Štvrtok 18. 04. 2024 01:31:26 | Meniny má Valér

Týždeň v kultúre. Opäť je tu Fest Anča, tešiť sa môžete na koncerty aj divadlo

Opäť k nám zavítal prelomový týždeň, počas ktorého sa dočkáme nového mesiaca. Na čo sa môžete v rámci kultúrnych podujatí tešiť? Najväčším lákadlom je určite Fest Anča 2022 a o tých ďalších akciách sa dočítate v článku. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|27. jún 2022|08:56:22

Divadlo: 16 rokov tvorivo, 27. 6. 2022 o 09:00 hod. v Hviezdoslavovom parku, Martin

Tento týždeň to v Hviezdoslavovom parku ožije. Budete počuť spev, vidieť divadlo a vyskúšate si aj tvorivé aktivity. Žiaci Súkromného hudobno-dramatického konzervatória sa vám predstavia so svojím programom a odprezentujú svoje práce. Novinkou je, ako už bolo spomenuté, že budete mať možnosť zapojiť sa do kreatívnych výziev, ktoré si pre vás pripravili.

Divadlo 16 rokov tvorenia_ (002).jpg

Akcia pre deti: Storytime, 27. 6. 2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ako každý posledný pondelok v mesiaci, aj tentokrát môžete so svojimi deťmi navštíviť Krajskú knižnicu a akciu s názvom Storytime, počas ktorej si deti vo veku od 2 do 5 rokov čítajú anglické básne, rozprávky a pesničky. Hravým spôsobom sa tak naučia cudzí jazyk a rozvíjať reč.

Akcia pre deti Storytime Zdroj  krajskakniznicazilina.sk.jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Workshop: Manažment umenia, 27. 6. 2022 o 15:00 hod. v Barmuseu, Martin

Ďalší workshop zo série manažment umenia. Prednáška bude mať tentokrát tému Dramaturg/ička a manažér/ka umenia. Dozviete sa, prečo sú tieto dve profesie najviac späté a čo prináša organizáciám prepojenie týchto dvoch povolaní. Vedeli si tiež o tom, že dramaturg/ička je niekedy aj manažér/kou a naopak? Nie? Tu sa dozviete prečo je to tak. Vstupné je bez poplatkov.

Tvorivá dielňa: Linoryt II. časť, 27. 6. 2022 o 16:30 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Ak ste absolvovali minulý týždeň tvorivú dielňu zameranú na techniku linorytu, tento týždeň budete mať možnosť zúčastniť sa jej druhej časti. Dokončíte si svoje diela a dozviete sa nové informácie, ktoré ste nevedeli. Vstup je zadarmo.

Tvorivá dielňa Linoryt Zdroj  FacebookRosenfeldov palác (002).jpg FOTO: Facebook / Rosenfeldov palác

Divadlo: Urna, 27. 6. 2022 o 18:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Opäť je tu divadelné predstavenie Urna. Čierna komédia, v ktorej sa uskutočňuje posledná rozlúčka zosnulého a počas nej sa vykoná aj šialený rituál. Aký? To sa dozviete na mieste. Pokiaľ vás táto téma zaujíma, rozhodne neváhajte prísť. Vstupné je 2,00 € na osobu.

Divadlo Urna Zdroj FacebookRosenfeldov palác_.jpg FOTO: Informačne centrum Ružomberok

Divadlo: Postaraj sa, 27. 6. 2022 o 19:00 hod. v Barmuseu, Martin

Divadelné predstavenie Postaraj sa bude blízke každému, kto aspoň raz vychovával malé deti. Kočíkovanie, kŕmenie, uspávanie, hry na ihrisku a prebaľovanie. Nekonečný kolobeh, ktorý zmení život každému. Ondrej Daniš, herec, ktorý stvárňuje hlavného hrdinu, sa v inscenácii zamýšľa nad tým, čo mu zo života pred deťmi najviac chýba a čo ani nie. Vstupenka na predstavenie stojí 7,00 € eur.

Vernisáž výstavy: Iveta Tomanová - paralelné svety, 28. 6. 2022 o 16:30 hod. v Liptovskej gálérii P. M. Bohúňa, Lipovský Mikuláš

Občas môžete mať pocit, že je toho na vás v reálnom svete príliš, preto sa utiekate do sveta virtuálneho. Nie je tak? Vernisáž Ivety Tomanovej vám bližšie priblíži konfrontáciu týchto dvoch svetov. Nesie taký poetický názov Paralelné svety. Vstup je bezplatný, tak sa môžete prísť pozrieť na to, ako virtuálny svet vplýva na našu psychiku a do akej miery nás ovplyvňuje.

Vernisáž výstavy Ivety Tomanovej paralelné svety Zdroj Galéria P.M. Bohúňa_ mala.jpg FOTO: Galéria P. M. Bohúňa

Koncert: One day jazz 2022, 28. 6. 2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žiline

Na Festivale One day jazz ide o spojenie výnimočných predstaviteľov svetového jazzu, ktorí prišli zahrať svoje skladby zvedavým ľuďom. V Mestskom divadle v Žiline si vypočujete skladby od Waking Vision( Shannon, Sirota, Slavov, Valihora) a od Dorůžky, Wyleżoł a Ballardu. Vstupenka stojí 18, 00 €.

Divadlo: Alžbeta Báthory, 28. 6. 2022 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Minulý týždeň v Ružomberku, tento v Mikuláši. Príďte sa pozrieť na moderné spracovanie tradičnej legendy o Alžbete Báthory. Krvavá grófka, ktorá si rada pochutnávala na mladých dievčatách, ožíva v novom muzikáli, ktorý má všetko, čo je nutné. Perfektných hercov, skvelú hudbu a dynamickú choreografiu. Vstupenka stojí 30, 00 €.

Divadlo Alžbeta Báthory Zdroj  dklm.sk (002).jpg FOTO: dklm.sk

Letné kino: Benedetta, 28. 6. 2022 o 20:30 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Ďalšie letné kino sa bude niesť v znamení Benedetti. Charizmatická žena objaví, že má schopnosť konať zázraky. A možno by to nebolo až také prekvapivé, keby nežila v 17. storočí a nemala miesto v talianskom kláštore. Navyše sa v nej prebudí slabosť pre mladú Bartolomeu a vášeň medzi nimi narastá. Čo to spôsobí v kláštore? To sa dozviete v letnom kine.

Letné kino Benedetta Zdroj  csfd.sk.png FOTO: csfd.sk

Festival: Fest Anča 2022, 29. 6. 2022 - 3. 7. 2022 v Stanici Žilina - Záriečie

Dlho očakávaný 15. ročník medzinárodného festivalu animácie prichádza do Žiliny. Tento rok sa do festivalu prihlásilo viac než 1250 filmov, preto je výber naozaj brilantný. Program sa bude konať v Novej synagóge, na Stanici, v Mestskom a Bábkovom divadle. Tohtoročnou témou sú ŽENY V ANIMÁCII a jej cieľom je pozdvihnúť a zviditeľniť ženské autorky a režisérky z oblasti animácie. Festivalový cinepass stojí 25,00 € a študentský 20,00 €. Ak chcete iba jednorazový lístok, ten stojí 4,00 € a miesto v stanovom mestečku 20,00 €.

Festival Fest Anča Zdroj  festanca.sk.png FOTO: festanca.sk

Divadlo: Milenec, 29. 6. 2022 o 19:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Každý vie, čo znamená slovo milenec. Táto divadelná inscenácia rozpráva príbeh muža v 22 ročnom manželstve, ktorý zatúži po zakázanom ovocí - nevere. A aký by to bol románik, keby nebol veľkolepý? Postupne sa schádza s troma ženami a uspokojuje svoje chute. Ako nakoniec príbeh skončí sa dozviete v divadle. Vstupenka stojí 17,00 €.

Divadlo Milenec Zdroj  Informačné centrum Ružomberok_.jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok

Výstava: Memoria Viventem, 30. 6. 2022 o 16:00 hod. v Synagóge, Liptovský Mikuláš

Pred letnou sezónou sa dočkáme aj novej trvalej inštalácie v synagóge. Memoria Viventem vás zaujme bohatým sprievodným programom a vďaka moderným technológiám môžete zažiť pocit, aký mali ľudia v minulosti. Deň predtým je na programe aj čítanie z denníka Anny Frankovej, tak pokiaľ patríte medzi jej fanúšikov, zúčastnite sa.

Výstava Memoria Viventem Zdroj  mikulas.sk.jpg FOTO: mikulas.sk

Vernisáž výstavy: Jaskyniarky, 30. 6. 2022 o 17:00 hod. v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

Opäť ďalšia vernisáž. Tentokrát orientovaná na históriu jaskýň a žien, ktoré sa venujú tejto téme. V dnešnom svete je úplne normálne, že jaskyniarstvo nie je len koníčkom a povolaním mužov, ale aj žien. V prvej časti sa dozviete niečo o histórii ženských osobností v jaskyniarstve, a druhá časť sa bude venovať súčasným a aktívnym jaskyniarkam. Vstupné je bezplatné.

Vernisáž výstavy Jaskyniarky Zdroj  mikulas.sk.jpg FOTO: mikulas.sk

Vernisáž výstavy: Identita mesta Žilina, 30. 6. 2022 o 17:30 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Aj Rosenfeldov palác v Žiline vás pozýva na Vernisáž. Ide ovýstavu o identite a obraze mesta Žilina a jeho premeny v čase. Keď na výstavu prídete, budete mať možnosť vidieť jednotlivé prelomové obdobia, ktoré boli významné v histórii a tiež boli nutné pre správny rozvoj mesta. Ak vás téma Žiliny zaujíma, neváhajte prísť. Vstup je zadarmo.

Predstavenie: Mim Show - pantomimicko improvizačná show, 30. 6. 2022 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Klasicky patrí posledný štvrtok v mesiaci panotomíme. Ak ešte nemáte program na štvrtok večer, príďte sa pobaviť a zasmiať na mim show Miroslava Kasprzyka. Môžete očakávať veselé paródie na reklamy, vtipné scénky a aj glosovanie zvieratiek. Vstupné stojí 2,00 € pre deti aj dospelých.

Predstavenie Mim Show Zdroj  mikulas.sk (002).jpg FOTO: mikulas.sk

Festival: Friday Mass Open Air 2022, 1. 7. 2022 o 18:00 hod. v Letnom kúpalisku Sunny, Martin

Počas pandémie nebol čas na poriadnu zábavu, preto je nutné, aby ste si to vynahradili teraz. Festival Friday Mass Open Air spája DJov, tanečníkov, elektronickú hudbu, priateľov a dobrú náladu. Tento rok môžete očakávať najmä MAIN STAGE, YOUNG DJs STAGE, EDM, HOUSE, TECHNO a iné. Lístok na festival stojí 10,00 € a zaručene to nebudete ľutovať.

Festival Friday Mass Open Air Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).png FOTO: Kultúrna scéna Martin

Divadlo: Zakliata duša Janka Kráľa, 1. 7. 2022 o 18:00 hod. v záhrade múzea Janka Kráľa, Liptovský Mikuláš

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Janka Kráľa, môžete prísť na divadelné predstavenie o Zakliatej duši Janka Kráľa. Uskutoční sa v záhrade pri múzeu, preto je bezplatné a môže prísť každý, kto má chuť kultúrne sa vyžiť.

Prehliadka hradu: Dracula upír Nosferatu, 1. 7. 2022 o 20:30 hod. na Oravskom hrade

Oravský hrad si pre vás pripravil nočnú prehliadku, ktorá je venovaná najslávnejšiemu upírovi všetkých čias - Draculovi. Na nočnej prehliadke nespoznáte len hrad ako nikdy predtým, ale užijete si aj program, pri ktorom sa budete báť a zároveň aj smiať. Lístok na prehliadku stojí pre dospelých 13,00 € a pre študentov a seniorov 7,00 €.

Prehliadka hradu Dracula upír Nosferatu Zroj  Oravský hrad_ (002).jpg FOTO: Oravský hrad

Festival: Utgard 2022, 2. 7. 2022 o 11:00 hod. v Archeoparku, Partizánska Ľupča

Archeopark Liptovia vás pozýva na najväčší slovensko-historický festival včasného stredoveku Utgard 2022. Keď prídete, uvidíte dobových remeselníkov, kupcov, sokoliarov, bojové hry a turnaje, koncerty rôznych dobových skupín, ohňovú show a ďalšie. Vstupné stojí 8,00 € a festival bude trvať pravdepodobne do jedenástej večer.

Festival Utgard Zdroj  Informačné centrum Ružomberok (002).jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok

Koncert: Kali a Sima, 2. 7. 2022 o 19:00 hod. na Amfiku, Martin

Kultúrne leto v Martine oživí aj koncert dvoch silných interpretov Kaliho a Simy. Tešiť sa môžete na ich nové skladby, ale aj staré známe klasiky, ktoré si budete spievať spolu s nimi. Vstupné pre dospelých je 8,00 € a pre maloletých 6,00 €.

Koncert Kali a Sima Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Divadlo pre deti: Zlatovláska, 3. 7. 2022 o 16:00 hod. v záhrade Turčianskej galérie, Martin

Nedeľa je ideálnym dňom na potešenie detí. Tentokrát ich môžete zobrať na detské divadelné predstavenie o Zlatovláske. Vstupné sa neplatí, preto sú vítaní všetci, ktorí majú malé detičky a zbožňujú divadlo.

Divadlo pre deti Zlatovláska Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Koncert: DH Fatranka, 3. 7. 2022 o 17:00 hod. na Námestí na Severe, Martin

A ak vás divadlo neláka alebo nemáte malé deti, v Martine si môžete vychutnať aj vystúpenie DH Fatranky. Vstupné sa neplatí rovnako, preto môžu starší ľudia prísť a zabaviť sa úplne bez výčitiek.

Koncert DH Fatranka Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Koncert: Koncert M.Kucbel a D. Di Fiore, 3. 7. 2022 o 18:00 hod. v Kostole Povýšenia sv. Kríža, Ružomberok

Nedeľu uzatvorí koncert, ktorý bude venovaný pamiatke ružomberského organistu, dirigenta a politického väzňa Leopolda Šidu. Účinkovať budú David di Fiore na veľkom organe a Matúš Kucbel na organ: pozitív a tamburíny. Vstup je bezplatný, preto stojí za to, aby ste mu dali šancu. Niečo podobné ste ešte nezažili.

Koncert M.Kucbel a D. Di Fiore Zdroj  Informačné centrum Ružomberok.jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok


Súvisiaci článok
Hrad Lietava navštívila herečka Emília Vášáryová (FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť