Piatok 26. 04. 2024 16:54:59 | Meniny má Jaroslava

Zachráňte zvieratá pred smädom počas horúčavy. Dajte pod stromy misky s čistou vodou

Horúčavy, ktoré v týchto dňoch trápia Slovensko znášajú ľudia ťažko, no myslieť by sme mali aj na zvieratá. V Turčianskych Tepliciach umiestnili misky s čistou vodou na viacerých miestach meste. Zachraňujú tým životy. FOTO: Igor Hus

D U|1. júl 2022|10:19:15


Súvisiaci článok
V Múzeu kysuckej dediny predstavia slovenské plemená hospodárskych zvierat
Čítajte viac >

„Priatelia, aj napriek tomu, že výzvy o dodržiavaní pitného režimu počúvate z médií zo všetkých strán, my tiež chceme apelovať na vás, aby ste nezabúdali na svojich zvieracích kamarátov. Oni trpia v týchto hnusných horúčavách ešte viac ako my a "obyčajná" voda v miske je pre nich niekedy ako zázrak. Takže zdieľajte prosím heslo leta: uhas každý smäd,“ vyzýva Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej.

Osud zvierat nie je ľahostajný turčianskoteplickej samospráve. „Niekoľkodňové horúce počasie ukázalo, že ani domáce studne nie sú bezodné, spodné vody klesajú. Zatiaľ si vieme zabezpečiť dostatok pitnej vody a smädom netrpíme. Súčasťou nášho prírodného sveta sú aj zvieratá, ktoré sú doslova odkázané na milosť a nemilosť počasia. Kaluže po daždi rýchlo vysychajú a v potoku sa hlavne drobné vtáctvo nevie napiť,“ hovorí Igor Hus, primátor Turčianskych Teplíc.

IMG_1764.jpg

Vedenie radnice zakúpilo pár misiek a do nich naliali čistú vodu. „Tá bude v horúcich dňoch pomáhať obyvateľom parkov. 6 misiek sme umiestnili pod stromy v parku pred mestským úradom, jednu v parčíku na námestí Slobody a 3 budú umiestnené na Horných Rakovciach. Napájadlá budú slúžiť vtáctvu, veveričkám, ježkom a užitočnému hmyzu,“ opisuje primátor. Vodu do misiek doplnia každý deň.

Pomôcť zvieratám počas horúcich dní sa snažia aj majitelia záhrad. „Dali sme viacero misiek s vodou popod stromy po záhrade a každý deň dávame čistú. My ľudia si vieme poradiť, no zvieratá potrebujú nás,“ hovorí Jana z Koštian nad Turcom.


Súvisiaci článok
V Zázrivej vybudujú vysnívanú ambulanciu. Záchrannej stanici sa podarilo vyzbierať slušnú sumu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť