Štvrtok 18. 04. 2024 03:32:02 | Meniny má Valér

Martinčania napísali Matovičovi otvorený list. Majú obavu o výstavbu novej nemocnice

Združenie Reštart Martina vyvíja iniciatívu za záchranu projektu novej nemocnice v Martine. Jej výstavba je sľúbená už roky, no zatiaľ sa na lúke, kde by mala stáť nepohla ani slamka. Aktivisti tvrdia, že spory medzi ministrom financií Matovičom a šéfom rezortu zdravotníctva Lengvarským, môžu celý projekt zmariť. FOTO: pantograph.sk. Takto by mala vyzerať nová nemocnica.

D U|19. máj 2022|14:53:02


Súvisiaci článok
„Budovy našej nemocnice sú hanbou“, hovorí Martinčanka Mária. Nová nemocnica je v nedohľadne
Čítajte viac >

„Ľudia v Martine a zvlášť členovia nášho združenia sú maximálne znepokojení medializovaným sporom Igora Matoviča a Vladimíra Lengvarského, ktorého dôsledkom môže byť zmarený projekt nemocnice, ktorá mala obsluhovať spádovú oblasť s 1 700 000 obyvateľmi,“ vysvetľuje Milan Ftorek.

Bolo to radosti, keď prišla informácia o plánovanej výstavbe novej modernej nemocnice v Martine. „Poviem to veľmi jednoducho: keď teraz jazdíme na Trabantoch a o tri roky si sadneme do Formule 1, myslím si, že ten rozdiel, ten benefit je jasný,“ uviedol v roku 2018 primátor mesta Martin Ján Danko. Nemocnica mala stáť už rok. „Ak sa však pozriete na miesto, kde táto nemocnica má stáť, nezbadáte tu žiadneho chirurga, ani žiaden stavebný ruch,“ hovorí Milan Ftorek.

Milan Ftorek z Reštartu Martina foto Reštart Martina.jpg Milan Ftorek z Reštartu Martina. Foto: Reštart Martina

Napísali teda otvorený list a odovzdali ho ministrovi financií Igorovi Matovičovi. „V liste ho vyzývame, aby pri rozhodovaní o tom, na ktorú nemocnicu uvoľní zdroje z Plánu obnovy, sa neriadil osobným sporom s ministrom, ale verejným záujmom,“ hovorí Zoltán Pomšár z Reštartu Martina. Šanca, akú má teraz mesto Martin, sa podľa slov Pomšára, nemusí zopakovať najbližšie desaťročia.

Citácia z otvoreného listu: „Projekt novej univerzitnej nemocnice v Martine je objektívne najprepracovanejší zo všetkých obdobných slovenských projektov. Vybudovanie tejto nemocnice v meste Martin, kde sa nachádza špičkové medicínske vedecké centrum Biomed, najlepšie hodnotená lekárska fakulta na Slovensku, no zároveň chátrajúca nemocnica, by bol logickým krokom v rámci rozvoja zdravotníctva na Slovensku. Zároveň by išlo aj o dôležitú vzpruhu pre celý región Turca, ktorý sa doteraz nespamätal z ukončenia zbrojárskej výroby a ktorý by tak dostal šancu na hospodársky reštart.“

Otvorený list Igorovi Matovičovi.jpg Otvorený list Igorovi Matovičovi.

Obavu z toho, ako výstavba novej nemocnice napokon dopadne, či nedopadne, majú nielen Martinčania. „Chodíme do Martina na onkológiu z Čadce, a veru, zišlo by sa v Martine postaviť novú nemocnicu, takú modernú. Martinská nemocnica má výborné meno celé roky, čo sa týka zdravotnej starostlivosti, ale ten jej hlavný areál je veru na zaplakanie,“ hovorí Jaro z Čadce. „Veru moc neveríme tomu, že sa jej dožijeme, pretože pred voľbami len každý sľubuje, potom sa nič nedeje a opäť pred voľbami sľuby a tak dookola,“ hovorí Žaneta z Martina.

Vedenie Univerzitnej nemocnice Martine verí, že výstavbe novej nemocnice v ceste stáť nebude nič. „Na projekte novej UN pracujeme v spolupráci s JLF UK už vyše 5 rokov, prvé uznesenie vlády je z decembra 2018. Nová vláda zaradila projekt výstavby novej UN v Martine do svojho programového vyhlásenia,“ vysvetľuje Katarína Kapustová. Ani pandémia, podľa slov hovorkyne UNM, napredovanie projektu nezastavila.

Dnes už má súhlasné stanovisko EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie), momentálne sumarizujú vyjadrenia dotknutých orgánov štátnej správy, kompletizujú žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. „Máme stanovisko UHP (Útvar hodnoty za peniaze), materiál na štátnu expertízu sme zaslali. Aktuálne prebiehajú trhové konzultácie a následne môžeme súťažiť realizátora stavby,“ približuje hovorkyňa.

Súčasná Univerzitná nemocnica Martin foto Redakcia SP21 malá.jpg Súčasná Univerzitná nemocnica Martin. Foto: Redakcia SP21

Vedenie UNM verí, že nová nemocnica bude o štyri roky naozaj stáť. „Sme presvedčení, že nová UN v Martine môže byť skolaudovaná do júna 2026. K tomu však potrebujeme rozhodnutie vlády SR a garanciu financovania z RRP (Plán obnovy a odolnosti),“ objasňuje hovorkyňa UNM. No a práve z rozhodnutia vlády majú Martinčania obavy.

Video si môžete pozrieť na tomto odkaze. Video: Reštart Martina


Súvisiaci článok
Dočkajú sa Martinčania novej nemocnice?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť