Utorok 07. 05. 2024 13:58:38 | Meniny má Monika

Ako žijú ľudia vo Višňovom: Postavili novučičkú škôlku, pripravujú námestie a opravujú cesty

Višňové je známe slovenskej verejnosti najmä kvôli nekonečnej stavbe diaľničného tunela, ktorá navyše negatívne vplýva na pokojný život miestnych obyvateľov. Okrem toho je to však aj obec, ktorá sa veľmi rýchlo rozvíja, postavili novú škôlku, pripravuje námestie, zakladá si na kultúre a športe.

Michal Filek|7. jún 2022|09:01:21


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Stráňavách: Množstvo kultúrnych akcií, zrekonštruované námestie, futbal a v pláne aquapark
Čítajte viac >

Višňové pri Žiline je synonymom diaľničného tunela, ktorý, dúfajme že onedlho, výrazne skráti cestu z Bratislavy do Martina. Je to obec s celoslovenským významom.

Oplatí sa ju však aj navštíviť. Majú tu kúpalisko s termálnou vodu. Onedlho otvoria letnú sezónu. Majú tiež výborné Višňovské syrové nite, vyhľadávané ďaleko za hranicami chotára. A onedlho pribudne nové námestie.

„Pripravujeme projektovú dokumentáciu na výstavbu oddychovej zóny, námestia, ktoré by sme chceli realizovať. Vznikne v priestore pred základnou školou. Pôvodne to bol priestor, ktorý slúžil materskej škole ako ihrisko. Škôlku však už máme novú, takže pozemok sa uvoľnil. Radi by sme tam vybudovali spevnené plochy, lavičky, zeleň, sedenie na rôzne kultúrne podujatia, ako napríklad stavanie a rozsvecovanie vianočného stromčeka, ktorý bude umiestnený tiež tam. Rovnako tak stavanie mája a všetky ostatné kultúrne a spoločenské akcie, ktoré obec robí pod holým nebom,“ začala svoje rozprávanie starostka Marcela Halaganová.

visnove.jpg Obec Višňové.

Ďalším pálčivým problémom vo Višňovom, je stav ciest. „Takže pripravujeme projektovú dokumentáciu aj na rekonštrukciu niektorých vybraných úsekov miestnych komunikácií,“ dodala starostka.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Predmieri: Chystajú rekonštrukciu škôlky, jubileum oslávia futbalisti, Predmierčanka vydáva nové CD
Čítajte viac >

Tam, kde plánujú nové námestie, sa prv hrávali deti z materskej školy. Dnes už však funguje úplne nová škôlka. „Na začiatku volebného obdobia sa nám podarilo postaviť a otvoriť novú škôlku pre 110 detí, pri ktorej je aj nové ihrisko. Mali sme totiž veľký problém s umiestňovaním detí do škôlky. Fungovali sme na výnimku v priestoroch základnej školy, aby sme aspoň čiastočne uspokojili naši občanov,“ hovorí Halaganová.

DSC_7970.JPG Priestory novučičkej škôlky.

Z ďalších investičným akcií treba spomenúť prebiehajúcu rekonštrukciu ciest, či spustený nový zberný dvor. Starostka podotýka, že toto jej druhé volebné obdobie bolo náročné vzhľadom na pandémiu covidu. Každý týždeň vraj organizovali testovanie, pričom boli dni, keď otestovali aj 2000 ľudí. Niektorých aj z okolitých obcí.

„Zastavili sa aj spoločenské, kultúrne a športové podujatia. Ľudia nemali možnosť sa stretávať. Momentálne ale už nabiehame na život, na ktorí boli naši občania zvyknutí pred pandémiou. Už máme za sebou stavanie mája, aj oslavu dňa matiek. Na najbližšiu nedeľu 12. júna pripravujeme Deň detí, prvý hier a zábavy s atrakciami. Organizujeme tiež novoročné koncerty, úctu k starším, veľkonočné tradície. Okrem toho sme pútnická obec a aj tento rok pripravujeme púť,“ prezrádza plány Marcela Halaganová.

59252989_1026558847732701_3164125582606729216_o.jpg So stavaním mája pomáha Dobrovoľný hasičský zbor.

V obci funguje Dobrovoľný hasičský zbor, ktorý v tomto roku oslávil 100. výročie svojho založenia. „Mali sme veľkú slávnosť, ktorá začala svätou omšou. Máme novú hasičskú zbrojnicu, ktorú podporilo ministerstvo vnútra, takže v rámci osláv sa uskutočnilo jej vysvätenie a potom ocenenie niektorých dobrovoľných hasičov.“

Aj ďalšie združenia vo Višňovom fungujú výborne. „Aktívna je aj jednota dôchodcov s predsedníčkou Hankou Majtaníkovou. Sú veľmi nápomocní aj obci. Máme futbalistov. Sme vo fáze verejného obstarávania na rekonštrukciu fasády a zateplenia budovy na futbalovom ihrisku. V minulých rokoch sme ju rekonštruovali zvnútra.“

Vo Višňovom, ako sme spomenuli v úvode, prebieha veľmi intenzívna výstavba. Našťastie však nielen toho nešťastného tunela. „Doplnkom územného plánu sme schválili individuálnu bytovú výstavbu. Spomínaný tunel je pre obec veľmi nešťastná záležitosť a negatívne vplýva aj na život ľudí,“ uzavrela starostka Marcela Halaganová.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Štiavniku? Prijali utečencov a dokončujú kultúrny dom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť