Piatok 19. 04. 2024 13:50:29 | Meniny má Jela

Riaditeľka martinského gymnázia: Našou filozofiou je podporovať všetkých žiakov a povzbudzovať ich k sebadôvere a sebarealizácii (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Gymnázium Jozefa Lettricha v Martine je samostatné štátne osemročné gymnázium, ktoré je podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO aktuálne na siedmom mieste v kategórii gymnázií na Slovensku. S riaditeľkou martinského gymnázia, Evou Kukovou, sme sa porozprávali o podpore a motivácii žiakov nielen vo vzdelávacej oblasti, o každoročnom úspechu ich školského časopisu na celoslovenskej súťaži Štúrovo pero a prezradila nám aj novinky, ktoré si gymnázium pre žiakov v nadchádzajúcom školskom roku pripravilo. Foto: Gymnázium Jozefa Lettricha v Martine

Juliana Krčulová|13. jún 2022|12:25:25


Súvisiaci článok
Študenti martinského gymnázia podporili humanitárnou zbierkou Dom charity svätého Krištofa
Čítajte viac >

Statusom samostatného štátneho osemročného gymnázia sa môžu na Slovensku pochváliť iba dve takéto gymnázia a Gymnázium Jozefa Lettricha v Martine je práve jedným z nich.

Gymnázium počas osemročného štúdia ponúka žiakom kvalitné vzdelávanie, čoho dôkazom sú študenti s vynikajúcimi výsledkami, ktorí čoraz častejšie svoje gymnázium reprezentujú aj za hranicami našej republiky.

mceu_86431085211605723193347.jpg Na fotografii riaditeľka Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine, Eva Kuková

Riaditeľky, Evy Kukovej, sme sa opýtali, či veľké množstvo talentovaných študentov, ktorí navštevujú práve ich martinské gymnázium, pripisuje náhode alebo naopak, je toho názoru, že študenti si zámerne gymnázium vyberajú práve z toho dôvodu, že vedia, že ich talent škola vo veľkom podporí.

„V našej škole študujú žiaci vo veku dvanásť až devätnásť rokov, ktorí boli úspešní v prijímacích skúškach. Za osem rokov štúdia vytvárame podmienky na rozvoj každého žiaka, nielen vo vzdelávacej oblasti, ale umožňujeme žiakom aj rozvoj vlastného talentu. Motivujeme, podporujeme, talentovaným žiakom umožňujeme štúdium podľa individuálneho učebného plánu, dištančné a hybridné učenie spolu s konzultáciami online sú samozrejmosťou. Výborná je aj spolupráca s rodičmi. Teší nás úspech každého žiaka v akejkoľvek oblasti. Samozrejme, do povedomia verejnosti sme sa zapísali aj tým, že žiakov podporujme a vieme nájsť cesty, ako zosúladiť ciele jednotlivca a ciele školy,“ priblížila našej redakcii riaditeľka Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine, Eva Kuková.

Snímka.JPG

Zaujímalo nás, akou formou gymnázium rozvíja nadanie u talentovaných žiakov. „Významnú úlohu určite plní motivácia a poradenstvo žiakom. Niektorí žiaci už prichádzajú k nám do školy s vyhraneným talentom, iní sa len hľadajú. Mnohým pomáhame objaviť oblasť záujmu. Takto sa v našej škole profilujú nielen športovci - hokejisti, plavci, lyžiari, ale aj žiaci s hudobným, výtvarným, tanečným či literárnym talentom. Naši študenti sú úspešní v súťažiach na regionálnej, národnej aj medzinárodnej úrovni. Mladí žurnalisti žnú opakovane úspechy v súťaži Štúrovo pero a náš školský časopis Gymlet je pravidelne oceňovaný. Z radov študentov našej školy vyšli dnes už renomované mená žurnalistov ako Filip Struhárik, Veronika Folentová či Michal Badín,“ upresnila Kuková a na našu otázku, či martinské gymnázium dostáva na podporu talentovaných žiakov aj dotácie zo štátu, prípadne zo Žilinského samosprávneho kraja, nám odpovedala takto:

„Školy sú v mimoriadne zložitej situácii a aj s dotáciami je to komplikované. Získavame podporu z projektov ŽSK, nejaké finančné prostriedky prideľuje aj ministerstvo školstva podľa úspešnosti žiakov. Trápi nás však problém s podporovaním a financovaním súťaží vôbec. Obmedzený je počet žiakov, ktorí môžu postúpiť do vyšších kôl súťaží, problém je s pedagogickým dozorom žiakov, ktorí cestujú na súťaže a v neposlednom rade je neprimerané ohodnotenie najúspešnejších žiakov v najvyšších kolách - to všetko skôr demotivuje školy a žiakov zapojiť sa do súťaží a olympiád.“

88301394_3042338142464936_482104534173220864_n.jpg

283856489_357939796434143_8852410179866923806_n.jpg

Vzhľadom na nezvyčajný počet talentovaných žiakov, ktorí sa dennodenne prechádzajú chodbami martinského gymnázia na Ulici Jozefa Lettricha, sme sa riaditeľky opýtali, v akej oblasti registruje najväčší počet talentovaných žiakov.

„Nedá sa jednoznačne povedať, v ktorej oblasti máme najviac talentovaných žiakov. V škole študuje niekoľko úspešných tanečníkov, plavcov, hokejistov, atlétov. Máme úspešných žiakov vo vyšších kolách chemickej, biologickej či matematickej olympiády. Vedieme žiakov k vlastnej tvorbe a sú úspešní v literárnych súťažiach či v súťažiach esejí. Máme niekoľko spevákov aj žiakov hrajúcich na rôzne hudobné nástroje. Našou filozofiou je podporovať všetkých a povzbudzovať ich k sebadôvere a sebarealizácii,“ uviedla riaditeľka Kuková a dodala:

„Venujeme pozornosť úspechom našich žiakov či už v triede, alebo pred školou na záver školského roku. Pri významných úspechoch si vždy nájdem čas a pozvem žiakov do riaditeľne na krátke stretnutie a poďakovanie za reprezentáciu školy. Od školského roku 2000/2001 každý rok vydávame ročenku školy, v ktorej sú uvedené najvýznamnejšie úspechy žiakov. Aj v školskom časopise Gymlet zverejňujeme aktuálne úspechy. Najčastejšie však uverejňujeme informácie v novinkách na stránke školy. Osvedčili sa nám aj online besedy s našimi úspešnými absolventmi, ktorí motivujú žiakov k rozvoju talentu a odovzdávajú im vlastné skúsenosti.“

280186429_4786217744834879_5251695825674592108_n.jpg

Snímka3.JPG

Na záver nášho rozhovoru sme sa opýtali, aké novinky si gymnázium pre svojich študentov do konca tohto roku ešte pripravilo a aké zmeny študentov privítajú na začiatku nového školského roka.

„Doteraz sme spomínali skôr talentovaných a nadaných študentov, ktorí sa zapájajú do rôznych súťaží či olympiád, sú úspešní v rôznych oblastiach a na rôznych úrovniach. Nám však ide o to, aby boli žiaci nielen múdri, vzdelaní, či úspešní reprezentanti, ale aby boli aj dobrými a kultivovanými ľuďmi. Preto v rámci projektu Gymlet pre planétu rozvíjame environmentálne povedomie žiakov - vymysleli a zrealizovali množstvo eko-aktivít a dobrovoľníckych podujatí - a v rámci projektu Gymlet ľuďom zas posilňujeme prosociálne správanie, cítenie a konanie žiakov - Gymlet Ukrajine, Gymlet podporuje ľudí bez domova, Gymlet daruje potraviny do potravinovej búdky, Gymlet si váži seniorov, Gymlet pre škôlkarov. A tu sú naši žiaci rovnako úspešní, tvoriví a nápadití, schopní a ochotní rozdeliť sa. Všetky veľké aktivity a významné školské podujatia už máme za sebou. Od septembra nás čakajú nové výzvy, lebo vstupujeme do 30. roku existencie školy a celý rok sa bude niesť v tomto duchu. Pripravujeme niekoľko veľkých celoškolských podujatí vrátane Dňa gymleťáckych talentov,“ uzavrela pre našu redakciu riaditeľka Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine, Eva Kuková.


Súvisiaci článok
Majitelia žilinského obchodu s komiksami: Vždy nás poteší zákazník, s ktorým sa môžeme porozprávať o komiksoch (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť