Piatok 19. 04. 2024 03:11:38 | Meniny má Jela

„Ľudia si zvykli vyhadzovať odpad kdekoľvek,“ hovorí správca odpadového hospodárstva obce Rosina

Informovali sme vás o aktivistovi Jakubovi, ktorý oznámil výskyt čiernej skládky vedeniu obce Rosina a tá okamžite problém riešila. Redakcia SP 21 sa obrátila na správcu odpadového hospodárstva v obci, aby nám situáciu a kroky obce bližšie priblížil. Pavol Trzuba sa pre redakciu SP 21 vyjadril, že si ľudia zvykli vyhadzovať odpad kdekoľvek, spôsobom pre nich najrýchlejším a najľahším. Foto: ilustračné / WWW pixabay.com

Juliana Krčulová|2. február 2022|20:25:48

Redakcia SP 21 sa opýtala rosinského správcu odpadového hospodárstva na nahlásenie čiernej skládky Jakubom Závodským. „Pán Závodský nám zaslal v nedeľu 30. januára 2022 emailom podnet na odstránenie čiernej skládky, ktorú si pravdepodobne všimol počas prechádzky so psami. Po prvotnom preštudovaní fotografií mne ani kolegom nebolo úplne jasné, kde sa odpad nachádza, preto som oslovil pána Závodského s doplňujúcou fotografiou mapky a otázkou, či by vedel miesto vyznačiť detailnejšie na uvedenej prílohe. Behom chvíle pán Závodský presne vyznačil lokalitu na mape i s popisom odpadu, ktorý sa tam nachádza,“ uviedol pre redakciu SP 21 Pavol Trzuba.

Foto Jakub Závoský.png Foto: Jakub Závodský

Správca odpadového hospodárstva neskôr poskytnuté informácie vytlačil a odovzdal kolegom, ktorí sa v obci starajú o údržbu celého chotára. „Každodenne odvádzajú úctyhodnú robotu pri udržiavaní poriadku a čistoty v našej obci. Kolegovia v poobedných hodinách, po dokončení naplánovaných prác na daný deň, boli inkriminovanú lokalitu vyčistiť. Vzhľadom na momentálne pretrvávajúce poveternostné podmienky, miesto neprístupné pre automobil a s tým súvisiaci i zlý terén k miestu (blato, klzko, dĺžka vzdialenosti k autu a stúpajúci terén) mi kolegovia nahlásili, že zobrali iba autobatériu a drobný plastový odpad,“ doplnil Trzuba a dodal, že nahlásenú čiernu skládku zlikvidujú okamžite ako to počasie umožní. Buď ak silnejšie primrzne a terén bude lepšie schodný, alebo až keď brázda na poli trochu preschne.

Foto Jakub Závoský 4.png Foto: Jakub Závodský

„Zo skúseností môžem len smutne konštatovať, že ľudia si zvykli vyhadzovať odpad kdekoľvek, spôsobom pre nich najrýchlejším, najľahším a predovšetkým bez zaťaženia peňaženky. Každý deň naši zamestnanci prinesú minimálne jednu káru odpadu, ktorý našli voľne pohodený niekde pri ceste, pri kontajneri, na poli alebo v kontajneri, ktorý slúži na zhromažďovanie úplne iného druhu odpadu (od komunálneho odpadu, použitých automobilových súčiastok, keramiku, cez plienky, uhynuté a vypitvané zvieratá až po asfaltovú lepenku, farby a rozpúšťadlá),“ smutne skonštatoval správca odpadového hospodárstva v Rosine, Trzuba.

Na záver nášho rozhovoru sa Trzuba poďakoval všetkým občanom, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné. „Dovoľte mi touto cestou poďakovať pánovi Závodskému a všetkým občanom, ktorí si všímajú životné prostredie a nie je im ľahostajný stav okolia, v ktorom žijeme.“


Súvisiaci článok
V Rosine nahlásil čiernu skládku a obec začala konať už po dvoch dňoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť