Nedeľa 28. 04. 2024 22:26:46 | Meniny má Jarmila

Dočkajú sa Martinčania novej nemocnice?

O novej Univerzitnej nemocnici sv.Martina sa hovorí už pár rokov. Od jej výstavby si zdravotná starostlivosť v Martine sľubuje excelentnosť v poskytovaní liečebno-preventívnej starostlivosti. V meste by tak mohla vyrásť moderná nemocnica, ktorá by poskytovala personalizovaný prístup v diagnostike aj liečbe. Jej súčasťou má byť Jesseniova lekárska fakulta UK, Martinské centrum pre biomedicínu a národná biobanka. FOTO: Redakcia SP21

D U|12. marec 2022|13:07:22

Výstavba je však stále iba vo fáze prípravy projektu. V týchto dňoch vyhlásili prípravné trhové konzultácie, ktoré predchádzajú výberu samotného zhotoviteľa stavby. Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR (UHP) dokončil svoju analýzu a hodnotenie projektu, a v jeho príprave odporúča pokračovať. Z analýzy vyšlo výhodnejšie postaviť novú nemocnicu, ako rekonštruovať starú.

Výzvu na účasť v prípravných trhových konzultáciách zverejnili v európskom a slovenskom vestníku verejného obstarávania. „Záujemcovia o účasť majú možnosť prihlasovania. Zámerom prípravných trhových konzultácií je predovšetkým správne zadefinovanie požiadaviek pre stavebný trh a diskusia o možnostiach a návrhoch časovej a finančnej optimalizácie projektu v súlade s odporúčaniami UHP,“ hovorí Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin.

ÚHP síce navrhuje pokračovať v projekte výstavby novej nemocnice v Martine, no s optimalizáciou nákladov. Odporúča zmenšiť plánovanú rozlohu nemocnice podľa očakávaného množstva pacientov, čím by sa mohla dosiahnuť úspora minimálne 14 miliónov eur. Projekt novej nemocnice uvažuje s väčším počtom lôžok a miestností, ako vyplýva z dopytového modelu. Ďalšie dva až tri milióny sa podľa hodnotiacej správy dajú ušetriť znížením počtu parkovacích miest v podzemnom parkovisku, ak by dodržali úroveň normy. No a ďalšia úspora, štyri až päť miliónov eur, je možná nahradením zelene na streche podzemného parkoviska ďalšími parkovacími miestami.

Výstavbu plánujú financovať z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR. Výber zhotoviteľa stavby by mohol byť zrealizovaný metódou „design and build“. Ak všetko pôjde podľa predstáv, s realizáciou by sa mohlo začať v roku 2024.

Takto by mohla vyzerať nová nemocnica v Martine.jpg Takto by mohla vyzerať nová nemocnica v Martine. Vizualizácia UNM.

Prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti však môžu čerpať iba organizácie v gescii rezortu zdravotníctva, a preto sa aktuálne rokuje o prevode projektu novej univerzitnej nemocnice z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, ktorá doposiaľ projekt zastrešovala, na Univerzitnú nemocnicu v Martine, ktorá je podriadenou organizáciou ministerstva zdravotníctva. „Vízia výstavby novej univerzitnej nemocnice je v spoločnom záujme Univerzitnej nemocnice v Martine, ako aj Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine“ uviedol generálny riaditeľ UNM Dušan Krkoška. „Obe inštitúcie budú z novej modernej nemocnice v budúcnosti profitovať – či už pri liečbe pacientov, alebo pri výchove budúcich generácií lekárov a sestier. Preto je dôležité, aby snahy o prevod projektu pod Univerzitnú nemocnicu v Martine boli v blízkej dobe úspešne zavŕšené a mohli sme sa uchádzať o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti.“

Projekt predpokladá optimalizáciu lôžkového fondu, ktorý po otvorení novej nemocnice klesne zo súčasných 838 akútnych lôžok na 660, pričom sa počíta so skrátením priemernej doby hospitalizácie a zvýšením priemernej obložnosti. Odhadovaná cena výstavby Univerzitnej nemocnice sv. Martina je 396 miliónov eur s DPH.


Súvisiaci článok
Športovci z Winter Classic 2022 obdarovali malých pacientov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť