Streda 27. 03. 2024 06:07:59 | Meniny má Alena

„Budovy našej nemocnice sú hanbou“, hovorí Martinčanka Mária. Nová nemocnica je v nedohľadne

„Staré ošarpané budovy, opadávajúca fasáda, zatekajúce strechy.“ Na zlý stav budov Univerzitnej nemocnice Martin upozornila naša čitateľka Mária.

D U|18. máj 2022|09:38:23


Súvisiaci článok
Dočkajú sa Martinčania novej nemocnice?
Čítajte viac >

„Naša nemocnica je v rebríčkoch vysoko hodnotená, ale keď do jej areálu človek vojde, ocitne sa tak 30 rokov dozadu. Budovy našej nemocnice sú hanbou,“ hovorí Mária. V týchto dňoch častejšie sprevádza mamu na vyšetrenia, v nemocnici sú trikrát do týždňa. Keď jej 70 ročná mama po rokoch vošla do areálu, zalomila rukami: „Veď tu je všetko takmer presne také, ako si to pamätám.“

Univerzitná nemocnica Martin je nemocnica pavilónového typu s viac ako 130-ročnou tradíciou. Podľa jej vedenia teda nie je nič zvláštne na tom, že sa na mnohých budovách zub času už poriadne podpísal. Kompletnú rekonštrukciu však nečakajte. „Celková rekonštrukcia je vždy veľkým investičným projektom, musí ísť o prioritu a často sa stane, že uprednostníme nákup tzv. veľkej zdravotníckej techniky, ktorá je pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti dôležitejšia, ako nová fasáda budov. Všetko závisí od dostupnosti finančných prostriedkov, ktorých je, žiaľ, v rezorte zdravotníctva dlhodobo nedostatok,“ hovorí Katarína Kapustová, hovorkyňa UNM.

IMG-8911.jpg

Väčšinu pavilónov postavili v rokoch 1910-1950, no viaceré z nich v minulosti už rekonštruovali. Niektoré dokonca opakovane. Stav všetkých pravidelne monitorujú. „Technicko-prevádzkový úsek UNM sleduje, v akom stave sa jednotlivé pavilóny nemocnice nachádzajú a je zodpovedný za ich opravy a rekonštrukcie. Hoci ide o historické budovy, určite sú bezpečné a pacienti sa nemusia ničoho obávať,“ upokojuje hovorkyňa.

V Univerzitnej nemocnici sa vzdelávajú aj zahraniční študenti. Stav budov ale neriešia. „Prvýkrát, keď sme sem prišli, trochu nás zaskočilo, ako niektoré budovy zvonku vyzerajú, ale dôležitejšie je, ako sú vybavené a aký je prístup lekárov. A to je všetko v poriadku,“ hovorí študentka medicíny z Nórska. Pridáva sa k nej spolužiačka: „Pre nás je podstatné, čo sa tu naučíme, nie ako vyzerajú tie stavby. A to, ako vyzerajú v interiéri.“

IMG-8912.jpg

Práve interiér mnohých kliník a oddelení je po nedávnej rekonštrukcii. A to je podľa vedenia nemocnice dôležitejšie, ako to, ako budovy vyzerajú zvonku. „Vzhľad fasády určite nemá vplyv na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. O tej rozhodujú úplne iné faktory. Najdôležitejší je kvalifikovaný zdravotný personál a technické vybavenie pracovísk, do ktorého investujeme pravidelne,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Od roku 2014 rekonštruovali viaceré oddelenia, napríklad priestor ambulantnej chemoterapie a Laboratórnu časť Kliniky hematológie a transfuziológie, ambulantnú časť Očnej kliniky, oddelenie urgentného príjmu, oddelenia na Klinike transplantačnej a cievnej chirurgii, pavilón pľúcnej kliniky, vybudovali nové CT na onkológii, vynovili operačné sály, či vybudovali nové ambulancie a lekáreň.

IMG-8915.jpg

V rekonštrukcii plánujú pokračovať. „Pre najbližšie obdobie boli investičnou komisiou schválené nasledovné rekonštrukcie: stavebné úpravy operačných sál na Ortopedickej klinike, úpravy Kliniky pracovného lekárstva a toxikológie, inštalácia RTG steny a sona na Rádiologickej klinike, oprava priestorov chirurgickej kliniky, aj sociálnych zariadení lôžkovej časti Očnej kliniky,“ objasňuje plány hovorkyňa nemocnice. A to je iba zlomok plánov, ktoré majú zdravotnú starostlivosť aj prostredie zlepšiť.

V Martine je plánovaná aj výstavba novej nemocnice. „Na projekte novej UN pracujeme v spolupráci s JLF UK už vyše 5 rokov, prvé uznesenie vlády je z decembra 2018. Nová vláda zaradila projekt výstavby novej UN v Martine do svojho programového vyhlásenia,“ vysvetľuje Katarína Kapustová. Ani pandémia napredovanie projektu nezastavila. UNM už má súhlasné stanovisko EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie), momentálne sumarizujú vyjadrenia dotknutých orgánov štátnej správy, kompletizujú žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. „Máme stanovisko UHP (Útvar hodnoty za peniaze), materiál na štátnu expertízu sme zaslali. Aktuálne prebiehajú trhové konzultácie a následne môžeme súťažiť realizátora stavby,“ približuje hovorkyňa. Vedenie UNM verí, že nová nemocnica bude stáť o štyri roky. „Sme presvedčení, že nová UN v Martine môže byť skolaudovaná do júna 2026. K tomu však potrebujeme rozhodnutie vlády SR a garanciu financovania z RRP (Plán obnovy a odolnosti),“ objasňuje hovorkyňa UNM.

IMG-8919.jpg

Zrekonštruované priestory súčasnej nemocnice však budú slúžiť aj po dostavaní novej. Predovšetkým na paliatívnu starostlivosť, zriadia v nich Liečebňu pre dlhodobo chorých a miesto na poskytovanie následnej, aj dlhodobej zdravotnej starostlivosti pre široký región.

IMG-8923.jpg

IMG-8925.jpg

IMG-8914.jpg

IMG-8918.jpg

IMG-8920.jpg

IMG-8921.jpg

IMG-8922.jpg


Súvisiaci článok
Zlaté srdce ako poďakovanie. Martinská nemocnica ocenila svoje sestričky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť