter. Najviac sklamané zostali deti, no rodina inú možnosť nemala. „Nemohli sme si dovoliť ísť do hotela, nemáme také platy, takže sme sa rozhodli ísť domov. Všetko sa zomlelo tak narýchlo, ani sme nestihli fotiť, ale to nešťastie som ani fotiť nechcela. Je to doslova peklo, to, čo sa tam deje a je mi veľmi ľúto tých ľudí, ktorí prišli o všetko,“ hovorí Klára.

Mnohí Slováci, ktorých dovolenka ešte len čaká, váhajú, či vycestovať. Situáciu v jednotlivých destináciách by si mali dopredu preveriť.

IMG_2096.jpg

IMG_2093.jpg

Apartmány v Chorvátsku vlastní aj Slovenka Miriam Pribanič. Svojich klientov ubezpečuje, že na Kvarneri je všetko v poriadku. „Chcem ukľudniť všetkých mojich hostí, ktorí majú rezervované apartmány, že u nás, na Kvarneri, je všetko v poriadku (sme od Dalmácie 350 km). Ničoho sa nemusíte obávať, aj keď sú horúčavy, oheň tu nehrozí. Ľudia sú veľmi disciplinovaní, nenechávajú sklené fľaše na zemi, u nás sa veľmi dáva pozor na smeti a stále sú hliadky, ktoré to kontrolujú,“ hovorí Miriam Pribanič.

Hoci ona žije od momentálnych požiarov ďaleko, situácia jej nie je ľahostajná. V Dalmácii sú požiare časté. „Je mi veľmi ľúto, čo sa každý rok v Dalmácii deje, každý rok sú tam rozsiahle požiare a je to veľmi nepríjemné, keď turisti musia bežať, niektorí sa nestihnú ani zbaliť... Cesty sú v miestach požiarov zatvorené a tie hodiny čakania, čo bude, ako bude... vrátime sa do apartmánu, alebo nám dajú náhradné bývanie? Väčšina sa po pár hodinách vráti, ale všade je smrad spáleniska, padá popol na všetko, už to nie je dovolenka, akú sme si vysnili,“ vysvetľuje Miriam.

IMG_2094.jpg

IMG_2097.jpg

Dobre vie, čo prežívajú domáci, ktorí pri požiaroch často prídu úplne o všetko. „Ja som to tiež zažívala, 25 rokov, keď sme žili v Splite a v Kašteloch... každý rok stres, plač, dym. Okolo domu sme mali krásny borovicový les z jednej strany a z druhej strany olivový sad. Bohužiaľ, už tam nie je ani jedno, ani druhé, všetko zhorelo,“ opisuje Miriam a dodáva, že napokon urobili rázne rozhodnutie: „Preto v roku 2011 padlo rozhodnutie, že sa presťahujeme na Kvarner. Bolo to najlepšie rozhodnutie v našom živote.“

IMG_2099.jpg


Súvisiaci článok
Cvakli si spoločnú foto a o chvíľu sa ich dovolenka zmenila na peklo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť