Piatok 26. 04. 2024 23:50:31 | Meniny má Jaroslava

Hrad Lietava navštívila herečka Emília Vášáryová (FOTO)

Emília Vášáryová, prvá dáma slovenského divadla a československého filmu, zavítala v júni na hrad Lietava. Dôvodom jej návštevy bola medzinárodná zbierka na podporu záchrany hradu, ktorú herečka zastrešuje. Peniaze zo zbierky plánuje Združenie na záchranu Lietavského hradu použiť na výstavbu mosta, ktorý prepojí stredný hrad s horným. FOTO: Združenie na záchranu Lietavského hradu

Michal Filek|25. jún 2022|15:25:10

Lietavský hrad je pod ochrannými krídlami Združenia na záchranu Lietavského hradu od roku 1999. Už viac ako dvadsať rokov členovia združenia, ktorých je aktuálne okolo 40, úspešne realizujú jeho postupnú konzerváciu a čiastočnú obnovu. Hrad Lietava patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky a historické objekty na Slovensku, a je mimoriadne známy a obľúbený aj u našich českých susedov.

Medzinárodná zbierka

Obnova hradu napreduje a každým rokom získava na svojej niekdajšej podobe. Pred návštevníkmi sa vďaka usilovnej práci členov, dobrovoľníkov, ale aj profesionálov zo Slovenska a Česka odkrývajú nové časti hradu, ktoré buď už neexistovali, alebo pre bezpečnosť neboli verejnosti prístupné.

Hrad Lietava pochádza z konca 13. storočia. Snímka Rudo Mlich

Záchrana takej rozsiahlej hradnej zrúcaniny, ako je Lietava, si vyžaduje najmä dostatočnú finančnú pomoc. Preto v týchto dňoch prebieha nielen na Slovensku, ale aj v Česku medzinárodná zbierka, ktorú zastrešila samotná Emília Vášáryová.

„Je pre mňa cťou a potešením, že sa môžem pridať k veľkej československej rodine nadšencov. Lietavský hrad je historický skvost a dedičstvo, ktoré nám tu zanechali naši predkovia, pre všetkých, ktorých spája láska k histórii. Za 20 rokov sa z ruiny stal svedok vzájomnej pomoci a priateľstva, ktoré spojili ľudí zo Slovenska, Moravy a Čiech. A táto pomoc taktiež dokazuje, ako blízko k sebe stále máme,“ povedala o zbierke jej patrónka.

Patrónkou medzinárodnej zbierky pre hrad Lietava je československá herečka Emília Vašáryová.

Pôvodný most

Cieľom medzinárodnej zbierky je vyzbierať dostatok finančných prostriedkov, ktoré budú následne použité na výstavbu mosta do najstaršej hornej časti hradu. Tá je momentálne pre verejnosť neprístupná a práve vďaka premosteniu sa návštevníkom otvoria možnosti, aké mali ich predchodcovia niekoľko storočí pred nimi.

„Most bude na pôvodnom mieste a bude spĺňať všetky nároky na pamiatkovú obnovu, čiastočnej rekonštrukcie sa dočká aj padacia brána. A predovšetkým – prechod cez most bude atraktívnym zážitkom, s vyhliadkami do nádhernej slovenskej krajiny,“ uvádza sa na aktuálne spustenej stránke zbierky.

Emília Vašáryová navštívila hrad Lietava v polovici júna.

Významná návšteva

Emília Vášáryová v sobotu 11. júna osobne navštívila hrad, aby sa na vlastné oči presvedčila, ako napredujú záchranné práce. Pre členov Združenia na záchranu Lietavského hradu to bola veľká pocta, na ktorú sa svedomito pripravili.

„Pani Emíliu sme previedli expozíciou hradu a predstavili jej konkrétne vízie prác v najstaršej časti hradu v Thurzovom paláci. Do tejto verejnosti neprístupnej časti hradu sa patrónka zbierky dostala pomocou pracovného mosta, ktorý špeciálne pre účel jej návštevy zástupcovia hradu postavili. Vopred ďakujeme všetkým za zdieľanie tejto zbierky, ako aj prípadnú finančnú pomoc,“ uviedla vedúca sekcie „Expozície hradu Lietava“, členka správnej rady združenia Jana Chobotová.

Hradom herečku sprevádzal riaditeľ združenia Ľubomír Chobot.

Nedobytný hrad

Hrad Lietava bol na skalnatom hrebeni na východnom výbežku Súľovskej vrchoviny postavený v poslednej štvrtine 13. storočia. Jeho význam v priebehu piatich storočí postupne narastal. Od jednej obytnej veže až po majestátnu a nedobytnú renesančnú pevnosť. Na vrchole slávy vyzeral areál hradu ako malé mestečko s 21 plnohodnotnými objektmi.

Po smrti palatína Juraja Thurzu (1616) začal význam hradu postupne upadať a z dôvodu komplikovaných majetkových pomerov bol od polovice 18. storočia opustený. Na konci 20. storočia boli všetky objekty slávnej historickej pevnosti už veľmi poškodené. Dnes, po viac ako 20 rokoch trpezlivej a vytrvalej práce, sú takmer všetky hradné konštrukcie preskúmané a spevnené formou konzervácie.

Viac o medzinárodnej Zbierke Emílie Vášáryovej na obnovu „československého“ hradu Lietava nájdete na tomto linku.

Manželia Janka a Ľubomír Chobot s herečkou Emíliou Vašáryovou.
Významnú návštevu privítali na hrade aj ďalší členovia združenia.

Súvisiaci článok
Horské chaty Malej Fatry. Chatu pod Suchým preslávila poloha aj výborná kuchyňa
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Tri kríže pri Belej (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť