Piatok 19. 04. 2024 19:29:52 | Meniny má Jela

Kým žena sedela na terase, pár metrov od nej „úradoval“ medveď. Strach v Sučanoch stúpa

Medvede v Sučanoch sú už ako doma. Chodia pomedzi domy a napätie v obci stúpa. Obyvatelia majú strach najmä o svoje deti. V lokalite Slnečné hrabiny je už návšteva šelmy na dennom poriadku. Foto a video: Michal Botyánszky

D U|23. jún 2022|19:03:11

Júnový podvečer, krásne počasie. Ľudia pracujú vo svojich záhradách, alebo oddychujú na terasách. Po uliciach obce sa deti preháňajú na bicykloch a kolobežkách. Bola by to idylka, keby sa po obci takmer každý deň nepotulovali aj medvede. Obyvatelia hovoria, že je zázrak, že sa ešte nikomu nič nestalo.

„Manželka podvečer sedela na terase za domom. Potom prešla dopredu a zistila, že je prevrátená smetná nádoba. Nedalo mi to a pozrel som kamery. Z toho, čo som videl, mi nebolo všetko jedno. V čase, keď sedela manželka na terase, pár metrov od nej bol medveď,“ opisuje Michal Botyánszky zábery z kamery.

Jeho susedu medveď pred pár dňami prekvapil priamo na záhrade. „Sused bol v dome, jeho manželka polievala vonku kvety. Zavolal na ňu, lebo niečo potreboval. Keď sa otočila, že ide dnu, oproti nej stál medveď,“ opisuje Michal.

V lokalite žijú najmä mladé rodiny s malými deťmi. Na jednej strane je úcta k prírode, no na druhej strach o blízkych. Mladý medveď má zrejme svoje dni spočítané.

IMG_1641.jpg

„Ukradli, zničili, zabili sme im životný priestor, teritóriá, obživu. A teraz, keď sa uchyľujú hľadať si priestor pri obydliach, mystifikujeme ich, robíme z nich zabijakov, rozzúrené, po krvi bažiace šelmy. Je mi ich naozaj ľúto. Veľmi ľúto. Je jasné, že toto mláďa to má spočítané a doplatí na hlúposť toho vírusu, čo obsadil a zničil planétu,“ hovorí Juraj Pecka zo Sučian.

Okrem spomínaného mladého medveďa, si ulicami Sučian pravidelne chodí aj medvedica s mladými. Obyvatelia už dlhšie čakajú na vyriešenie situácie. Vo veci sa angažuje aj starosta obce v spolupráci so Štátnou ochranou prírody. No konečné riešenie stále neprichádza.

„My, po dohode so starostom, vyhodnocujeme fotky a videá, ktoré ľudia vytvoria. Snažíme sa nejako rozlíšiť tie dané jedince na záberoch, či sa jedná o jedného, či o viaceré medvede,“ uviedol pre SP21 Štefan Renčo zo Zásahového tímu medveďa hnedého, juh a dodal, že sú aj priamo v teréne.

„Robíme tam pravidelné obhliadky, plašíme tie medvede. Ak zistíme, že nejaký jedinec je „nenapraviteľný“, čiže sa stále vracia a nereaguje na plašenie, treba rozhodnúť o jeho odstránení z populácie,“ vysvetľuje Renčo.

Podľa obyvateľov však riešenie situácie trvá už pridlho. „Neviem na čo čakajú, nerozumejú tomu, že máme strach, že sa každú chvíľu môže niekomu niečo stať? Kto bude potom zodpovedný?,“ hovorí Pavol zo Sučian. „Musíme byť obozretní. Keď vychádzam večer z domu, vždy si pozriem cez kamery, či vonku nie je medveď, hádam sa to už čoskoro porieši,“ dodáva Michal Botyánszky.

IMG_1643.jpg

IMG_1644.jpg


Súvisiaci článok
Ľudia majú veľký strach, pomedzi domy v Sučanoch opäť behali medvede
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť