Sobota 27. 04. 2024 21:14:16 | Meniny má Jaroslav

Martinskú herečku Janu Oľhovú ocenila prezidentka Zuzana Čaputová

Dlhoročná členka Slovenského komorného divadla Jana Oľhová prevzala z rúk prezidentky štátne vyznamenanie. Prácu martinskej umelkyne ocenila hlava štátu spoločne s ďalšími 24 osobnosťami. Ceremoniál sa uskutočnil v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. FOTO: TASR

D U|10. máj 2022|08:20:02


Súvisiaci článok
Titul Učiteľ Slovenska 2021 získala Žilinčanka Alexandra Hučeková
Čítajte viac >

„Za každým jedným oceneným sa skrýva životný príbeh, ktorý priniesol dobro, ľudskosť a prospech našej spoločnosti,“ uviedla počas odovzdávania štátnych vyznamenaní prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Úspešná herečka Jana Oľhová získala za rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

34-picture-2 (002).jpg FOTO: SKD Martin

„Človek si nejakú túžbu nesie v srdci, a keď ju vysloví, tak akoby to stratilo čaro,“ povedala herečka Jana Oľhová, pre ktorú bolo kedysi tajnou túžbou štúdium herectva. Veľkým vzorom bol pre ňu jej brat Marián Geišberg. Od nesmelých začiatkov až dodnes však zažiarila na viacerých slovenských scénach a čoraz viac hereckých príležitostí dostáva vo filme. Prispel k tomu zrejme aj úspech snímky Muzika režiséra Juraja Nvotu.

Na svojom konte má aj viacero ocenení. Za vedľajšiu úlohu v komédii nakrútenej podľa známej novely Petra Pišťanka získala v roku 2008 cenu Slnko v sieti. Ďalšiu jej priniesla rola v poviedkovom filme Ďakujem, dobre. Divadelnú cenu Dosky si vyslúžila za najlepší ženský herecký výkon v inscenácii Mobil.

Jana Oľhová je mamou šiestich detí, ako učiteľka vychováva aj mladú hereckú generáciu. Jej domovskou scénou je Slovenské komorné divadlo Martin, hosťuje na javisku Mestského divadla Žilina a už desať rokov je členkou Slovenského národného divadla.

1935-ost-6.jpg FOTO: SKD Martin

Jana Oľhová, rodená Geišbergová, sa narodila 31.decembra 1959 v Myjave. Po štúdiu herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pôsobila v Radošinskom naivnom divadle a v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Do Slovenského komorného divadla v Martine nastúpila v roku 1988 a od roku 2012 je členkou Slovenského národného divadla v Bratislave.

Odovzdávanie štátnych vyznamenaní_Jana Oľhová_Foto_FB Zuzana Čaputová.jpg FOTO: Facebook / Zuzana Čaputová


Súvisiaci článok
ŽSK ocenil inovácie roku 2021 aj podnikateľské zámery stredoškolákov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť