Štvrtok 25. 04. 2024 02:04:08 | Meniny má Marek

Kriminálne prípady minulosti: Kde skončili milióny z banky?

Viac, ako 26 rokov ubehlo od lúpeže, počas ktorej zmizlo z trezoru nitrianskej banky 173 miliónov korún (6 miliónov eur). Peniaze sa nikdy nenašli a hovorí sa, že zlodejov okradli iní zlodeji. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. ILUSTRAČNÉ FOTO: ZVJS

D U|3. júl 2022|11:13:17


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Túžba zbohatnúť stála život dvoch ľudí a nenarodené dieťa
Čítajte viac >

Nitra, sobota 6. januára 1996. Strážnik pobočky banky púšťa uprostred hlbokej noci do priestorov dvoch mužov. Ďalší hliadkuje vonku. Všetko majú dopredu premyslené a naplánované do posledného detailu.

V budove banky rýchlo deaktivujú elektronické zariadenie a berú kľúče od trezorovej miestnosti. Trezor odomykajú a mreže na ňom uvoľňujú vŕtačkou. Skriňu plnú peňazí otvárajú a lup nakladajú do štyroch tašiek. Všetko ide ako po masle, každý vie, čo má robiť. Dvere na trezore zatvárajú a kľúč dávajú na miesto, odkiaľ ho zobrali. Tašky hádžu do auta, naskakujú doň aj oni a odchádzajú preč. So sebou vezú lup: takmer 132 miliónov slovenských korún, ďalších takmer 42 miliónov korún vo valutách a 27 tisíc korún v šekoch.

V pondelok ráno zamestnanci banky otvárajú pobočku, ako každý pracovný deň. Všetko sa zdá byť v poriadku. Keď však otvoria trezor, zistia, že je prázdny. Vec teda oznamujú polícii. Zvláštne je, že poplašné zariadenie, ktoré je napojené na políciu, niekto odpojil odborne. V podozrení je teda všetkých 15 zamestnancov pobočky.

Vyšetrovateľ napokon obviňuje z lúpeže dvojicu bratov. Bohuš je spomínaný strážnik v banke a jeho brat Igor je policajt. No stále sa nedarí nájsť peniaze z lúpeže. V roku 1999 ich teda z vyšetrovacej väzby prepúšťajú na slobodu. Krátko na to však na políciu prichádza muž, istý Gustáv, ktorý tvrdí, že na lúpeži sa zúčastnil aj on.

Polícii rozpráva príbeh o tom, ako po vylúpení banky viezli lup do obce Krvavé Šenky, k jednému z bratov, ktorí mali vo vykrádačke prsty. Tam ich však o ne mali údajne obrať dvaja muži, ktorých nepoznali. Neskôr uviedol, že jeden z mužov bol Peter K., človek od Miroslava S., vtedajšieho bossa bratislavského podsvetia, no potom zasa všetko poprel a tvrdil, že na políciu prišiel pod tlakom nejakých mužov, ktorí sa mu vyhrážali zabitím. Po zdĺhavom vyšetrovaní napokon vyšetrovateľ obvinil aj ďalších troch mužov: Viliama M., Pavla K. a Júliusa B.

Hoci bola obžaloba súde v Nitre ešte v roku 2000, definitívny rozsudok v tejto kauze padol až na jeseň roku 2014. Najväčšiu bankovú krádež v histórii Slovenska uzavrel Najvyšší súd, keď potvrdil vinu u všetkých. Bohuš S. dostal trest odňatia slobody v trvaní 8 rokov, Gustáv I. dostal 7 rokov, Igor S., Pavol K. a Július B., dostali po 5 rokov odňatia slobody. Viliama M. napokon spod obžaloby definitívne oslobodili.

Peniaze, ktoré ukradli, sa nikdy nenašli. Podľa dostupných informácií sa však vysoká suma mala stať terčom nezhôd medzi členmi bratislavského podsvetia Petrom K. a Miroslavom S. Prvý z nich bol počas hádky postrelený do nohy a tú mu potom museli amputovať. Miroslava S. niekoľko mesiacov po prestrelke zastrelili pred hotelom Holiday Inn v Bratislave. A krátko na to zavraždili aj Petra K. Zomrel pri výbuchu nástražného výbušného systému.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Za vraždy dvoch žien dostal Štefan Pantl trest smrti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť