Piatok 03. 05. 2024 13:51:19 | Meniny má Galina, Timea

Do letného monitoringu medveďa hnedého sa na vlastné riziko môžete zapojiť aj vy

Ak sa nebojíte, poďte do lesa. Jedinečnú možnosť ponúka Správa NP Malá Fatra. Môžete sa zúčastniť na monitoringu medveďa hnedého, priamo v teréne národného parku a jeho ochranného pásma. FOTO: P. Drengubiak

D U|7. jún 2022|07:42:56


Súvisiaci článok
Vdove a dcéram po Dušanovi Mydliarovi, ktorého usmrtil medveď, vyplatí štát ďalších 60-tisíc eur
Čítajte viac >

Na monitoring medveďa pozýva NP Malá Fatra v dňoch 10. až 12. júna 2022, no potrebná je registrácia vopred. Ministerstvo životného prostredia SR spolu so Štátnou ochranou prírody robia sčítanie jedincov medveďa hnedého na Slovensku genetickým výskumom. „Tento spôsob poskytuje relevantné informácie o stave populácie medveďa hnedého v krajine, ale aj podrobnejšie informácie o jeho lokálnom výskyte. Na výskume spolupracujú pracovníci Štátnej ochrany prírody (ŠOP SR) s odborníkmi,“ informuje Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom svojho webu.

Medveď hnedý je chráneným druhom živočícha európskeho významu a patrí medzi pôvodné a prirodzene sa vyskytujúce druhy našej fauny. Za manažment a ochranu medveďa hnedého vo voľnej prírode zodpovedá Ministerstvo životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody SR. „Aj z toho dôvodu, práve Štátna ochrana prírody SR realizuje projekt zameraný na výskum a ochranu veľkých šeliem a zároveň kvôli prevencii vzniku škôd a zlepšeniu verejnej mienky voči medveďovi zriadila Zásahový tím pre medveďa hnedého. Rôzny uhol pohľadu a rôzne názory verejnosti na medveďa hnedého vyvolávajú vo verejnosti aj rozporuplné stanoviská a návrhy na spôsob jeho manažmentu,“ informuje Štátna ochrana prírody SR na svojom webe.

Stretnutie účastníkov letného monitoringu je v zasadačke Správy NP Malá Fatra (Hrnčiarska ulica 197, Varín) naplánované na piatok 10. 6. 2022 o 11.00 hod. Tu prebehne rozdelenie lokalít a informovanie ohľadom vypĺňania mapovacích formulárov. V prípade nepriaznivého počasia bude termín monitoringu posunutý o týždeň neskôr (17. – 19. 6. 2022), čas a miesto stretnutia ostávajú totožné. Prihlásiť sa môžete jedine cez formulár na webe.

„Účasť na mapovaní je na vlastné nebezpečie. Dopravu a stravovanie si účastníci zabezpečujú sami, na vlastné náklady. Odporúčame mať uzavreté poistenie na hory. Účasť na monitoringu nie je automatická. Vyhradzujeme si právo rozhodnúť, kto sa monitoringu zúčastní. Uprednostňujeme ľudí so skúsenosťami. O výbere budeme informovať všetkých prihlásených účastníkov emailom prípadne telefonicky,“ informuje Správa NP Malá Fatra.

Prihlasovací formulár, viac informácií o monitoringu ako aj linky na čiastkové výsledky nájdete tu


Súvisiaci článok
Zastrelili medvedicu, ktorá vystrašila ľudí pod Ďumbierom a stala sa turistickou atrakciou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť