Piatok 26. 04. 2024 09:17:39 | Meniny má Jaroslava

Kto môže za to, že voda v Rosine spôsobila škody?

Miestne pole nazývané aj Bôrka v obci Rosina neďaleko Žiliny bolo roky neobhospodarované. Obyvatelia priľahlých rodinných domov sa však od minulého roku tešili novej sejbe kukurice, ktorá je, žiaľ, už tiež minulosťou. Vysadená neidentifikovateľná rastlina a zle ukončené pole je podľa slov miestnych obyvateľov dôvodom minulotýždňových materiálnych škôd po prívalovej vode. Konateľ spoločnosti, ktorá pole obhospodaruje, má na vzniknutú situáciu iný názor. FOTO: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|14. jún 2022|18:46:58

Podľa slov miestnych obyvateľov, ktorých rodinné domy len tesne susedia s poľom Bôrka v obci Rosina, bola minulotýždňová prívalová voda, ktorá sa z poľa liala, len výsledkom zle odvedenej práce poľnohospodárov, ktorí miestne pole spravujú.

„Je nesporné, že spoločnosť AGRA-VÁH, ktorá vykonáva poľnohospodársku činnosť v katastri, neskoro zasiala - koniec mája - nevhodnú kultúru v blízkosti zastavanej časti obce a určite aj zle, inak by sa neopakovala situácia spred x rokov, kedy zle nasadené zemiaky - v smere tečúcej vody - sa plavili ulicami obce. Veď čo už dodať k výkonu AGRA-VÁH-u, aby ľudom znemožnili prechádzku do prírody, rozorali aj cestu, ktorá je riadne evidovaná aj v mapových podkladoch katastra obce. Vzhľadom na klimatické podmienky vo štvrtok minulý týždeň, nám natieklo a vznikli škody, ktoré sú v nejakej miere vyčísliteľné. Znamená to, že v budúcnosti by sa mali tieto poverené osoby aktívne zapájať do aplikácie plánov a nie iba spoza zeleného stola,“ uviedol nahnevaný obyvateľ Rosiny, Pavol, ktorého rodinný dom hraničí s koncom miestneho poľa.

WHATSA~1.JPE

WHATSA~2.JPE

WHATSA~3.JPE

Dobrého slova na tohtoročnú údržbu Bôrky nemá ani obyvateľka Janka: „Teraz máme možnosť vidieť výsledok prívalových dažďov. Dvadsaťpäť rokov sme za domom mali pole, na ktorom bola najprv ďatelina a potom sa to zmenilo na nejaký lúčny porast, ale po naozaj dlhých rokoch, sa v minulom roku konečne pole preoralo. Družstevníci zasadili kukuricu, pozberali ju, takú hlbokú orbu, akú spravili na jeseň, som už dlho nevidela. Dlho sme čakali, kým to tento rok vôbec spracujú, už na všetkých okolitých poliach bolo niečo zasiate, iba u nás nie. Zhruba tak mesiac dozadu zasiali niečo neidentifikovateľné. Už vtedy sme si hovorili, že ako široko to sejú, dobre, že nie už do nášho plota to nesiali,“ rozrozprávala sa o tohtoročnej sebe neidentifikovateľnej rastline Rosinčanka Janka.

A ďalej pokračovala: „Výsledok sa dostavil teraz, kedy prívalový dážď upriamil pozornosť na to, že pole nie je dobre spravené, nie je dobre urobený okraj poľa, ktorý je rozoraný a mal byť ukončený úplne ináč, takzvanou medzou. Ak by na okraji poľa zostal žľab alebo niečo tomu podobné, tak by sa teraz tá všetka prívalová voda nevalila nás. Urobili sa také tri, štyri rigoly, keďže sme vo svahu a máme rodinný dom priamo pod poľom v brehu, tak sa prívalová voda liala všade. Poľnohospodári by mali porozmýšľať čo dajú, kam dajú a akým spôsobom pole ukončia, pretože sa už pred x rokmi stalo, že sa nejakým nedopatrením tu nasadili zemiaky a družstevníci ich hľadali po miestnej komunikácii, hádam aj pol kilometra odtiaľto.“

WH8FC7~1.JPE

WHATSA~4.JPE

WH748C~1.JPE

S pohoršenými vyjadreniami obyvateľov Rosiny, ktorých rodinné domy a záhrady priamo susedia s poľom, cez ktoré sa minulý týždeň prehnala prívalová voda, sme oslovili aj súkromnú spoločnosť AGRA-VÁH, ktorá pole obhospodaruje.

„Je nám ľúto vzniknutej situácie po prívalových dažďoch v katastri Rosina, ktorú v piatok naši pracovníci do večerných hodín riešili čistením a odstraňovaním pôdnych naplavenín z cestnej komunikácie a priľahlých oblastí. Pole obhospodarujeme v súlade so zákonom, ktorý nám ukladá jasne stanovené podmienky na obhospodarovanie ornej pôdy a taktiež striedanie plodín na pôde. Terajšia kultúra na pôde bola zasadená správne podľa poľnohospodárskych postupov a v riadnom termíne. Naša spoločnosť má záujem naďalej udržovať dobré vzťahy s obyvateľmi obce Rosina. Budúci rok sa na problémové miesta budeme snažiť zasiať plodinu s hlbším prípadne pevnejším koreňovým systémom,“ uviedol pre našu redakciu konateľ súkromnej spoločnosti, Michal Lorek.

WHDF4D~1.JPE

WH5681~1.JPE

WH6FD9~1.JPE

WH099A~1.JPE

K spomínanému problému zle nasadených zemiakov a cesty, ktorá je podľa verejne dostupných zdrojov riadne evidovaná aj v mapových podkladoch katastra obce, sa Lorek vyjadril takto:

„K problému zle nasadených zemiakov, ktorý spomína jeden z obyvateľov obce, sa nevieme vyjadriť, nakoľko naša spoločnosť nikdy počas svojej histórie zemiaky nesadila. Čo sa týka cesty, je to tak, že ľudia si vyšľapú chodníky a vyjazdia cesty ako im vyhovuje, nehľadiac na to, že pozemky im nepatria, a ani na to, že pozemky sú obhospodarovávané poľnohospodárskym subjektom. Mrzia nás škody, ktoré obyvateľom Rosiny a zároveň aj našej spoločnosti spôsobil silný dážď,“ uzavrel pre našu redakciu konateľ súkromnej spoločnosti AGRA-VÁH, Michal Lorek.

WH2404~1.JPE

WH3337~1.JPE


Súvisiaci článok
„Ľudia si zvykli vyhadzovať odpad kdekoľvek,“ hovorí správca odpadového hospodárstva obce Rosina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť