Utorok 07. 05. 2024 16:28:28 | Meniny má Monika

Žilinskí župní poslanci jednohlasne podporujú výstavbu nemocnice v Martine

Poslanci ŽSK jednohlasne vyjadrili podporné stanovisko k výstavbe novej nemocnice v Martine. Vládu SR tým vyzývajú k využitiu financií z Plánu obnovy a odolnosti na jej výstavbu a tiež na modernizáciu nemocníc v Žilinskom kraji. FOTO: Stanislav Thomka, Redakcia SP 21

D U|24. máj 2022|08:03:11


Súvisiaci článok
„Budovy našej nemocnice sú hanbou“, hovorí Martinčanka Mária. Nová nemocnica je v nedohľadne
Čítajte viac >

"Nová nemocnica v našom meste, by bola pre Martin novým impulzom. Vďaka nej by sme si dokázali udržať v regióne množstvo kvalifikovaných pracovníkov z oblasti zdravotníctva, vedy a výskumu. Zároveň by sme ako mesto stali atraktívnym pre firmy z oblasti biomedicíny a biotechnológií. Bola by veľká škoda, ak by doterajšie úsilie o výstavbu novej nemocnice v Martine bolo zbytočne odkladané alebo dokonca úplne zmarené," uviedol Stanislav Thomka, ktorý je poslancom ŽSK, aj mesta Martin.

fd.jpg

Výstavbu novej nemocnice v Martine podporuje aj Peter Vons. „Už nielen v Martine, v regióne ŽSK , ale už aj v rámci celého Slovenska rezonuje téma k tejto nemocnici. Mňa súčasné vyjadrenia znepokojujú tiež a nie som jediný, čo žiadam objektívne a odborné zdôvodnenia avizovaných zmien, ktoré nie sú v súlade s Programovým vyhlásením vlády. Mali sme viaceré stretnutia so zástupcami Ministerstva zdravotníctva, k definitívnemu rozhodnutiu zatiaľ neprišlo. Komunikujeme aj s odborným realizačným tímom, na čele s pani Martinou Antošovou, ktorá má moju dôveru a v rámci mojich možností a kompetencií aktívne spolupracujeme. Zároveň oceňujem občanov, ktorí aktívne podporujú výstavbu tejto nemocnice. Podporné stanovisko sme aj dnes jednohlasne schválili na zasadnutí VÚC ŽSK. Martinská nemocnica nie je regionálna záležitosť, ale celoslovenská a súvisí s kvalitným vzdelávaním lekárov a s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v najvyššej kvalite,“ hovorí župný poslanec Peter Vons, ktorý je aj poslancom NR SR za stranu OĽANO.

vizualizácia.jpg

Zoznam nemocníc, ktoré budú financované z plánu obnovy by mala vláda SR predstaviť ešte pred letom. Na výstavbu a rekonštrukciu by mala ísť takmer miliarda eur z balíka na podporu zdravotníctva.

Na podporu výstavby nemocnice vyvíjajú aktivitu aj martinskí aktivisti z Reštart Martina. Ministrovi financií SR Igorovi Matovičovi poslali otvorený list. V ňom vyjadrili obavy z toho, že osobné spory vo vedení štátu by mohli výstavbu zmariť.


Súvisiaci článok
Martinčania napísali Matovičovi otvorený list. Majú obavu o výstavbu novej nemocnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť