Utorok 23. 04. 2024 20:35:31 | Meniny má Vojtech

„Peľovanie“ smrekov trápi Martinčanov. Na video natočili peľový oblak nad mestom

Kýchanie, pálenie, svrbenie a slzenie očí, problém s dýchaním, či výtok z nosa. Peľová sezóna vie alergikov poriadne potrápiť. Posledné dni peľ doslova zamoril mesto Martin. FOTO A VIDEO: Robo Tomčík

D U|14. máj 2022|08:36:47


Súvisiaci článok
Zlákal ich stredoveký život. Niekedy sú to ťažké boje, inokedy romantické zásnuby
Čítajte viac >

Nad Martinom sa vytvorili celé oblaky peľu a niektorým ľuďom spôsobili poriadne problémy. „Nemala som nikdy problém s peľom, ale včera pri tom množstve na záhrade ma prvýkrát rezali oči a ráno som sa prebudila s plným nosom. Vôbec nezávidím ľuďom ktorí majú alergiu na peľ,“ hovorí Zuzana Hajdúchová, ktorá alergiou nikdy netrpela a dodáva: „Rozumiem tomu , že to je príroda a že ju musíme rešpektovať, ale tento rok je to poriadna nálož.“

Najväčšie problémy majú alergici. „Minulý rok to nebolo, syn nemusel užívať lieky, a dokonca nemal ani astmatické záchvaty, ale tento rok trpí aj za ten minulý,“ uviedla Markéta, ktorej syn je alergik. „Je to hrozné, mne nezaberajú vôbec žiadne lieky, nedá sa vyjsť von, nemôžem dýchať, oči mám opuchnuté,“ opisuje svoj stav Paula.

Vrstva peľu je aj na autách. „Úplne žlté je auto, už sme ho umyli dvakrát, ale už sa na to vykašlem, pretože to behom dvoch minút je znova to isté,“ opisuje Emma.

Peľový oblak nad Martinom foto Robo Tomčík (002).jpg Peľový oblak nad Martinom. Foto Robo Tomčík.

Takáto situácia sa však neobjavuje každý rok. Zvýšené množstvo peľu spôsobujú vysoké teploty. Tento rok je miera ohrozenia peľom mimoriadne vysoká. Momentálne kvitne dub a buk a k zhoršeniu situácie prispievajú ihličnany. Práve smrek je dominantný v lesoch Martinských holí. Množstvo peľu v ovzduší ovplyvňuje počasie: teplota vzduchu, atmosferické zrážky, slnečné žiarenie aj vietor.

Umyté auto je o pár minút pokryté peľom_.jpg Umyté auto je o pár minút pokryté peľom.

Peľ na autách v Martine_.jpg Peľ na autách v Martine.

Úľava prichádza až s ochladením, pomôcť sa však čiastočne dá aj počas peľových dní. „Prevencia a spolupráca zo strany pacienta je viac než polovicou úspechu. Treba sledovať peľové správy a podľa toho, ak sa dá, si aj plánovať svoje aktivity. V najkritickejších dňoch obmedzte cestovanie a pomáha napríklad prechádzka po daždi a tiež pobyt pri vode s kamenistými brehmi,“ radí alergologička Katarína Kollárová.

Takto opadal peľ zo smreku na záhrade foto Zuzana Hajdúchová.jpg Takto opadal peľ zo smreku na záhrade. Foto Zuzana Hajdúchová.

Dlhodobé štúdie však alergikov nepotešia. Výskumy ukazujú, že množstvo peľu v Európe neustále rastie a úzko súvisí s postupujúcimi klimatickými zmenami, čím sa zvyšuje aj riziko alergií. Predpokladá sa, že nárast peľových častí v ovzduší súvisí okrem iného so stúpajúcou koncentráciou CO2. Štúdie ukazujú, že rastliny uvoľňujú viac peľu, keď sa zvyšuje koncentrácia CO2. Zo skúmania nemeckých vedcov vyplynulo, že aj invazívne, teda nepôvodné rastliny, ktoré sa čoraz častejšie vysádzajú aj v našich záhradách, môžu v budúcnosti viesť k ďalším a častejším alergiám u ľudí.

Pozrite si video na tomto odkaze.


Súvisiaci článok
Tri malé káčatká uviazli na frekventovanej ceste. Ujali sa ich v Zázrivej
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť