Streda 24. 04. 2024 05:44:07 | Meniny má Juraj

Na Vodnom diele kosia trávu aj dva mesiace, novú budovu čoskoro uvedú do prevádzky

Na Vodnom diele Žilina pribudla nedávno nová administratívna budova. Cez leto sa začnú do nej postupne sťahovať zamestnanci Vodohospodárskej výstavby, š. p., ktorá dielo spravuje. Pravidelní návštevníci si určite všimli, že nedávno začali na vodnom diele s kosením vysokej trávy. Ide o mravčiu prácu, keďže jedna kosba zaberie pracovníkom aj dva mesiace.

Michal Filek|22. jún 2022|08:58:07


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

S výstavbou novej administratívnej budovy po pravej strane hrádze Vodného diela Žilina sa začalo na jar 2020. Novovybudovaný päťpodlažný objekt má slúžiť pre účely správy vodnej elektrárne. Budova je už niekoľko mesiacov dokončená, do dnešného dňa však nie je využívaná. Podľa správcu Vodného diela Žilina, štátneho podniku Vodohospodárska výstavba, sa to v najbližšej dobe zmení.

„Postupné obsadzovanie jednotlivých poschodí zamestnancami Vodohospodárskej výstavy, š. p. je naplánované na leto 2022. Ide o zamestnancov z viacerých úsekov a odborov podniku (napr. Technicko-bezpečnostného dohľadu, oddelenia Žilina; obchodníkov s elektrickou energiou či zamestnancov z oddelenia riadenia výroby,“ uviedli z Vodohospodárskej výstavby (VV), š. p.

S výstavbou novej budovy začali pri Vodnom diele Žilina pred dvoma rokmi. Objekt má slúžiť pre účely správy vodnej elektrárne.

Dvojmesačná kosba trávy

Vodné dielo Žilina má pre žilinský región veľký význam. Okrem výroby elektrickej energie chráni Žilinu pred veľkými vodami, a to prehĺbením koryta Váhu. V neposlednom rade je veľmi obľúbeným rekreačným miestom pre obyvateľov celého okresu. Vodohospodárska výstavba preto venuje údržbe a správe okolia Vodného diela Žilina veľkú pozornosť. Nedávno vykonali kosbu vysokej trávy po pravej strane hrádze od Žiliny až za Mojš. Keďže celkovo spravujú 80 hektárov trávnatej plochy, jedna kosba trvá aj niekoľko týždňov.

„Trávnaté plochy, ktoré udržujeme, sú dané veľkosťou a rozlohou Vodného diela Žilina, ktorého celková dĺžka od Budatína po Strečno je viac ako 15 km, pričom horná nádrž meria viac ako 7 kilometrov. Kosenie a údržbu trávnatých plôch vykonávame aj na priľahlých pozemkoch vo vlastníctve VV, š. p., ako napríklad okolia stupňa Žilina a odpadového koryta, priestoru medzi biokoridorom a komunikáciou do Mojša. Kosba je realizovaná priebežne od apríla do októbra, minimálne dvakrát ročne (jedna kosba trvá približne dva mesiace), vlastnými zamestnancami (traja zamestnanci) a vlastnou technikou (traktor, horské kosačky),“ informovala VV, š. p.

Kosenie trávy popri hrádzi Vodného diela Žilina trvá niekoľko týždňov. Ročne sa vykoná minimálne dvakrát.
Celkovo ide o 80 hektárov trávnatej plochy.

Ďalšie investície

Výstavba Vodného diela Žilina sa začala realizovať koncom roka 1994 a do plnej prevádzky bolo uvedené v roku 1998. Za vyše dvadsať rokov existencie sa jeho okolie podarilo po mnohých stránkach zveľadiť: pri hrádzi pribudol skatepark, detské ihrisko s bufetom, pump-tracková dráha a nedávno aj nové parkoviská.

„Pri zveľaďovaní okolia VD Žilina zohľadňujeme požiadavky mestskej samosprávy, organizácií pôsobiacich v meste Žilina a naďalej sa budeme snažiť, aby bolo vodné dielo obyvateľmi Žiliny vnímané ako príjemné miesto pre oddych a športové vyžitie. V najbližšom období plánujeme spevniť plochu na ľavej strane hrádze v priestore pri zjazde od STK. V nasledujúcich rokoch plánuje VV, š. p. investície aj do obnovy technológie vodnej elektrárne, ktorá je v prevádzke od roku 1998.“

V najbližšej dobe plánujú vodohospodári upraviť plochu na parkovanie pri ľavej strane hrádze.

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Tri kríže pri Belej (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť